Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Crno vino je ključ dobre linije

Želite li okrenuti leđa debljanju i istovremeno uživati, počastite se čašom crnog vina.

Stižu dobre vijesti za sve koji redovito uživaju u čaši crnog vina. Naime, američki su istraživači ustanovili kako sastavnica crnog vina piceatanol može odgoditi stvaranje mladih masnih stanica i spriječiti njihov rast u zrele stanice. Jednako tako je odgovorna za zaštitu tijela od srčanih i neurodegenerativnih bolesti, ali i određenih vrsta raka.

Blokira sposobnost inzulina da aktivira gene i provede daljnje faze stvaranja masnih stanica. Samim time, ovaj nas spoj doslovce štiti od pretilosti. Do ovog su zaključka stigli istraživači Sveučilišta Purdue iz Indiane, a tvrde da se spomenuti spoj također može pronaći i u borovnicama i marakuji."Piceatanol mijenja tajming ekspresije gena, njihove funkcije i djelovanje inzulina za vrijeme adipogeneze – procesa pri kojem mlade masne stanice sazrijevaju", objasnio je Kee-Hong Kim, voditelj studije.Njegov tim trenutno radi na poboljšanju stabilnosti topivosti piceatanola kako bi se stvorio biološki učinak. Ovaj je spoj po sastavu sličan resveratrolu koji pripada fitokemikalijama – antioksidansima i štite tijelo od razvoja bolesti. Studija je objavljena u časopisu Journal of Biological Chemistry.

Ordinacija.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Savjeti stručnjaka

Ziggy Cup je postavila novi standard za inovacije menstrualnih čašica, pružajući korisnicima neograničene mogućnosti.

Zanimljivosti

Kako brinemo za jedan od najvažnijih dijelova našega tijela?

Savjeti stručnjaka

Ako još niste sudjelovali u popularnom Veganuary izazovu, sad je pravi trenutak. Otkrijte prednosti veganske prehrane kroz izazov koji je odličan za vaše zdravlje...

Duh i tijelo

Briga o sebi je važna jer je to ključ za pronalaženje ravnoteže kako u nama samima, tako i izvana.

Advertisement