Dočekajte proljeće u top formi

Kako biste proljeće dočekali u najboljoj formi, predlažemo da već sada započnete s pripremama. Donosimo vam nekoliko ideja za aktiviranje fizičkog i psihičkog zdravlja.

Pola sata šetnje

Izlazite, trčite ili hodajte na svježem zraku svakoga dana barem pola sata. Oblačno vrijeme i gradska gužva nisu prepreka. Sunčeve ultraljubičaste zrake prodiru i kroz teške oblake i debeli sloj smoga.

Rezultat? Nestat će zimski umor, a vi ćete sačuvati dobro raspoloženje.

Prestanite pušiti

Istina, to je lakše reći nego učiniti. No, ako vas muči kronični bronhitis, upale grla i druge respiratorne tegobe, znajte da duhanski dim uništava polovicu količine vitamina C kojega u organizam unosite hranom. A upravo nas taj vitamin štiti od bakterija i virusa. Dnevni dodatak prehrani u obliku tableta ili vitamina C u prahu, veliki je saveznik zdravlja.

Ranije na spavanje

Slijedite prirodni dnevni ritam i prilagodite se: otiđite ranije na spavanje. Zimi to nije teško jer se mrak ranije spušta. Liježite samo pola sata ranije i brzo ćete osjetiti rezultate. I u djece i u odraslih, hormon rasta je aktivniji do pola noći. Zahvaljujući tom hormonu dječji organizam skladnije raste, a stariji obnavlja stanice raznih tkiva čija je ravnoteža tijekom dana narušena. To posebno vrijedi za stanice kože.

Lagani večernji obrok

Bolje ćete spavati i biti aktivniji tijekom dana ako navečer jedete laganu hranu. Idealni jelovnik za zimsku večeru? Juha, malo riže, tjestenina, krumpir ili sušene mahunarke, jogurt, nemasni svježi sir i kuhano voće. Izaberite po želji. Ujutro pojedite obilan doručak, malo svježeg voća, kruh ili žitarice, maslac i nešto bjelančevina (mlijeko, jaje, šunka).

Anatomski jastuk

Hladnoća i zimska vlaga pospješuju bolove u vratu. Bolje ih je spriječiti spavanjem u pravilnom položaju koji je u skladu s anatomskog građom vrata. Navikavanje na anatomski jastuk može biti malo nelagodno, ali s vremenom nećete moći spavati bez svog jastuka.

Ordinacija.hr