Mirna Bosak: Cilj mi je biti prva kuglačica svijeta

Zaprešićanka Mirna Bosak, kuglačica Mlake, osvajačica je zlatne medalje sa Svjetskog prvenstva prošle godine u pojedinačnoj konkurenciji te ekipno u sastavu reprezentacije, a sa suigračicama iz Mlake dva je kola prije kraja aktualne sezone osigurala naslov prvakinja Hrvatske – peti u zadnjih šest godina.

Mirna je gostovala u podcastu „I ja sam sportaš“ u kojem je odmah na početku razgovora istaknula da nijedno od svojih gotovo 200 odličja ne bi dala ni za što na svijetu.

Iako priznaje da joj je 2018. bila prekretnica u karijeri zbog prelaska i veoma uspješne adaptacije s juniorske na seniorsku razinu, ističe kako joj je prošla sezona bila najuspješnija dosad.

Prošla sezona mi je bila zaista uspješna, sa svojim klubom Mlakom igrala sam svjetske kupove na kojima sam odlično prolazila te smo ekipno igrale finale Lige prvakinja. Svi ti rezultati doveli su me do četvrtog mjesta na seniorskoj kuglačkoj ljestvici. Uz to za reprezentaciju sam pojedinačno osvojila svjetski juniorski kup što nijedna cura iz Hrvatske prije mene nije uspjela te sam sa seniorskom reprezentacijom osvojila Svjetsko prvenstvo.

Zadovoljna je prošlom sezonom, ali na tome ne misli stati…

Cilj mi je biti najbolja kuglačica na svijetu. Trenutno je na prvom mjestu cura iz Hrvatske Ines Maričić, koja drži svjetski pojedinačni rekord, i to samo pokazuje koliko dobro kuglanje imamo u Hrvatskoj.

Članica je kuglačkog kluba Mlaka s kojim je dva kola prije kraja Prve hrvatske kuglačke lige osigurala prvo mjesto, peto u posljednjih šest godina.

Prošlo kolo pobijedile smo Kuglački klub Istra iz Poreča i tako osigurali naslov prvakinja Hrvatske. Krajem trećeg mjeseca igramo finale Lige prvakinja gdje želimo doći do naslova koji nam je prošle sezone izmakao.

A kakva je budućnost kuglanja kao sporta u Hrvatskoj?

Moram reći da grad Zaprešić zaista puno ulaže u sport općenito pa tako i kuglanje. Izgradila se jedna od najmodernijih kuglana u Europi koja je na gotovo svim utakmicama ispunjena gledateljima. Što se djece u kuglanju tiče, prije ih je bilo više nego što je danas. Kad sam počinjala trenirati, s osam godina, po natjecanjima nas je bilo dosta više. Mene bi iskreno najviše ispunilo i učinilo sretnim da se više djece uključi u kuglanje, jer je to sport koji je zaista lijep i zanimljiv. – rekla je za podcast „I ja sam sportaš“

Mirna je u jednosatnom razgovoru pričala i o svojim počecima, svome obrazovanju kojeg unatoč profesionalnom sportu nije zapostavila, krizi u kojoj se nalazila, putovanjima, privatnom životu, ciljevima u budućnosti; i još mnogim drugim zanimljivostima.