Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Couscous s trešnjama

Osim u desertima trešnje isprobajte i u slanim jelima

Napokon smo dočekali i kraljice lipnja – trešnje. Na tržnicama ih možemo naći samo u ovom proljetno-ljetnom mjesecu, zbog čega su dugo bile u sjeni ostalog voća. No, nutricionisti sve više ukazuju na protuupalna i antioksidativna svojstva ovog ukusnog voća, pa su se trešnje, osim u desertima, počele pojavljivati i u slanim jelima.

Ovo crveno voće s kojim smo se u djetinjstvu igrali i stavljali ga na uši kao naušnice, osim što je zabavno i ukusno, čudotvorno je i za naš organizam. Trešnje u svom sastavu ne sadrže masti, imaju nisku razinu natrija te nas opskrbljuju ključnim vitaminima i mineralima.

Od svog šumskog i bobičastog voća, trešnje imaju najviše antocijana koji blokiraju enzime zbog kojih nastaje upala. Mnoga istraživanja povezuju ih sa smanjenjem boli kod gihta i artritisa, a nedavne studije pokazuju kako trešnje ili prirodan sok od trešanja olakšavaju muskulfiber i bolove u zglobovima nakon tjelovježbe.



Snažan su antioksidans i obiluju fitonutrijentima, stoga ne čudi da ih mnogi nutricionisti smatraju superhranom odnosno supervoćem. 

Iako smo je navikli vidjeti u tortama, štrudlama i raznim desertima, trešnja se sve češće može naći u slanim, glavnim jelima svjetskih chefova koji promiču zdravu prehranu. Svojim voćnim, slatko-kiselim okusom trešnje dodaju svježinu mnogim salatama, rižotima ili umacima koji se savršeno slažu sa svinjetinom. Stoga vam donosimo recept za zanimljiv prilog ili glavno jelo za vegetarijance u kojemu je glavna zvijezda trešnja, a izvrsno se slaže uz svinjeće kotlete.

RECEPT- COUSCOUS S TREŠNJAMA

Recept je dovoljan za četiri porcije.

Sastojci:
1 šalica couscousa
3/4 šalice vruće vode
1 šalica otkoštenih trešanja
Pola šalice narezanog mladog luka
1/3 šalice prženih badema narezanih
2 žličice ribane limunove korice
2 žličice limunovog soka
3 žlice maslinovog ulja
4 svinjećih kotleta
Sol papar

Priprema

U veliku zdjelu stavite couscous, dodajte mu 3/4 šalice vruće vode, pokrijte ga i pustite neka se stoji oko 5 minuta. Zatim ga otkrijte, razdvojite vilicom, dodajte mu dvije žlice maslinovog ulja, pola žličice soli, višnje, mladi luk, limunovu koricu i limunov sok. Couscous s trešnjama možete jesti topli ili ga ohladite u frižideru i pojedite kao osvježavajuću salatu. 

Uz njega na grill tavi ispecite svinjeće kotlete koje ste sa svake strane namazali maslinovim uljem, posolili i popaprili. Dobar tek!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Mary Berry, britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica ima najbolji recept za lagani ručak – salatu od vatreno crvene riže.

Gastronomija

Recept za jednostavne i ukusne polpete od tikvica.

Gastronomija

Najukusniji su dok su još topli, uz čaj ili šalicu mlijeka.

Zanimljivosti

Jela s tjesteninama pripremaju se lako i brzo, a uz pametnu kombinaciju s drugim namirnicama mogu biti nutritivno bogata i puna okusa.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.