Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Birajte namirnice i pića

Zdravlje, izgled i raspoloženje ovisi i o hrani koju konzumiramo.

Ako si možemo priuštiti, birajmo isključivo kvalitetne namirnice i proizvode.

Čokolada

Snažan antioksidant, pozitivno utječe na krvožilni sustav, pogotovo kada je riječ o čokoladama s visokim postotkom kakaa. Čokolada pozitivno utječe na raspoloženje, a neka istraživanja ukazuju na blago opojne učinke – smanjenje stresa i osjećaj lagane, bezopasne euforije. Mnoge žene su prave ovisnice o čokoladi, pogotovo prije mjesečnicu.

Ako pretjerate s količinom, čokolada može uzrokovati migrenu, a budući da uzrokuje povećano lučenje urinarnih oksalata, može uzrokovati i ubrzano stvaranje bubrežnog kamenca.

Jabuke i banane

Jabuka je izvrstan antioksidant, ”čuvar srca” te izvor mnogih korisnih sastojaka kao, na primjer, flavonida. Ako pretjerate, možete imati osjećaj nadutosti, jer su vlakna koje jabuka sadrži netopiva pa nisu dobra za crijeva.

Banana je, nutricionistički gledano, energetska bomba. Najpoznatije su žute banane koje mnogi koriste kao nadomjestak za klasičan obrok. Inače, banane obiluju hranjivim tvarima, mineralima, vitaminima A, B 6 i C, sadrže fosfor, mangan, magnezij, kalij i folnu kiselinu. Korisne su za metabolizam, pomažu proizvodnju hemoglobina te smanjuju mogućnost moždanog udara.

Vitamin C

Za ovaj vitamin može se reći da je ”kralj prevencije”. On je lijek, suplement i aditiv, štiti i pomaže u obrani organizma. Potiče proizvodnju kolagena i pomaže pri liječenju rana.

Voda

Konzumiranje dovoljnih količina vode može poboljšati ukupno zdravstveno stanje, zaštiti od niza bolesti, pomoći oslobađanju nagomilanih toksina i otrova iz tijela i regulirati tjelesnu težinu.

Preporuka da dnevno treba popiti barem osam čaša vode vrijedi već više od pola stoljeća.

Vino

Vlada mišljenje kako je umjereno pijenje vina dobro za zdravlje. Naime, stručnjaci tvrde da crno vino smanjuje rizik od srčanih bolesti, štiti od moždanog udara, spriječava rak gušterače i djeluje protiv bakterija kao što su salmonela, escherichia coli i listerioza. Pretjerujete li, mogu nastati problemi s gušteračom, imunološkim sustavom ili šećernom bolešću.

Pretjerivanje nije dobro kod većine namirnica. Zato, neka količine budu umjerene.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Duh i tijelo

Emocionalna inteligencija podrazumijeva sposobnosti prepoznavanja, razumijevanja i upravljanja vlastitim emocijama te emocijama drugih polazimo li od točke poslodavca.

Budi fit

U većini slučajeva, osjećaj dehidracije jednak je osjećaju žeđi. No ipak, ponekad bi taj osjećaj mogao izostati ili bi vas tijelo moglo upozoriti na...

Drama Queen

Jeste li ikada imale osjećaj da vas neka osoba emocionalno iscrpljuje? Nakon razgovora s njom ostanete prazni, umorni i živčani?

Budi fit

U slučaju da uskoro krećete u teretanu po prvi put, možda će ove lagane upute pomoći da se dobro osjećate tamo, da pitate druge...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.