Ako si možemo priuštiti, birajmo isključivo kvalitetne namirnice i proizvode.
Čokolada
Snažan antioksidant, pozitivno utječe na krvožilni sustav, pogotovo kada je riječ o čokoladama s visokim postotkom kakaa. Čokolada pozitivno utječe na raspoloženje, a neka istraživanja ukazuju na blago opojne učinke – smanjenje stresa i osjećaj lagane, bezopasne euforije. Mnoge žene su prave ovisnice o čokoladi, pogotovo prije mjesečnicu.
Ako pretjerate s količinom, čokolada može uzrokovati migrenu, a budući da uzrokuje povećano lučenje urinarnih oksalata, može uzrokovati i ubrzano stvaranje bubrežnog kamenca.
Jabuke i banane
Jabuka je izvrstan antioksidant, ”čuvar srca” te izvor mnogih korisnih sastojaka kao, na primjer, flavonida. Ako pretjerate, možete imati osjećaj nadutosti, jer su vlakna koje jabuka sadrži netopiva pa nisu dobra za crijeva.
Banana je, nutricionistički gledano, energetska bomba. Najpoznatije su žute banane koje mnogi koriste kao nadomjestak za klasičan obrok. Inače, banane obiluju hranjivim tvarima, mineralima, vitaminima A, B 6 i C, sadrže fosfor, mangan, magnezij, kalij i folnu kiselinu. Korisne su za metabolizam, pomažu proizvodnju hemoglobina te smanjuju mogućnost moždanog udara.
Vitamin C
Za ovaj vitamin može se reći da je ”kralj prevencije”. On je lijek, suplement i aditiv, štiti i pomaže u obrani organizma. Potiče proizvodnju kolagena i pomaže pri liječenju rana.
Voda
Konzumiranje dovoljnih količina vode može poboljšati ukupno zdravstveno stanje, zaštiti od niza bolesti, pomoći oslobađanju nagomilanih toksina i otrova iz tijela i regulirati tjelesnu težinu.
Preporuka da dnevno treba popiti barem osam čaša vode vrijedi već više od pola stoljeća.
Vino
Vlada mišljenje kako je umjereno pijenje vina dobro za zdravlje. Naime, stručnjaci tvrde da crno vino smanjuje rizik od srčanih bolesti, štiti od moždanog udara, spriječava rak gušterače i djeluje protiv bakterija kao što su salmonela, escherichia coli i listerioza. Pretjerujete li, mogu nastati problemi s gušteračom, imunološkim sustavom ili šećernom bolešću.
Pretjerivanje nije dobro kod većine namirnica. Zato, neka količine budu umjerene.
Čokolada
Snažan antioksidant, pozitivno utječe na krvožilni sustav, pogotovo kada je riječ o čokoladama s visokim postotkom kakaa. Čokolada pozitivno utječe na raspoloženje, a neka istraživanja ukazuju na blago opojne učinke – smanjenje stresa i osjećaj lagane, bezopasne euforije. Mnoge žene su prave ovisnice o čokoladi, pogotovo prije mjesečnicu.
Ako pretjerate s količinom, čokolada može uzrokovati migrenu, a budući da uzrokuje povećano lučenje urinarnih oksalata, može uzrokovati i ubrzano stvaranje bubrežnog kamenca.
Jabuke i banane
Jabuka je izvrstan antioksidant, ”čuvar srca” te izvor mnogih korisnih sastojaka kao, na primjer, flavonida. Ako pretjerate, možete imati osjećaj nadutosti, jer su vlakna koje jabuka sadrži netopiva pa nisu dobra za crijeva.
Banana je, nutricionistički gledano, energetska bomba. Najpoznatije su žute banane koje mnogi koriste kao nadomjestak za klasičan obrok. Inače, banane obiluju hranjivim tvarima, mineralima, vitaminima A, B 6 i C, sadrže fosfor, mangan, magnezij, kalij i folnu kiselinu. Korisne su za metabolizam, pomažu proizvodnju hemoglobina te smanjuju mogućnost moždanog udara.
Vitamin C
Za ovaj vitamin može se reći da je ”kralj prevencije”. On je lijek, suplement i aditiv, štiti i pomaže u obrani organizma. Potiče proizvodnju kolagena i pomaže pri liječenju rana.
Voda
Konzumiranje dovoljnih količina vode može poboljšati ukupno zdravstveno stanje, zaštiti od niza bolesti, pomoći oslobađanju nagomilanih toksina i otrova iz tijela i regulirati tjelesnu težinu.
Preporuka da dnevno treba popiti barem osam čaša vode vrijedi već više od pola stoljeća.
Vino
Vlada mišljenje kako je umjereno pijenje vina dobro za zdravlje. Naime, stručnjaci tvrde da crno vino smanjuje rizik od srčanih bolesti, štiti od moždanog udara, spriječava rak gušterače i djeluje protiv bakterija kao što su salmonela, escherichia coli i listerioza. Pretjerujete li, mogu nastati problemi s gušteračom, imunološkim sustavom ili šećernom bolešću.
Pretjerivanje nije dobro kod većine namirnica. Zato, neka količine budu umjerene.
You must be logged in to post a comment Login