Tradicionalni, starinski i toliko efektan, lijep i ukusan kolačić kojeg svi jako dobro pamtimo, znamo i volimo.

Sastojci :
za tijesto (šalica = 2,5dcl)

za punjenje :

Postupak :

Just Good Food
Sastojci :
za tijesto (šalica = 2,5dcl)
- 80 dag brašna (pola glatkog / pola oštrog)
- 4 jaja
- 2 šalice šećera
- 1/2 šalice mlijeka
- 1 mala žličica praška za pecivo
za punjenje :
- izdubljene i samljevene mrvice gotovih polovica
- 1 šalica mljevenih oraha
- 3 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice kakaa ili naribane čokolade
- 1 i 1/2 dcl vrućeg mlijeka
- rum
- ekstrakt jagode i breskve
- crvena i žuta boja za kolače
- šećer
Postupak :
- Jaja sa šećerom dobro mikserom izradite dok smjesa ne postane svijetla i kremasta. Dodajte mlijeko i ulje i dobro izmiješajte. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i dodajte malo po malo u zdjelu / smjesu s jajima. Smjesu dobro gumenom žlicom za kreme izmiješajte. Tijesto treba biti mekano, a opet kompaktno da bi se mogle raditi kuglice koje se neće lijepiti o dlanove.
- Gotovo tijesto neka odmori na 15-tak minuta. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 170 C. Radite kuglice veličine manjeg oraha i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje. Kuglice pecite u zagrijanoj pećnici 10-tak minuta ( moraju ostati svijetle). Pečene polovice breskvica odmah izdubite malim nožićem još dok su tople.
- Za punjenje sameljite orahe i u istom mlincu sameljite izdubljene mrvice. Dodajte šećer, vanilin šećer i kakao ili čokoladu te rum. Sve prelijte s malo vrućeg mlijeka i izmiješajte. Pustite da se smjesa malo ohladi i stisne. Smjesom punite izdubljene polovice i spojite ih.
- Za ukrašavanje u dvije zdjelice rastopite žutu i crvenu boju s vodom i ekstraktom breskve i jagode. Spojene i napunjene polovice uronite svaku stranu u dugu boju i aromu. Na kraju ih uvaljajte u kristal šećer te slažite na tacnu ili tanjur obložen kuhinjskim papirom koji će upiti višak boje.
Just Good Food
You must be logged in to post a comment Login