Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Eritropoetin povećava motivaciju za vježbanjem

Znanstvenici su pronašli tvar koja vam može pomoći da vježbate bolje.

U vremenima kad znanost teži pronalasku sigurnih preparata za smanjenje tjelesne težine, novo istraživanje donosi potpuno novi pogled na taj problem – što kad bi postojala pilula koja bi ljude poticala da vježbaju više i intenzivnije? Zvuči neobično, no istraživanje koje je objavljeno na mrežnoj stranici The FASEB Journal pokazuje kako bi ipak moglo biti moguće.

Naime, švicarski su znanstvenici otkrili kako povećana razina hormona eritropoetina (Epo) u mozgu utječe na pojačanu želju za vježbanjem (miševi iz istraživanja su, u slučaju kad im je razina tog hormona bila povećana vježbali intenzivnije i brže).

Uz to, oblik eritropoetina koji je korišten u istraživanjima nije uzrokovao povišenu razinu crvenih krvnih stanica. To zapravo znači da takav tretman ima očite koristi za rješavanje zdravstvenih problema, od Alzheimerove bolesti do pretilosti, uključujući poremećaje mentalnog zdravlja čiji simptomi mogu biti umanjeni redovitom tjelesnom aktivnosti."Ovo istraživanje pokazuje da eritropoetin povećava motivaciju za vježbanjem", rekao je Max Gassmann, doktor veterine, istraživač sa Sveučilišta u Zürichu. "Vrlo je vjerojatno da Epo ima općenito djeluje na ljudsko raspoloženje pa se može koristiti u liječenju depresije i s njome povezanih poremećaja".U provođenju ovog istraživanja, znanstvenici su koristili tri skupine miševa: one koji nisu primili nikakav tretman, one kojima je ubrizgan ljudski oblik eritropoetina i one koji su uslijed genetske modifikacije proizveli ljudski oblik eritropoetina u mozgu.U usporedbi s miševima koji nisu imali spomenuti ljudski hormon u mozgu, kod obiju skupina koje jesu (oni kojima je ubrizgan te oni koji su ga sami proizveli) zabilježeni su znatno bolji rezultati pri trčanju, a bez povećanja razine crvenih krvnih stanica.

"Ako već nije moguće staviti tjelesnu aktivnost u tabletu, možda će uskoro biti moguće u tabletu staviti motivaciju za vježbanje", rekao je Gerald Weismann, liječnik i urednik časopisa The FASEB Journal. "S obzirom na to da je problem pretilosti u porastu, moramo ga napasti sa svih strana, u nadi da će doći dan kad će i teretane biti jednako dostupne kao i restorani brze prehrane".

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Budi fit

Mnogima trčanje postaje jutarnji ritual, svakodnevni bijeg od stresa i omiljena rekreacija.

Seks

Kada je u pitanju seksualno uzbuđenje, ženski um i tijelo nisu ni približno u ravnoteži kao što je to slučaj kod muškaraca.

Budi fit

Porazgovarali smo s njom o trendovima u fitnessu, ali i o fitness kongresu, Urban Training Campu 2024, koji će se održati u Sparta Gym...

Duh i tijelo

Odlazak na posao čini vas nervoznom?! Kažu, kurkuma pomaže.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.