Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Komunikacijom protiv nasilja

Uklanjanjem svih oblika nasilja djeci se osigurava sretnije i bezbrižnije djetinjstvo.

Uz financijsku potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti nevladina udruga B.a.B.e krajem 2009. godine u Osnovnoj školi "Lučko" provela je pilot projekt s nazivom "Slušam, čujem i razumijem".

Projekt je nastao iz dugogodišnjeg programa Legaline – pravnog i psihološkog savjetovališta žena žrtava nasilja i drugih oblika diskriminacije. Osnovni cilj projekta bio je poboljšanje kvalitete obiteljskog života kao i ostvarenje koncepta uspješnog i ravnopravnog roditeljstva, a realizirao se kroz niz edukacija, predavanja i radionica za djecu, roditelje i nastavnike kojima se željelo stvoriti uvjete za bolju suradnju i međusobno razumijevanje sve tri skupine.

Okvirni sadržaji predavanja bili su: nasilje u obitelji, vršnjačko nasilje, razumijevanje medija i novih tehnologija, nenasilna komunikacija, ljudska prava, posljedice razvoda i prava djece nakon razvoda braka roditelja i drugo.Kroz radionice za učenike viših razreda naglasak se stavio na razne oblike nasilja, a osobito na vršnjačko nasilje. Cilj radionice vršnjačko nasilje bio je informirati i poučiti učenike o pojmu vršnjačkog nasilja, njegovim oblicima i karakteristikama, o tome tko su uobičajeni "sudionici" u nasilnim situacijama. Radionicom s temom "Internet – Opasnosti Interneta" htjelo se informirati i poučiti učenike prednostima interneta kao medija komunikacije, a istovremeno upoznati učenike sa nekima od opasnosti modernih oblika komunikacije – forumima, blogovima, chat roomovima, Facebook komunikacijom.

Na zahtjev roditelja i nastavnika održana je radionica o medijima u kojoj se s učenicima razgovaralo o utjecaju i funkciji medija s ciljem da djeca steknu osnovno znanje i sposobnost razumijevanja medijskih poruka i njihovog učinka.



"Nadam se da će mjerodavne institucije pokazati interes za ovaj projekt i da će doprinijeti njegovom unapređenju kako bi postao jedan standard koji će se kontinuirano provoditi u školama na području grada Zagreba", rekla je predsjednica udruge B.a.B.e Sanja Sarnavka prilikom predstavljanja projekta na okruglom stolu s nazivom "Poticanje uklanjanja svih oblika nasilja".

Multidisciplinarno i koordinacijski protiv nasilja

Sudionici okruglog stola "Poticanje uklanjanja sve oblika nasilja" složili su se da je zabrinjavajući broj registriranih slučajeva nasilja u Zagrebu i Hrvatskoj, ali da su mjerodavne institucije učinile neke pomake na prevenciji nasilja. Tako je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi financiralo devet pravnih osoba od čega su četiri udruge u nekoliko hrvatskih gradova koje obavljaju djelatnost zbrinjavanja djece i odraslih žrtava obiteljskog nasilja.

"Od sredine ove godine funkcionirat će nova struktura Centara za socijalni rad , umreženi sustav čime će se postići metoda otvorene koordinacije, te tako ćemo konkretnije i bolje rješavati probleme, budući ćemo imati cjelovitu sliku o nastanku nekog problema", rekla je Dorica Nikolić, državna tajnica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Prateći statistiku i potrebe u lokalnoj zajednici Gradski ured za socijalnu skrb i zaštitu osoba s invaliditetom uvidio je da su u cilju sprečavanja nasilja nužni smještajni kapaciteti. Osim Autonomne ženske kuće i udruge ženska pomoć sada osnovana je ustanova Duga koja pruža adekvatnu i kvalitetnu skrb žrtvama nasilja majkama i djeci, a pred otvaranjem je i nova takva ustanova smještajnog kapaciteta za 40 korisnika.

Otvorena su dva savjetovališta za žene žrtve nasilja, ali i za počinitelje nasilja, to je prvo takvo savjetovalište u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe..

"Nakon Nacionalne strategije za zaštitu od nasilja Skupština grada Zagreba na prijedlog tadašnjeg Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje donijela je Zagrebačku strategiju jedinstvene politike za zaštitu od nasilja u obitelji i sukladno tome osnovano je Povjerenstvo za zaštitu od nasilja u obitelji čija je zadaća bila pratiti izvršavanja odrednica Zagrebačke strategije, te ukazivati na važnost prevencije i suzbijanja nasilja u obitelji. I naš sadašnji ured kada se donese nova Nacionalna strategija, pristupit će Zagrebačkoj strategiji s ciljem da se spriječi nasilje u obitelji i nasilje među mladima", rekla je Višnja Fortuna pročelnica Gradskog ureda za socijalnu skrb i zaštitu osoba s invaliditetom.

Od 2004. do 2009. godine Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti za projekte organizacija civilnog društva u svrhu senzibilizacije javnosti o problemima nasilja u obitelji i pomoći žrtvama nasilja u obitelji izdvojilo je preko 10 milijuna kuna. Od strane ovog Ministarstva financirano je pet autonomnih ženskih kuća, a tijekom 2010. godine planira se financirati još deset takvih kuća u Hrvatskoj. U izradi je i Nacionalna strategija zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2011. do 2016. godine.

"Ovaj pilot projekt udruge B.a.B.e izuzetno je dobar i nadamo se da ćemo i u 2010. godini s ovom važnom udrugom nastaviti uspješnu suradnju na novim projektima", rekao je Stjepan Adani, državni tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Darivanje

Ususret Majčinu danu na naše tržište stiže nova domaća slikovnica posvećena upravo – majčinoj ljubavi.

Zanimljivosti

Hrabra majka hrvatskoj javnosti poznate djevojčice Lave i sina Ozrena, NLP trenerica i supruga, Petra Petrušić gošća je ovotjedne epizode podcasta „Mame kod Lane“...

Zanimljivosti

Istakni svoj jedinstveni stil uz orginalne TOCO tenisice

Dobar posao

Donosimo vam još nekoliko savjeta kako se lakše vratiti na posao.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.