Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Djeca vole šarenilo na tanjuru

Od najranije dobi djecu moramo učiti o važnosti zdrave prehrane. U vrijeme čipsa, coca-cole i kokica to je vrlo teško.

U ovom procesu učenja moraju sudjelovati roditelji, odgajatelji, bake i djedovi, profesori i nutricionisti. Vrtići, ali i škole imaju propisani jelovnik koji zadovoljava dnevne nutritivne potrebe djeteta, no ako se roditelji nakon što dijete dođe kući ne pridržavaju pravila zdrave prehrane, sav trud je uzaludan.

Nakon povratka s posla roditeljima je jednostavnije skuhati hrenovke ili gotovu hranu iz vrećice, nego zdravi obrok. Naravno, ne možemo djeci u potpunosti zabraniti pokoju kockicu čokolade ili kokice uz film, no umjerenost je zakon kojeg se trebamo pridržavati.

Djeca preuzimaju roditeljeve prehrambene navike

Predškolska dob je period kada dijete u krugu obitelji oponašanjem običaja, stavova i predrasuda stvara svoje prehrambene navike. Dakle, ako se mi nezdravo i neredovito hranimo, ne možemo očekivati od svoga djeteta da se ponaša drugačije.

Djeca predškolske i školske dobi trebaju imati pet obroka dnevno koje valja uzimati u pravilnim vremenskim intervalima. Najveći problem je što često preskaču doručak koji je najvažniji obrok u danu.

Ako dijete ništa ne jede za doručak, odlazi u vrtić ili školu bez energetske rezerve te će teže pratiti nastavu, bit će pospano i imat će slabiju koncentraciju.

Obroci prilagođeni uzrastu

Zdravstvena voditeljica dječjeg vrtića "Tratinčica", Katarina Kolarik zadužena je za kreiranje dječjih jelovnika. Istaknula je kako djeca u vrtiću imaju dva obroka i dva međuobroka, prilagođena njihovom uzrastu.

S obzirom da djeca često ne vole sve jesti, doručak im se daje na izbor. Mogu birati između žitarica s jogurtom ili mlijekom i kruha od cjelovitih žitarica s namazom. Uz to, poslužuje im se čaj s medom ili šećerom te kakao.

Kao međuobrok, obvezno dobivaju sezonsko voće, dok se ručak sastoji od mesa ili ribe, sezonskog povrća i složenih ugljikohidrata.

– Kako bi roditelji mogli svome djetetu osigurati raznovrsnost prehrane, svaki dan imaju uvid u meni koji dobiva u vrtiću, te ju na taj način mogu upotpuniti onime što kuhaju kod kuće, – ističe Kolarik.

Odbojan pretrpani tanjur

Djeci je vrlo važno kako hrana izgleda, ističe Kolarik, zato je nužno da porcije budu male i „šarene“. Naime, djeca jako vole boje, postoje čak djeca koja jedu samo crvenu ili bijelu hranu. Osigurajte im tanjur s pregršt boja, ali s malom količine hrane – bolje da im, ako će htjeti, dodate hranu na tanjur.

Ponekad, kada servirate pretrpani tanjur, djeca iz straha da će to sve morati pojesti, hranu niti ne „taknu“. Osim toga, boje se nepoznatog pa tako ne vole iskušavati novu hranu.

– Kako djeca odrastaju, tako im u vrtićku prehranu uvodimo nove namirnice. Vrlo je bitno da upoznaju namirnicu prije no što im se servira. Na primjer, ako namjeravamo u njihov dnevni meni uvrstiti mrkvu, prvo ih upoznajemo s mrkvom kroz igru. Napravimo radionicu gdje im pokažemo kako mrkva izgleda, zatim je zajedno s njima kušamo sirovu pa ju skuhamo i isprobamo, – otkriva Kolarik.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zdravstveni karton

Prema statistikama Svjetske zdravstvene organizacije, oko 17,9 milijuna ljudi godišnje umre od kardiovaskularnih bolesti. To čini čak 31% od svih smrtnih slučajeva u svijetu.

Beauty report

Švedski beauty-tech brend upravo je predstavio novi FOREO IRIS 2, najmoderniji masažer za okoloočno područje, koji smanjuje bore i podočnjake te osigurava mladenački i...

Duh i tijelo

Noć je, tišina, svi spavaju… Samo vi bosim nogama tapkate prema hladnjaku tjerani  neodoljivom željom da nešto pojedete.

Zdravstveni karton

Prakticirajte siguran seks na Svjetski dan kontracepcije 26. rujna kao i svaki drugi dan kroz godinu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.