Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
biljna vlakna
biljna vlakna

Zdravstveni karton

Biljna vlakna – čistači organizma bez konkurencije

Redovita zamjena obroka biljnim vlaknima dovodi do mjesečnog gubitka tjelesne mase u iznosu od 2-4 kg

Biljna vlakna od velike su važnosti za funkcioniranje cijelog organizma i imaju povoljan utjecaj na mnoga oboljenja suvremenog čovjeka. Pod biljnim vlaknima podrazumijeva se dio biljne stanice koji ne podliježe probavi. Najvažniji izvori biljnih vlakana u prirodi su žitarice, mahunarke, voće i povrće.

Vlakna se pojavljuju u dva oblika: topiva i netopiva. Svaki od ovih oblika djeluje različito u crijevnom traktu i koristi tijelu na drugačiji način. Topiva djeluju kao spužva, netopiva kao čistači. I jedna i druga povećavaju masu stolice, vezujući velike količine vode, što olakšava redovito pražnjenje. Topiva vlakna stvaraju osjećaj sitosti i utječu na smanjenje kolesterola, triglicerida i šećera. Nalaze se u zobi, ječmu, grahu, soji, grašku, kikirikiju, prokulicama, mrkvi te citrusnom voću.

Biljna vlakna NISU zamjena za terapiju propisanu od liječnika.

Netopiva vlakna, zahvaljujući velikoj masi i vlažnosti, čiste zidove crijeva i skraćuju vrijeme zadržavanja hrane u crijevima. Nalaze se u integralnim žitaricama, povrću (zelena paprika, kupus, špinat) i voću (višnje, kruške, bobičasto voće).

Djelovanje biljnih vlakana kod poremećaja i bolesti

– Opstipacija (zatvor): obje vrsta vlakana povećavaju masu stolice, vezujući velike količine vode, što olakšava redovito pražnjenje crijeva.

– Smanjenje tjelesne mase: biljna vlakna u želucu bubre upijajući veliku količinu tekućine, ispunjavaju želudac i daju osjećaj sitosti. Također, u tankom crijevu stimuliraju lučenje hormona koji inhibitorno djeluje na centar za glad pa se na taj način smanjuje želja za hranom.

– Šećerna bolest: topiva biljna vlakna vezujući vodu stvaraju želatinoznu – spužvastu masu, koja zarobljava molekule glukoze i tako usporava resorpciju šećera. Zahvaljujući tome, ne dolazi do naglog skoka šećera u krvi, čime se smanjuje i potreba za inzulinom.

– Smanjenje kolesterola: topiva biljna vlakna vezuju žučne kiseline od kojih nastaju žučne soli i izbacuju ih putem stolice. Tako je onemogućena reapsorpcija žučnih kiselina iz tankog crijeva ponovno u jetru, gdje se iz njih stvara LDL – kolesterol, osnovni izazivač procesa ateroskleroze krvnih žila. Samim time sprječava se nastanak srčanih bolesti.

– Sindrom razdražljivih crijeva: uzimanje što većih količina biljnih vlakana pomaže stvaranju obilne i meke stolice u crijevima, što izaziva olakšano pražnjenje crijeva te ozdravljenje.

– Detoksikacija: čiste nataložene fekalne materije u debelom crijevu i tako sprječavaju njihovo raspadanje do toksina, a stvaranjem obilne i meke stolice olakšavaju njihovo izbacivanje iz organizma.

– Prevencija polipa i karcinoma debelog crijeva: za sprječavanje nastanka bolesti potrebno je skratiti vrijeme prolaska hrane kroz debelo crijevo, čime se smanjuje vrijeme kontakta između kolonocita (stanica sluzokože debelog crijeva) i potencijalno kancerogenih otpadnih materija nastalih raspadanjem hrane. Obje vrste vlakana mogu fermentirati pod utjecajem crijevne mikroflore, a fermentacija je korisna za crijeva jer proizvodi “gorivo“ za razmnožavanje korisnih bakterija.

Odraslima je potrebno 25-40 grama biljnih vlakana dnevno, a za djecu poslije druge godine života broj grama se izračunava kao broj godina plus 5.

BodyBalans linija dodataka prehrani

biljna vlakna

Biljna vlakna osnovni su sastojak BodyBalans proizvoda. Riječ je o liniji niskokaloričnih dodataka prehrani s visokim sadržajem biljnih vlakana, dobivenih specijalnim postupcima ekstrakcije iz prirodnih sirovina. Biljna vlakna, kao i čitav proizvod, dobivena su u skladu s najvišim standardima proizvodnje hrane, bez upotrebe kemijskih tvari, aditiva, umjetnih aroma, boja, konzervansa i dr.

Biljna vlakna ne izazivaju nuspojave, niti stvaraju naviku, pa se mogu uzimati neograničeno dugo. Ipak, kod nagle upotrebe veće količine biljnih vlakana mogu se javiti nadutost trbuha, bolovi, pa čak i zatvor ili proljev, ali u tom slučaju treba samo smanjiti količinu unesenih vlakana i postepeno ju povećavati do optimalne količine.

Redovita zamjena obroka biljnim vlaknima dovodi do mjesečnog gubitka tjelesne mase u iznosu od 2-4 kg. Pri tome je potrebno unositi veliku količinu vode (1,5 – 2 l dnevno).

Tri su različita izvora vlakana u ovim proizvodima – korijen šećerne repe, korijen cikorije te indijski trputac, a dolazi u četiri okusa: Classic, Vanilija, Jagoda, CeylonskiCimet.
[box style=”0″]

OSVOJITE NAGRADU

Poklanjamo vam 4 BodyBalans poklon paketa od kojih svaki sadrži 4 kutije proizvoda (po jedna od svakog okusa).

Želite li osvojiti nagradu pošaljite nam mail s točnim odgovorom na [email protected] s naslovom VLAKNA te navedite sljedeće podatke: ime i prezime, korisničko ime na She.hr-u, broj mobitela i svoju punu adresu.

Koja je glavna razlika između topivih i netopivih vlakana?

Vaše prijave primamo do 29. prosinca 2014., nakon čega ćemo unutar ovog članka objaviti ime dobitnika.

Dobitnice su Iva Žižak, Nikolina Vukelić, Kristina Presečki i Ida Partlić. Čestitamo!

[/box]

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Duh i tijelo

Top-namirnice koje sagorijevaju masti i pomažu radu jetre.

Advertisement