Breskvice

Tradicionalni, starinski i toliko efektan, lijep i ukusan kolačić kojeg svi jako dobro pamtimo, znamo i volimo.

Sastojci :

za tijesto (šalica = 2,5dcl)

  • 80 dag brašna (pola glatkog / pola oštrog)
  • 4 jaja
  • 2 šalice šećera
  • 1/2 šalice mlijeka
  • 1 mala žličica praška za pecivo

za punjenje :

  • izdubljene i samljevene mrvice gotovih polovica
  • 1 šalica mljevenih oraha
  • 3 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice kakaa ili naribane čokolade
  • 1 i 1/2 dcl vrućeg mlijeka
  • rum

za ukrašavanje:

  • ekstrakt jagode i breskve
  • crvena i žuta boja za kolače
  • šećer


 
Postupak
:

  1. Jaja sa šećerom dobro mikserom izradite dok smjesa ne postane svijetla i kremasta. Dodajte mlijeko i ulje i dobro izmiješajte. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i dodajte malo po malo u zdjelu / smjesu s jajima. Smjesu dobro gumenom žlicom za kreme izmiješajte. Tijesto treba biti mekano, a opet kompaktno da bi se mogle raditi kuglice koje se neće lijepiti o dlanove.
  2. Gotovo tijesto neka odmori na 15-tak minuta. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 170 C. Radite kuglice veličine manjeg oraha i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje. Kuglice pecite u zagrijanoj pećnici 10-tak minuta ( moraju ostati svijetle). Pečene polovice breskvica odmah izdubite malim nožićem još dok su tople.
  3. Za punjenje sameljite orahe i u istom mlincu sameljite izdubljene mrvice. Dodajte šećer, vanilin šećer i kakao ili čokoladu te rum. Sve prelijte s malo vrućeg mlijeka i izmiješajte. Pustite da se smjesa malo ohladi i stisne. Smjesom punite izdubljene polovice i spojite ih.
  4. Za ukrašavanje u dvije zdjelice rastopite žutu i crvenu boju s vodom i ekstraktom breskve i jagode. Spojene i napunjene polovice uronite svaku stranu u dugu boju i aromu. Na kraju ih uvaljajte u kristal šećer te slažite na tacnu ili tanjur obložen kuhinjskim papirom koji će upiti višak boje.



Just Good Food