Napokon smo dočekali i kraljice lipnja – trešnje. Na tržnicama ih možemo naći samo u ovom proljetno-ljetnom mjesecu, zbog čega su dugo bile u sjeni ostalog voća. No, nutricionisti sve više ukazuju na protuupalna i antioksidativna svojstva ovog ukusnog voća, pa su se trešnje, osim u desertima, počele pojavljivati i u slanim jelima.
Ovo crveno voće s kojim smo se u djetinjstvu igrali i stavljali ga na uši kao naušnice, osim što je zabavno i ukusno, čudotvorno je i za naš organizam. Trešnje u svom sastavu ne sadrže masti, imaju nisku razinu natrija te nas opskrbljuju ključnim vitaminima i mineralima.
Od svog šumskog i bobičastog voća, trešnje imaju najviše antocijana koji blokiraju enzime zbog kojih nastaje upala. Mnoga istraživanja povezuju ih sa smanjenjem boli kod gihta i artritisa, a nedavne studije pokazuju kako trešnje ili prirodan sok od trešanja olakšavaju muskulfiber i bolove u zglobovima nakon tjelovježbe.

Snažan su antioksidans i obiluju fitonutrijentima, stoga ne čudi da ih mnogi nutricionisti smatraju superhranom odnosno supervoćem.
Iako smo je navikli vidjeti u tortama, štrudlama i raznim desertima, trešnja se sve češće može naći u slanim, glavnim jelima svjetskih chefova koji promiču zdravu prehranu. Svojim voćnim, slatko-kiselim okusom trešnje dodaju svježinu mnogim salatama, rižotima ili umacima koji se savršeno slažu sa svinjetinom. Stoga vam donosimo recept za zanimljiv prilog ili glavno jelo za vegetarijance u kojemu je glavna zvijezda trešnja, a izvrsno se slaže uz svinjeće kotlete.
RECEPT- COUSCOUS S TREŠNJAMA
Recept je dovoljan za četiri porcije.
Sastojci:
1 šalica couscousa
3/4 šalice vruće vode
1 šalica otkoštenih trešanja
Pola šalice narezanog mladog luka
1/3 šalice prženih badema narezanih
2 žličice ribane limunove korice
2 žličice limunovog soka
3 žlice maslinovog ulja
4 svinjećih kotleta
Sol papar
Priprema
U veliku zdjelu stavite couscous, dodajte mu 3/4 šalice vruće vode, pokrijte ga i pustite neka se stoji oko 5 minuta. Zatim ga otkrijte, razdvojite vilicom, dodajte mu dvije žlice maslinovog ulja, pola žličice soli, višnje, mladi luk, limunovu koricu i limunov sok. Couscous s trešnjama možete jesti topli ili ga ohladite u frižideru i pojedite kao osvježavajuću salatu.
Uz njega na grill tavi ispecite svinjeće kotlete koje ste sa svake strane namazali maslinovim uljem, posolili i popaprili. Dobar tek!
Ovo crveno voće s kojim smo se u djetinjstvu igrali i stavljali ga na uši kao naušnice, osim što je zabavno i ukusno, čudotvorno je i za naš organizam. Trešnje u svom sastavu ne sadrže masti, imaju nisku razinu natrija te nas opskrbljuju ključnim vitaminima i mineralima.
Od svog šumskog i bobičastog voća, trešnje imaju najviše antocijana koji blokiraju enzime zbog kojih nastaje upala. Mnoga istraživanja povezuju ih sa smanjenjem boli kod gihta i artritisa, a nedavne studije pokazuju kako trešnje ili prirodan sok od trešanja olakšavaju muskulfiber i bolove u zglobovima nakon tjelovježbe.
Snažan su antioksidans i obiluju fitonutrijentima, stoga ne čudi da ih mnogi nutricionisti smatraju superhranom odnosno supervoćem.
Iako smo je navikli vidjeti u tortama, štrudlama i raznim desertima, trešnja se sve češće može naći u slanim, glavnim jelima svjetskih chefova koji promiču zdravu prehranu. Svojim voćnim, slatko-kiselim okusom trešnje dodaju svježinu mnogim salatama, rižotima ili umacima koji se savršeno slažu sa svinjetinom. Stoga vam donosimo recept za zanimljiv prilog ili glavno jelo za vegetarijance u kojemu je glavna zvijezda trešnja, a izvrsno se slaže uz svinjeće kotlete.
RECEPT- COUSCOUS S TREŠNJAMA
Recept je dovoljan za četiri porcije.
Sastojci:
1 šalica couscousa
3/4 šalice vruće vode
1 šalica otkoštenih trešanja
Pola šalice narezanog mladog luka
1/3 šalice prženih badema narezanih
2 žličice ribane limunove korice
2 žličice limunovog soka
3 žlice maslinovog ulja
4 svinjećih kotleta
Sol papar
Priprema
U veliku zdjelu stavite couscous, dodajte mu 3/4 šalice vruće vode, pokrijte ga i pustite neka se stoji oko 5 minuta. Zatim ga otkrijte, razdvojite vilicom, dodajte mu dvije žlice maslinovog ulja, pola žličice soli, višnje, mladi luk, limunovu koricu i limunov sok. Couscous s trešnjama možete jesti topli ili ga ohladite u frižideru i pojedite kao osvježavajuću salatu.
Uz njega na grill tavi ispecite svinjeće kotlete koje ste sa svake strane namazali maslinovim uljem, posolili i popaprili. Dobar tek!
In this article:antioksidans, couscous, couscous s trešnjama, recept, superhrana, trešnje

Click to comment
You must be logged in to post a comment Login