Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Duje Rako: Svaki muškarac ima razloga posjetiti urologa

Naravno, svi muškarci moraju biti „jaki i hrabri“, a bolest je, vjerovali li ne, još uvijek tabu u našem društvu, pa kako onda otvoreno porazgovarati o zdravstvenim problemima, posebice o problemu „tamo dolje“ te zatražili savjet ili liječenje.

Nazivamo ga Movember, crtamo brkove… Uz to, studeni je obilježen bezbrojnim akcijama i podizanjem svjesnosti o muškom zdravlju. Prema dostupnim podacima iz 2018. najčešći maligni uzroci smrti kod muškaraca bili su rak pluća (2.097 umrlih), rak debelog i završnog crijeva (1.321), te rak prostate (772).

Naravno, svi muškarci moraju biti „jaki i hrabri“, a bolest je, vjerovali li ne, još uvijek tabu u našem društvu, pa kako onda otvoreno porazgovarati o zdravstvenim problemima, posebice o problemu „tamo dolje“ te zatražili savjet ili liječenje. Danas ćemo razgovarati s dr. med., specijalistom urologije Dujom Rakom iz Croatia Poliklinike.

Doktore, zašto se muškarci toliko, općenito, boje odlaska liječniku? Primjerice, žene idu svake godine kod ginekologa na pregled koji nije baš toliko ugodan.

Najiskreniji odgovor bi bio ne znam! Iako ne bih rekao da se boje; više mi se čini kako je posrijedi neopravdani sram ili (što je još gore) mišljenje kako je to nepotrebno, Nažalost, situacija je vrlo slična i u ostalim zemljama Europe s manjim varijacijama. Pretpostavljamo da slika „tradicionalnog“ i „macho“ muškarca ne ostavlja prostora slabosti, bolesti i slično.

Također, razne „lovačke priče“ negativno doprinose sramu od pregleda. Žene su tu puno zdravstveno obrazovanije i znatno više pažnje posvećuju preventivnim pregledima (iako i tu ima mjesta za poboljšanje). A neugoda svakog pregleda se može ublažiti srdačnim prijemom pacijenta i razumijevanjem uz dovoljno predviđenog vremena za pregled.

Kada i zašto muškarac treba posjetiti urologa? Kakva je uloga preventivnih pregleda u tom slučaju? Što obuhvaća pregled urologa?

Svaki muškarac ima razloga posjetiti urologa. Prvi razlog je prevencija; puno je lakše liječiti razne bolesti u njihovom početnom stupnju nego u uznapredovalom. Uloga preventivnih pregleda je nezamjenjiva jer većina uroloških tumora i karcinoma ne daje nikakve simptome u ranoj fazi.

Nadalje, svakako bi se trebali javiti u slučaju tegoba s mokrenjem, libidom, erekcijom ili ejakulacijom.

Pregled urologa se razlikuje ovisno o smetnjama koje pacijent ima ali generalno gledano kod muškaraca mlađih od 45 godina obuhvaća anamnezu (razgovor o urološkim bolestima u obitelji te provjeravanje simptoma vezanih uz mokrenje, libido, erektilnu funkciju i ejakulaciju), pregled genitalija (testisa) te dodatno još može uključivati i ultrazvuk testisa i eventualno krvne pretrage (hormoni, markeri itd).

Kod muškaraca starijih od 45 godina je osim anamneze važan pregled digitorektalni pregled prostate (pregled prstom kroz anus u trajanju do 10 sekundi kojim se opipava prostata u potrazi za sumnjivim kvržicama koje bi upućivale na rak) te se dodatno još može učiniti i ultrazvuk prostate i ostatnog urina (prije i nakon mokrenja) a prije pregleda bi trebalo izvaditi krv za PSA (marker za prostatu).

Postoje li neki simptomi, znaci koji bi ukazivali na rak prostate ili rak testisa?

Nažalost, ne postoje nikakvi rani simptomi i/ili znakovi karcinoma prostate. U početnoj fazi se on isključivo nalazi temeljem sumnjivog digitorektalnog pregleda prostate i/ili povišenog PSA (prostata specifični antigen – krvni marker za prostatu). Kasni simptomi (u slučaju proširene bolesti) mogu uključivati bolove u kostima; krv u mokraći i/ili ejakulatu). Osim toga, simptomi otežanog mokrenja i iritacijske smetnje mokrenja su najčešće vezane uz dobroćudne promjene na prostati no svakako je potreban pregled jer je moguće da pacijent ima oba stanja (i dobroćudno uvećanje i rak) u istom trenutku.

Kod tumora testisa je situacija ipak bolja jer je vrlo često moguće kod samopregleda napipati novonastalu kvržicu (nepravilnost, izraslinu) na testisu te ukoliko se pacijent odmah javi na pregled i ultrazvuk moguće je bolest dijagnosticirati i liječiti dok je još u lokaliziranom stupnju. Nažalost, problem kojeg ovdje najčešće susrećemo je da mlade osobe (jer rak testisa se najčešće javlja kod muškaraca dobi 18-35 godina) ne rade redovito mjesečne samopreglede testisa i time propuste priliku za ranu dijagnozu. Osim toga, neki napipaju tvorbu i samo ju ignoriraju – najčešće zato jer ne osjećaju nikakve bolove pa tome ne pridaju važnost.

Koliko pomaže testiranje na tumorske markere?

Kod dijagnoze tumora prostate je određivanje PSA od iznimne važnosti u dijagnostici (iako PSA nije idealan tumorski marker jer neki pacijenti imaju rak uz uredan PSA dok kod nekih imamo blaže ili umjereno povišen PSA a ipak se ne radi o raku). Za tumore testisa koristimo tri tumorska markera (alfa-fetoprotein, beta-HCG i LDH) no trebamo naglasiti kako 30% tumora testisa ima uredne tumorske markere pa je pregled i ultrazvuk vrlo važan.

Nadalje, moguća je i situacija kod koje su neki od tih markera blaže povišeni (primjerice alfa-fetoprotein) a da se ne radi o tumoru testisa (nego samo o „masnoj“ jetri) no to se dalje onda obradi i prati. Za tumore bubrega i mokraćnog mjehura nemamo nekih praktičnih krvnih (ili urinskih) markera koje bismo mogli preporučiti za probir već se specifične obrade vrše nakon pregleda.

Koliko su važne različite akcije koje evo i mi provodimo na našem She.hr? Ove godine za Hrvatskom ligom protiv raka i sami podržavate jednu zanimljivu javnozdravstvenu akciju. O čemu se radi?

Sve javnozdravstvene akcije su od presudne važnosti za podizanje svijesti o urološkim bolestima (ne samo malignima!).

Ovaj vikend (u nedjelju 26. studenog 2023.) ćemo u kratkom druženju s hokejašima KHL Medveščak Admiral prije njihove utakmice s HK Vojvodina istaknuti važnosti rane dijagnostike tumora testisa (koji su najčešći tumori kod muškaraca mlađih od 35 godina), a nakon toga ćemo uživati u njihovoj utakmici. Međutim, to je samo jedna od aktivnosti koje se provode u ovom mjesecu pa se potrudite i potražite koja je vama najbliža te naučite nešto o važnosti samopregleda i preventivnih pregleda.

Što biste poručili našim čitateljicama, a vezano za njihove „jače“ polovice?

Drage čitateljice, ako vam je stalo do vašeg muškarca ohrabrite ga i potaknite na redovne mjesečne samopreglede testisa (mlađi od 45 godina) te svakako na rutinske preglede urologa (jednom godišnje ili jednom u dvije godine – prema preporuci urologa).

A ako vam ponestane inspiracije u pregovorima, samo mu kažite… „meni za ljubav“.

Više

Zanimljivosti

Movember nije samo prilika za iskazivanje muškosti već ima ozbiljnu misiju...

Savjeti stručnjaka

Natka Becka, specijalist radiologije i liječnika kojeg obožavaju veliki i mali, već neko vrijeme pratimo na malim ekranima.

Zanimljivosti

I ove godine je tu naša #SHE4HIM aktivacija kojoj je cilj staviti fokus na zdravstvene probleme koji pogađaju muškarce, a posebno ćemo naglasiti rak...

Zdravstveni karton

Studeni je mjesec obilježen akcijama i podizanjem svjesnosti o muškom zdravlju. Movember, kako to volimo reći.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.