Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Kako jesti u menopauzi? Nutricionistica otkriva na sto posebno obratiti pažnju

Uz naglasak na korekciju prehrane i tjelovježbu, važan segment očuvanja kvalitete života u menopauzi je fokus na specifične nutrijente i biološki aktivne tvari, ističe nutricionistica Karmen Matković Melki, dipl. ing.

Menopauza nastupa otprilike 12 mjeseci nakon zadnje menstruacije kod žene, često se javlja između 45 – 55. godine, ali kod nekih žena i ranije. Menopauza i perimenopauza (vrijeme u kojem žensko prolazi čini tranziciju prema menopauzi) mogu donijeti i neugodne simptome poput anksioznosti, promjena raspoloženja, naleta vrućine… Ona će uvijek značiti promjenu u životu žene i može uvelike utjecati na svakodnevicu, ali na sreću postoje stvari koje i sami možete napraviti kako biste što lakše prošle kroz menopauzu, ali i dugoročno očuvali zdravlje.

Uz naglasak na korekciju prehrane i tjelovježbu, važan segment očuvanja kvalitete života u menopauzi je fokus na specifične nutrijente i biološki aktivne tvari, ističe nutricionistica Karmen Matković Melki, dipl. ing., te dodaje kako je primjerice vitamin D u menopauzi nutrijent od velike važnosti:

“Zbog hormonalnih promjena koje nastupaju on je saveznik u očuvanju zdravlja kostiju i prevenciji osteoporoze. Uz ovaj važan vitamin tu je i kalcij koji je važno unositi kroz fermentirane mliječne proizvode, sitnu plavu ribu i sjemenke. Fitoestrogeni, komponente biljnih namirnica koje pomažu održavanju hormonalne ravnoteže također su naglašene kroz proizvode od soje, primjerice tofua, sojinih klica, ali i drugih mahunarki koje su ujedno i izvor prehrambenih vlakana.“

Možda se na prvu ne čini povezano ali znanost potvrđuje kako je zdravlje crijeva preduvjet za dobro hormonalno zdravlje, pa nutricionistica naglašava da je iznimno važno u ovom životnom razdoblju očuvati zdravu mikrobiotu ili ako je ona već narušena, uspostaviti ravnotežu i time ublažiti hormonalni disbalans i menopauzalne simptome.

Karmen Matković Melki, fotograf Željka Mikulčić
Koje je promjene važno unijeti u prehranu u menopauzi?

“Važno je obogatiti jelovnik dijetalnim vlaknima kroz sezonsko povrće i voće i već spomenute mahunarke, uz suplementaciju probiotičkih bakterija. Prema stilu prehrane fokus bi bio primarno na plant based, mediteranskom modelu prehrane, redovitom i urednom ritmu obroka. Važno je ne pretjerivanje u veličini porcija kao i optimalan vremenski razmak između obroka. Cilj je održavati red i ritam obroka koliko je to moguće, izbjegavati „grickanje“ ili preskakanje obroka. Uz prehrambeni ritam važan je i optimalan ritam dnevnih obaveza, odmora i adekvatnog sna, kao protuteža stresu koji nas svakodnevno okružuje”, savjetuje Matković Melki.

Mogu li dodaci prehrani olakšati simptome menopauze?

Prehrana ima važnu ulogu u prevenciji bolesti povezanih s menopauzom, od rizika za razvoj osteoporoze, kardiovaskularnih tegoba i dijabetesa stoga nije na odmet uklopiti u prehranu i adekvatnu suplementaciju.

“Vitamin D, kalcij, mineralne tvari poput cinka, magnezija, selena… „dohvatljivi“ su kroz hranu ali i dostupni kao dodaci prehrani. Ti su i probiotici, adaptogene biljke koje pomažu u ublažavanju stresa, opuštanju kao i boljem snu. Namirnice na koje se stavlja naglasak sastavnice su mediteranske prehrane; maslinovo ulje, sjemenke, orašasto voće, mahunarke te plava riba”, zaključila je nutricionistica.

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Uz male preinake u svakodnevici, lakše se diše!

Trudnoća

Potreba za željezom eksponencijalno raste tijekom trudnoće, a vrhunac doseže u trećem tromjesečju kada ne možete unijeti toliko željeza samo iz hrane bogate željezom!

Duh i tijelo

Oni koji su počeli pisati dnevnik zahvalnosti tvrde da usredotočenost na ono na čemu smo zahvalni pomaže prekinuti začarani krug negativnih misli.

Suncokreti na oblacima

Uvijek mi bude zanimljivo kako se po tim ženskim kavama često uzme jedna od neprisutnih prijateljica u usta.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.