Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Vaše priče

Apsurd: Kazna za performans

Ministarstvo zaštite okoliša trenira strogoću i traži kažnjavanje Zelene akcije.

Aktivisti udruge Zelena akcija u ožujku ove godine izveli su performans ispred Ministarstva zaštite, prostornog uređenja i graditeljstva kojim su htjeli pokazati kako građani već šest godina ne mogu odlagati opasni otpad od boja i lakova. Ispred ministarstva izloženo je 50-ak potrošenih limenki boja i lakova u obliku upitnika koji su ispred zgrade stajali oko šest sati. To je bila uobičajena mala akcija kakve udruga Zelena akcija stalno izvodi.

Međutim, Ministarstvo zaštite okoliša tužilo je Zelenu akciju i traži od suda da kazni Udrugu sa 300 do 700 tisuća kuna, a predsjednika Tomislava Tomaševića sa od 50 do 100 tisuća kuna. Kazna može doslovno uništiti Zelenu akciju jer kao udruga novac dobivaju strogo namjenski, samo za programe.

Odustanite od kafkijanskog procesa

Tomašević tužbu iz ministarstva uspoređuje s tužbom glumcu koji je na pozornici odigrao scenu ubojstva i upozorava da se udruga neće moći održati ako se kazna ne ukine.

„Pozivamo Ministarstvo zaštite okoliša da odustane od kafkijanskog procesa i premijerku Jadranku Kosor da intervenira i sankcionira odgovorne“, rekao je Tomašević.

Potpredsjednica akcije Jagoda Munić podsjetila je da je inspekcija ministarstva dan nakon prosvjedne akcije utvrdila da je udruga propisno odložila opasni otpad pred ministarstvom. Također, akcija je postigla jedan od svojih ciljeva i potaknula neka reciklažna dvorišta da počnu preuzimati takav otpad od građana bez naknade.

Boje nisu bile trajno odložene

„Nećemo se dati uplašiti“, poručio je Toni Vidan, član Zelene akcije, držeći da je sporni performans izveden u nekoj školi, ne bi nikoga ugrozio, a vjerojatno bi Ministarstvo i financiralo taj projekt.

Tvrdi kako je apsurdno da se postavljanje kantica s bojama i lakovima karakterizira kao odlaganje opasnog otpada iako je bilo izloženo samo nekoliko sati, pa nema govora o trajnom odlaganju.

Vidan zaključuje kako je očito da je cijeli postupak protiv Zelene akcije politički motiviran sa željom da se opstruira njihov rad.


Jagoda Munić
o performansu i represiji državeToni Vidan
o apsurdnosti prijaveTomislav Tomašević o gašenju udruge zbog kazneClick to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Anja može sve

Inspiracija. Što prvo pomislite kada to čujete? Je li vama netko ikada rekao da ste inspirativni?

Darivanje

U suradnji s Institutom Jane Goodall Julius Meinl pomaže pošumljavanju Tanzanije; jedno stablo apsorbirat će 60 kilograma ugljika u sljedećih deset godina.

Moj dom

Prilikom postupka recikliranja koriste se već iskorištene sirovine i proizvodi čime se smanjuje potreba korištenja i eksploatacije prirodnih resursa

Duh i tijelo

Svatko od vas vjerojatno ima određenu boju kojoj je malo više naklonjen nego ostalima. Upravo ta boja oslikava vaš karakter.

Advertisement