Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Jeste li znali da ove začine možete uzgajati u vodi u svom domu?

Ako ste netko tko voli uzgajati vlastite proizvode, pogotovo kada je riječ o začinskom bilju, ali smatrajte kako je ipak malo komplicirano baviti se sadnjom, znate li da postoji začinsko bilje koje možete uzgajati u vodi tijekom cijele godine? Ako ste se pronašli u prethodnoj rečenici, na pravom ste mjestu jer vam donosimo popis začinskog bilja koje možete uzgajati u vodi tijekom cijele godine.

Vlasac

Odrežite zeleni dio vlasca, ostavljajući lučicu iza sebe (s nekoliko centimetara zelenog dijela vlasca). Zatim uronite lučicu u vodu i stavite posudu na izravnu sunčevu svjetlost i uskoro će vaš vlasac početi ponovno rasti.

Origano

Origano je još jedna biljka koju možete lako uzgajati u vodi. Uzmite nekoliko odrezanih stabljika origana i uronite ih u čašu vode, pazeći da listovi ne dodiruju vodu. Ako živite na mjestu s hladnom klimom, stavite ga na puno sunčevo svjetlo. Ako živite u toploj klimaktičnoj regiji, stavite posudu na srednje ili djelomično sunčevo svjetlo.

Metvica/Paprena metvica

Ove biljke možete uzgajati kod kuće jednostavnim uranjanjem u vodu koristeći 4 do 6 stabljika zdrave biljke mente. Rezanje bi trebalo biti duljine oko 10 do 12 cm. Posudu držite na mjestu s dovoljno sunčeve svjetlosti.

Korijander/Peršin

Ove biljke su vrlo popularne te se koriste gotovo svakodnevno u našim kuhinjama te je uvijek odlično imati ih pri ruci. Sve što trebate učiniti jest napuniti staklenku vodom (do 1/4 pune), zatim uroniti 5 do 6 stabljika bilja u vodu dok njihovi korijeni ne budu potopljeni i stavljeni pod djelomičnu sunčevu svjetlost.

Celer

Dodavanje celera u juhu ili u variva, može obogatiti okus i stoga zašto ga ne biste uzgajali u vlastitom kuhinjskom vrtu? Sve što trebate učiniti jest staviti bazu biljke celera u posudu s vodom i za tjedan do 10 dana počet ćete vidjeti kako izvori celera počinju rasti iz njegove baze. Stavite posudu na srednje sunčevo svjetlo.

Ružmarin/Bosiljak

Odrežite stabljike iz biljke ružmarina. Stabljika treba biti dugačka najmanje 15 do 20 cm. Zatim napunite posudu s vodom i uronite krajeve stabljike u vodu (neka najmanje 1/4 stabljike bude prekriveno vodom), pazeći da lišće ne dodiruje vodu. Držite ovo na prozorskoj dasci gdje dobivate djelomičnu sunčevu svjetlost.

Savjeti za uzgoj bilja u vodi tijekom cijele godine

Kako biste bili sigurni da će vam začinsko bilje uspjeti, uvijek pazite da su odrezane stabljike duge najmanje 12 do 20 cm, ovisno o kojem bilju se radi. Zatim, izrežite stabljiku uvijek ispod lisnog čvora. Također obavezno skinite lišće na dnu stabljike prije nego što ga potopite u vodu jer lišće ne smije dodirivati površinu vode.

Za kraj, posudu s biljem u vodi uvijek treba držati na izravnom ili djelomičnom sunčevom svjetlu, barem kako bi dobro rasli.

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Uz male preinake u svakodnevici, lakše se diše!

Trudnoća

Potreba za željezom eksponencijalno raste tijekom trudnoće, a vrhunac doseže u trećem tromjesečju kada ne možete unijeti toliko željeza samo iz hrane bogate željezom!

Duh i tijelo

Oni koji su počeli pisati dnevnik zahvalnosti tvrde da usredotočenost na ono na čemu smo zahvalni pomaže prekinuti začarani krug negativnih misli.

Suncokreti na oblacima

Uvijek mi bude zanimljivo kako se po tim ženskim kavama često uzme jedna od neprisutnih prijateljica u usta.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.