Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Brinimo jedna o drugoj

Čuva vaše srce i kost, bori se protiv depresije i migrena: Magnezij potražite u ovim namirnicama

U danu bi odrasla osoba trebala unositi oko 300 mg magnezija, a ako ovaj savjet preskačete, nećete odmah osjetiti posljedice manjka magnezija, ali problemi sa zdravljem bi se mogli naknadno javiti.

Pravilan rad mišića, živčanog sustava, kontrola razine šećera u krvi i krvnog tlaka samo su neke od važnih funkcija koje potiče magnezij, esencijalni mineral koji utječe na oko 300 funkcija u organizmu. U danu bi odrasla osoba trebala unositi oko 300 mg magnezija, a ako ovaj savjet preskačete, nećete odmah osjetiti posljedice manjka magnezija, ali problemi sa zdravljem bi se mogli naknadno javiti.

Niske razine magnezija u krvi mogu povećati rizik od razvoja povišenog krvnog tlaka, dijabetesa tip 2, bolesti srca i propadanje kosti, istaknula je i dr. Brittany Van Tine, s OSF HealthCare. Dnevnu dozu magnezija možete dobiti iz hrane ali i suplemenata, a ako unesete previše magnezija, možete osjetiti umor, imati proljev, mučninu ili povraćati.

Kod kojih stanja pomaže magnezij?

Stručnjaci ističu kako naše tijelo samo ovaj mineral ne može proizvoditi pa ga je potrebno unositi na bilo koji način, iako je hrana uvijek najbolja odluka. Vjeruje se kako on može pomoći kod zaštite zdravlja, a najčešće se spominju:

  • Bolji rezultati vježbanja: On će omogućiti protok šećera u krvi u mišiće i tako pomoći kod rješavanja mliječne kiseline koja se može nakupiti u mišićima i izazvati bol. Dokazano je da može pomoći kod boljih rezultata vježbanja kod starijih osoba koje imaju manjak magnezija u organizmu.
  • Pomaže u borbi protiv depresije: Kako on igra veliku ulogu u radu mozga i regulaciji raspoloženja, niske razine magnezija mogu povećati rizik od depresije. Jedna je studija pokazala kako samo 500 mg suplemenata magnezija u danu vode do bitnog poboljšanja simptoma depresije kod osoba koje su patile od njegova manjka.
  • Održava zdrave razine šećera u krvi: Studije pokazuju kako 48 posto osoba koje imaju dijabetes tip 2 pate i od manjka magnezija, pa se smatra kako suplementi magnezija mogu utjecati na osjetljivost inzulina, ključnog faktora za kontrolu šećera u krvi.
  • Može zaštititi zdravlje srca: Upravo je ovo jedna od ključnih uloga magnezija – da čuva naše srce, a studije pokazuju kako uzimanje ovog minerala može pomoći kod kontrole krvnog tlaka, koji je čest uzrok problemima sa zdravljem srca.
  • Može prevenirati migrene: Iznimno neugodne, one mogu uzrokovati povraćanje i mučninu osim jake glavobolje. Neka istraživanja savjetuju da njih prevenirate upravo magnezijem, ali vam on može i pomoći da ublažite simptome.
  • Jake kosti: Magnezij je važan i kod zaštite zdravlja kostiju, a neke studije pokazuju kako viši unos ovog minerala nudi manji rizik od nastanka osteoporoze, loma ili gubitka snage.
  • Bolji san: Suplementi se često uzimaju prije spavanja posebno ako vas muči nesanica. jedna je studija pokazala kako će suplement magnezija pomoći da utonete u san za samo 17 minuta.
U kojim namirnica pronaći magnezij?

Ako u prehranu uključite određene namirnice, svoju dozu magnezija ćete tako lako unijeti u organizam. Ovaj mineral se nalazi u tamnoj čokoladi, možda niste znali ali zrno kave je puno magnezija, pa što je tamnija čokolada to ćete ga više u njoj pronaći.

Orašasti plodovi su odličan prirodni izvor magnezija, a samo jedna šaka ovih plodova osigurava skoro četvrtinu potrebnog dnevnog unosa.
Zeleno lisnato povrće poput špinata je bogato magnezijem, a možete ga dodati raznim obrocima.

kuhani kukuruz

Kukuruz, brokula, grašak ili krumpir ako mu ostavite koru, mogu biti odličan izvor magnezija baš kao i mlijeko i jogurt. Smeđa riža je isto odličan izvor a osim kalija, banane sadrže i zavidnu količinu magnezija.

Stručnjaci savjetuju da se fokusirate na unos magnezija putem namirnica, ali ako ne uspijevate tako doći do dovoljne količine ovog minerala, pokušajte sa suplementima. Važno je samo ne zaboraviti koliko je važno unositi u organizam ovaj mineral.

Izvor:

https://www.osfhealthcare.org/blog/what-are-the-health-benefits-of-magnesium/   
https://www.healthline.com/nutrition/magnesium-benefits#availability

Ne propustite

Duh i tijelo

Magnezij je danas poznati i kao mineral koji će vam pomoći da se opustite, oporavite i bolje spavate.

Duh i tijelo

Odlazak na posao čini vas nervoznom?! Kažu, kurkuma pomaže.

Savjeti stručnjaka

Kad pomislimo na sezonsku depresiju, niža emocionalna stanja obično povezujemo s hladnim, sivim vremenom.

Savjeti stručnjaka

Ako vam migrena otežava život, možda biste trebali razmotriti vježbanje kao intervenciju za upravljanje simptomima i smanjenje učestalosti napadaja. I

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.