Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Dan ružičastih majica ove godine obilježava se 28. veljače. Znate li zašto ga obilježavamo?

Pink Shirt Day odnosno Dan ružičastih majica, obilježava se svake posljednje srijede u veljači kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.


Pink Shirt Day odnosno Dan ružičastih majica, obilježava se svake posljednje srijede u veljači kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Odijevanjem ružičastih majica, građani i civilne udruge diljem Hrvatske i svijeta, na simboličan način žele skrenuti pozornost na problem sve učestalijeg vršnjačkog nasilja u školama, koje može ostaviti teške psihičke posljedice.

Ovaj dan je ime dobio po inicijativi koju je 2007. godine pokrenula grupa aktivista u gradu Berwick, u kanadskoj provinciji Nova Škotska, nakon što je Chuck McNeill, učenik lokalne škole, zlostavljan od svojih kolega zato što je u školu došao odjeven u ružičastoj majici.

Aktivisti su kao podrška njemu, kupili 50 ružičastih majica i distribuirali ih njihovim vršnjacima te je tada 27. veljače proglašen Danom borbe protiv vršnjačkog nasilja u Britanskoj Kolumbiji. Taj su primjer slijedile brojne druge zemlje, među njima i Hrvatska. Odlukom Hrvatskog sabora ovaj dan obilježava se posljednje srijede u veljači kada cijela Republika Hrvatska nosi ružičasto u znak borbe protiv vršnjačkog nasilja. Ideju i realizaciju pokrenuo je Centar za edukaciju i prevenciju nasilja.

Posljednje istraživanje pokazuje poražavajuće rezultate

Tim znanstvenica s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i suradničkih institucija proveo je istraživanje pod nazivom “Istraživanje vršnjačkog nasilja kod djece i mladih grada Zagreba (IVNA-ZG)”. Istraživanje je provedeno od svibnja do srpnja 2023. godine online putem i metodom olovka-papir.

U kvantitativnom istraživanju sudjelovalo je 2.075 učenika iz 15 osnovnih škola, 5.189 učenika iz 16 srednjih škola, 2.614 roditelja djece osnovnih i srednjih škola te 712 odgojno-obrazovnih djelatnika. U kvalitativnom djelu istraživanja, u intervjuima i fokusnim grupama provedenim u osnovnim školama sudjelovalo je 19 učenika, dvije učiteljice, jedna pedagoginja i jedna ravnateljica te troje roditelja, dok je u srednjim školama sudjelovalo 24 učenika, sedam njihovih nastavnika, jedna socijalna pedagoginja, jedan ravnatelj i osmero roditelja.

Rezultati istraživanja poražavajući su i nasilje među vršnjacima je u velikom porastu. Naime, kada govorimo o tradicionalnim vršnjačkom nasilju koje uključuje tjelesno i verbalno nasilje, kod učenika osnovnih škola (od 5. do 8. razreda), njih 40.9% iskazalo je da ih netko vrijeđa (ismijava), 46.8% da ih netko ogovara te 46.7% da im netko govori ružne riječi od jednom mjesečno do skoro svakodnevno.

Kada se govori o elektroničkom nasilju, najčešći oblici nasilja kojima su izloženi učenici u osnovnoj školi, i kao žrtve i kao počinitelji nasilja, odnose se na ružno govorenje o nekome putem interneta ili poruka, širenje tračeva putem interneta te isključivanje ili ignoriranje na društvenim mrežama, u aplikacijama za dopisivanje i/ili u chatu. Tijekom istraživanja 51.6% učenika osnovnih škola  doživjelo je da je netko govorio ružne stvari o njima putem interneta ili poruka, dok je to isto počinilo 29% učenika.

Nadalje, kada se govori o nasilju u partnerskim odnosima, 16.5% učenika srednjih škola izvještava da je doživjelo verbalno nasilje u mladenačkim vezama, 8.8% njih navodi da je doživjelo fizičko nasilje, njih 8.5% seksualno nasilje, a njih 26.8% elektroničko nasilje.

Više pažnje posvetiti mladima i vršnjačkom nasilju

Istraživanje je na kraju zaključeno o podacima o traženju pomoći. 7.2% učenika osnovne škole navodi da je doživjelo nasilje od strane vršnjaka u posljednjih nekoliko mjeseci, ali nisu to rekli nikome, dok njih 14.4% navodi da su doživjeli nasilje od strane vršnjaka u školi posljednjih nekoliko mjeseci i nekome su se povjerili o tome.

Nasilje može, i u mnogim slučajevima i ostavlja velike psihičke posljedice, koje pojedinci nose sa sobom i u odrasloj dobi. Valja imati na umu da niti jedno nasilje nije samo fizički, već i socijalno i psihološko, a u današnjem svijetu društvenih mreža i virtualnih stvarnosti, teško je, skoro i nemoguće, izbjeći neki oblik nasilja.

Upravo zbog toga, prijeko je potrebno skrenuti što veći pažnju na vršnjačko nasilje – razgovarati sa svojom djecom, mlađim sestrama, braćom, učenicama te ih zaštititi što bolje možete od nasilja. Valja ih naučiti kada ponašanja i riječi prestaju biti bezazlene već prelaze u nasilje te kako se oduprijeti vršnjačkom nasilju. No, isto tako je važno naučiti djecu i mlade da ne potiču nasilje već im je potrebno pružiti pomoć i detektirati problem koji ih potiče da budu nasilnici.

Stoga, obucite i vi ružičaste majice 28. veljače 2024. godine, dajte podršku mladima i zajedno se suprotstavimo protiv vršnjačkog nasilja!

Ne propustite

Zanimljivosti

Hrabra majka hrvatskoj javnosti poznate djevojčice Lave i sina Ozrena, NLP trenerica i supruga, Petra Petrušić gošća je ovotjedne epizode podcasta „Mame kod Lane“...

Zanimljivosti

Istakni svoj jedinstveni stil uz orginalne TOCO tenisice

Dobar posao

Donosimo vam još nekoliko savjeta kako se lakše vratiti na posao.

Zanimljivosti

Prema široko prihvaćenoj definiciji, medijska pismenost uključuje sposobnosti pristupa, analize, vrednovanja i stvaranja medijskih poruka u različitim oblicima.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.