Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Vaše priče

Čari Bliskog Istoka

Vjeran Malenica za She.hr govori o Turskoj, Egiptu i Jordanu.

Obično, kad se danas spominje pojam Bliski Istok, prve poveznice se usmjeravaju na političke turbulencije u državama tih područja. To jest djelomično točno, ali osobno, to područje doživljavam u jednoj sasvim drugoj perspektivi.

Treba ponajprije shvatiti povijesni, vjerski i politički kontekst tih područja i onda krenuti na put i sam stvoriti svoje zaključke i promišljanja. S obzirom da sam proputovao samo tri države toga područja i da nisam tamo proveo duže vrijeme, mogu samo prenijeti djelić svojih iskustava koja su utkana i u mojim fotografijama.

Osmijeh, susretljivost i skromnost

Pejzaži, portreti, skice s ulice, uhvaćeni trenuci možda najbolje oslikavaju jedan sasvim drugačiji način i tempo života od onog kojega mi ovdje živimo. Posebno su me se dojmili ljudi koji imaju neku svoju životnu energiju uz nezaobilazan osmijeh, susretljivost i skromnost.

Izdvojio bih tri stvari koje po meni najbolje obilježavaju taj dio svijeta. Kontrasti zemljopisnih obilježja tih područja koji se kreću od pustinja, oaza, nizina, mora, stjenovitih i planinskih predjela i neobičnih rijeka, zatim povijesna mistika isprepletenosti drevnih civilizacija uz monumentalnu arhitekturu, koja se osjeća gotovo na svakom koraku. Najbolji primjeri za to su Dolina kraljeva u Egiptu, čudesna Petra u Jordanu ili stjenovita Kapadokija u Turskoj.

Na kraju jedna snažna religijska baza koja se veže uz islam i vjerske običaje i koja se osjeća u svakodnevici života ovih ljudi.

Žene Bliskog Istoka

O društvenom položaju žena u tim državama se danas dosta piše i govori.

Postoje povijesne činjenice, istraživanja, govori se o pravima žena i njihovoj ravnopravnosti. Vjera zasigurno igra veliku ulogu u njihovom životu. Uz ovo, sve te države su danas turistički otvorene i vrlo posjećene te se stvara simbioza utjecaja Istoka i Zapada. U tom kontekstu treba promatrati i ljude koji tu žive pa tako i pripadnice ženskog spola.

Iznenadila me susretljivost i pozitivna energija koja ispunjava te ljude, a posebno žene. Kroz svoju izložbu, pokušao sam prikazati obične ljude u svakodnevnim situacijama, na tržnici, na ulici, u pustinji.

Iz razgovora sa lokalnim ljudima kroz ova putovanja shvatio sam da su žene danas tamo vrlo marljive, motivirane, ambiciozne i da se stvara jedan nov način i stil života i za njih.

Ipak, postoje i razlike, svaka od tih država ima svoje specifičnosti, što se vidi i u načinu na koji su žene primjerice obučene ili slično. Opet, postoje i mjesta u nekim gradovima u kojima se druže isključivo muškarci. Možda su razlike između žena i muškaraca tamo vidljivije nego kod nas, ali isprepletenost tih odnosa je u meni ostavila samo pozitivne dojmove.

Fotograf, a po zanimanju diplomirani pravnik, Vjeran Malenica zaljubljenik je u putovanja. Za sebe kaže i da je ovisnik o plivanju, planinarenju, iskrenim ljudima, gradu Zagrebu, drevnim civilizacijama i skitanju po svijetu. Do danas je proputovao dvadeset i šest država. Putuje vlakovima, busevima, taksijima, avionima, rikšama, devama, jeepovima, cipelcugom, kaže, svime što se kreće. Prolazio je Azijom, Afrikom, Europom, Sjevernom i Južnom Amerikom.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Darivanje

LUSH je ove godine pripremio sve što bi vam moglo zatrebati u kupaonicama ove Noći vještica.

Zanimljivosti

Iznimno talentirana, snažnog vokala i uvijek svoja, upravo to su opisi po kojima domaća javnost pamti Martinu Vrbos.

Trendovi

FREYWILLE kolekciju Hommage à Sophie Taeuber-Arp možete razgledati i isprobati isključivo u ekskluzivnim FREYWILLE  buticima, a među kojima je i onaj u Zagrebu,  Preradovićeva...

Darivanje

Bez obzira jesi li Team Caramel Macchiato, Mocha ili Espresso - essence trendovska kolekcija Coffee to Glow čini da srca ljubiteljica kave i ljepote...

Advertisement