Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dobar posao

7 alarmantnih znakova da ne treba prihvatiti svaki posao!

Kada je (financijska) situacija teška, a ‘bilo kakav posao’ čini se boljim izborom od ‘nikakvog posla’, vrijedi zastati i dobro promisliti.

Kada je (financijska) situacija teška, a ‘bilo kakav posao’ čini se boljim izborom od ‘nikakvog posla’, vrijedi zastati i dobro promisliti. Sjećate se one misli: “Da sam samo znao/znala!?”. U nekim situacijama jednostavno ne želite biti, jer nema te plaće koja može kompenzirati stres, neugodnu radnu atmosferu, loše međuljudske odnose, grč u želucu svakoga jutra prije odlaska na posao.

Dobra je vijest što takve stvari možete uočiti već prilikom razgovora za posao. Možda neke od njih nisu razlog da posao odbijete, ali svakako su informacije koje vrijedi uzeti u obzir prilikom razmatranja ponude i svakako prije potpisivanja bilo kakvog ugovora kojim stupate u radni odnos!

Bright Side donosi nekoliko ‘crvenih zastavica’ na koje je mudro obratiti pažnju prilikom razgovora za posao:

1) Dio ste velikog vala zapošljavanja

Ovo može značiti dvije stvar: tvrtka dobro posluje, opseg posla nago raste, projekti se gomilaju, otvara se nova poslovnica ili ured i potreban je velik broj novih zaposlenika.

Druga verzija priče: Loši radni uvjeti dovode do velike fluktuacije među zaposlenicima.

2) Šef omalovažava zaposlenika pred vama

Otresa li se vaš ‘budući nadređeni’ na nekog od zaposlenika pred vašim očima, razumno je zapitati se: zbog čega nije otpustio osobu čijim radom nije zadovoljan? Očito, druga osoba nije napravila toliko ozbiljan propust da bi otkaz bio utemeljen. Ako propust nije ozbiljan, čemu takav ružan tretman od strane nadređenog? I želite li raditi za nekoga tko se ovako ponaša prema zaposlenicima čak i ako su u pitanju manji propusti?

3) Nedefinirana zaduženja i odgovornosti

Iz opisa posla u oglasu možete saznati većinu bitnih informacija o svojoj budućoj radnoj poziciji. Ako čitate tekst i uporno ne razumijete što bi bila vaša uloga na tom radnom mjestu, očito ni sam poslodavac ne zna što traži i koje će biti vaše odgovornosti. To može značiti da: neće razumjeti vaš posao i utoliko je velika vjerojatnost da neće znati cijeniti vaš doprinos; planira vas koristiti kao ‘katicu za sve’, pitanje je vremena kada će se vaši nedefinirani radni zadaci iskristalizirati u ono što vam se neće nužno svidjeti.

4) Pretjerano hvaljenje kompanije

Odličan posao, još bolja zarada, a minimalan potreban trud s vaše strane? Takav scenarij ne miriše na dobro, vrijeme je da postanete sumnjičavi. Dobar poslodavac nema namjeru kod kandidata stvoriti nerealna očekivanja, jer zna da će istina kad-tad izaći na vidjelo, a tada je odlazak nezadovoljnog zaposlenika (i ponavljanje postupka traženja novog) prilično izgledan.

5) Oglas za posao star nekoliko mjeseci

Oglas koji se često ponavlja ili ima dug rok za prijavu nije nužno znak za alarm, ali potrebno je uzeti u obzir nekoliko faktora koji utječu na konačnu procjenu: ako je riječ o deficitarnim zanimanjima ili poziciji specijalista, nema ničeg neobičnog u oglasima koji su dulje vrijeme aktivni. S druge strane, ako je riječ o poziciji za koju nije teško pronaći kandidate, možda plaća i ostali uvjeti nisu usklađeni s količinom rada koju poslodavac od vas očekuje.

6) Nejasna vizija

„Gdje se vidite za pet godina?“ uobičajeno je pitanje na razgovoru za posao, a poslodavcu otkriva kako planirate razvoj vlastite karijere. Međutim, ovo pitanje možete i sami postaviti, u formi: „Kako biste definirali uspjeh na ovoj radnoj poziciji?“ ili „Gdje se nalaze vaši najbolji zaposlenici nakon pet godina?“ Dobro je raditi za tvrtku koja zapošljava ljude i pritom ima jasnu viziju kakve dugoročne rezultate očekuje od njih te kako ih planira dalje razvijati (istovremeno razvijajući i vlastiti posao). Nejasan odgovor na ovo pitanje ukazuje na nedostatak vizije, a kada poslodavac nema viziju vlastitog poslovanja, teško da ćete vi uspjeti kreirati svoju viziju unutar njegove tvrtke.

7) Morate nešto platiti i prije nego što ste stupili u radni odnos

Ovaj slučaj ne traži posebno detaljno pojašnjenje. Dobra kompanija nikada neće tražiti potencijalnog kandidata ili novog zaposlenika da bilo što plaća, neovisno o tome je li riječ o edukaciji za to radno mjesto, psihološkom testiranju, opremi za rad ili radnoj uniformi.

 

Izvor moj posao

Više

Dobar posao

U Facebook grupi Be your own boss započele su prijave za šesti krug besplatnog mentorskog programa.

Duh i tijelo

Mali poduzetnici nerado odmaraju od posla jer se boje da će, ako se ne posvete poslu, on patiti.

Dobar posao

Kako bi vaš sljedeći razgovor za posao prošao sjajno, savjetujemo vam da se potrudite pokazati da posjedujete sljedeće četiri vještine.

Top menadžerica

Sve bolje šanse za ostvariti fantastičnu karijeru imaju i žene, koje sve češće viđamo na ključnim upravljačkim pozicijama, kao i u poduzetničkim vodama.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.