Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Događanja

Kako je korištenje amfetamina utjecalo na tijek Drugoga svjetskog rata

Vjerovali su da amfetamini mogu riješiti sve: zatomiti strah i tjeskobu, ublažiti posljedice pomanjkanja sna i spriječiti PTSP, čime su nastajali supervojnici koje su slali na bojišnicu.

Vjerovali su da amfetamini mogu riješiti sve: zatomiti strah i tjeskobu, ublažiti posljedice pomanjkanja sna i spriječiti PTSP, čime su nastajali supervojnici koje su slali na bojišnicu. Premda stručnjaci još uvijek raspravljaju o utjecajima droga na tijek Drugoga svjetskog rata, jedno je jasno: pokrenuta je nova utrka u naoružanju usredotočena na droge. Novi dokumentarac Drugi svjetski rat i droga istražuje tu utrku u naoružanju, a premijerno ga možete pogledati na programu Viasat History u srijedu, 6. siječnja u 21:00 sat. U ovom članku otkrivamo nekoliko zanimljivih činjenica o toj temi.

  1. Nijemci su ratne droge reklamirali poput Coca-Cole. Vijesti su istinite: nacisti su za vrijeme rata koristili droge – između ostalog. Droga po nazivu Pervitin temeljila se na amfetaminima, a prodavana je u obliku tableta i injekcija u ljekarnama – premda je bila riječ o teškoj drogi. Štoviše, reklamirana je i na jumbo plakatima poput kakvog bezalkoholnog pića.
  2. Dunkerque ne bi bio moguć bez droga. Droga je distribuirana i među vojnicima –Wehrmacht je naručio 35 milijuna tableta, a njihov je učinak trajao dva dana: vojnici su odlazili u borbu bez straha i odmora. Bez Pervitina, njemačka vojska vjerojatno ne bi mogla dnevno prosječno osvajati 35km francuskog teritorija, sve dok nije okružila cjelokupnu britansku vojsku na plažama Dunkerquea.
  3. Droga je imala i ozbiljne popratne pojave. Vojnici koji su uzimali Pervitin razmišljali su samo o jednome i nisu se zaustavljali sve dok ne bi ostvarili svoju misiju. Nakon što bi droga popustila, vojnici bi se često počeli bojati da nikad više neće moći zaspati ili da se, čak i ako uspiju zaspati, više nikad neće probuditi.
  4. I Saveznici su koristili svoje droge, koje su dovodile do osjećaja ushita. Ta se droga zvala Benzedrine i također je prije rata bila dostupna u ljekarnama. Churchill je dopustio njezino korištenje tijekom rata nakon što je doznao da Nijemci svakodnevno uzimaju droge. Vojnici su zbog Benzedrina dolazili u stanje ushita te su postajali još agresivniji na bojišnici. Osim toga, ta je droga sprječavala pojavu PTSP-a kod vojnika, što je bilo od velike važnosti budući da je tijekom prethodnih bitaka trećina vojnika osjećala negativne posljedice PTSP-a.
  5. Nacisti su amfetamin skrivali čak i u žvakaćim gumama. Da budemo precizniji, po 100 miligrama, što bi u bilo kojem drugom slučaju bilo smrtonosno, no budući da su vojnici satima žvakali žvakaće gume s kokainom ili amfetaminom, psihotropne tvari postupno su se otapale pa su – u nekim slučajevima – danima ostajali budni.

Amfetamini su preživjeli rat: u 1950-ima korišteni su kao suplementi i sredstva za poboljšanje raspoloženja, pa ih je koristila čak i Marilyn Monroe. No to je priča za neku drugu priliku: više o ratnoj utrci u korištenju droga možete doznati u dokumentarcu Drugi svjetski rat i droga, koji Viasat History emitira 6. siječnja u 21:00 sat.

Ne propustite

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.