Dobar zalogaj je omiljen svima, ali ne dijele svi istu strast prema hrani. Nekima je ona samo nužno sredstvo preživljavanja, dok drugi svim čulima i osjetilima uživaju u klopi. Riječ gurman se u zadnje vrijeme često zamjenjuje s terminom foodie, međutim, značenje tih dvaju termina nije identično.
Foodies je neformalan naziv za ljubitelje hrane i pića. Nastao je prije 30 godina i često se koristi u istom značenju kao i gurman, iako su ta dva pojma različita. Dok za gurmana smatramo osobu koja je sladokusac i koja konzumira najbolju hranu, foodie osim što radi isto, pronalazi i malo više interesa za istu. Njega zanima – kako je jelo spravljeno, koji su njegovi sastojci, podrijetlo namirnica i njihov način proizvodnje.
Ponekad riječ može imati i negativnu konotaciju jer se smatra da je foodie snob po pitanju hrane i njene konzumacije te da 'traži dlaku u jajetu'. Međutim takvo što se prije znalo događati kada je bilo puno teže nego danas pronaći kvalitetnu i zdravu hranu. Danas smo pak svi svjedoci sve veće popularnosti kulinarstva putem svih medija. To je uvelike pripomoglo da se dobru hranu lakše i pronađe.
Tako je došlo i do popularizacije pojma foodie i njegovog češćeg korištenja, ali u pozitivnom smislu. Činjenica je da uistinu svatko to može i biti. Nije potrebno završiti posebnu školu, niti tečaj, već je dovoljno biti dobro informiran o trendovima i redovito biti informiran o novitetima. I naravno gajiti veliku strast prema hrani. Ne samo prema konzumiranju iste, već i prema svemu ostalome povezanom uz hranu (proizvodnja, priprema, podrijetlo namirnica).
Posljednjih nekoliko godina dogodio se pravi boom u foodies blogosferi. Zaljubljenici u hranu koji ovom predmetu svojeg obožavanja pristupaju amaterski ali jednako strastveno kao i profesionalci odlučno su iskoristili blog kao medij, tako da danas možete naići na bezbroj blogova koji se bave hranom, uz najrazličitije pristupe i sadržaje. Termin foodies toliko je prihvaćen u gastro svijetu da danas već možemo razlčikovati različitie vrste foodieja.
Predstavljamo vam jednu takvu podjelu web magazina Ecosalon koji razlikuje čak 10 tipova foodieja.
1. Sam sam to napravio/la
Foodie koji nakon serviranog objeda detaljno ističe sve vezano uz isti i neprestano se hvali kako ga je sam/a spravio/la.
2. Ljubitelj organskog
Koristi prvenstveno hranu organskog podrijetla i daje si truda kod već spravljenih jela saznati da li su sastojci organski ili ne.
3. Ljubitelj europskog
Kako i sam naziv kaže, namirnice uzgojene u Europi i proizvodi europskog podrijetla omiljene se ovom foodieju.
4. Onaj/ona koji je korak ispred
Ona hrana i namirnice koje su uobičajene za podneblje u kojemu se nalazite od strane tog foodieja gube na značaju jer ih je upravo on/ona probao u puno boljem 'aranžmanu' na putovanju u nekoj egzotičnoj zemlji.
5. Snob
Sve što drugi netko spravi nije dovoljno dobro i za sve ima zamjerku, a prava istina je da ovaj foodie sam ne bi se mogao podičiti sa zavidnim vještinama u kuhinji.
6. Anti – snob
Nezahtjevan po pitanju mjesta pronalaska hrane, njenog serviranja ili 'posebnih' sastojaka, ali svejedno zna odabrati i pronaći kvalitetan obrok.
7. Onaj/ona koji izbjegava određene namirnice
Striktno se pridržava određenih pravila pri konzumiranju hrane, tj. točno pazi da određeni sastojci nisu u ponuđenom mu jelu.
8. Blogger s fotićem
Vodi blog o hrani, ali i neprestano u blizini hrane maltretira sve prisutne slikavanjem iste.
9. Ljubitelj/ica slanine
U stanju su zagovarati da ne treba jesti meso, ali isto tako obavezna namirnica u kuhinji im je svinjska mast i slaninu koriste u većini jela.
10. Sam svoj majstor
Ne treba ga brkati s prvim tipom gore navedenim jer je u kuhinji manje inovativan po pitanju izbora namirnica i načina pripravka.
Značenje pojma foodies ne obuhvaća samo ljubitelja hrane već je to svojevrsni lifestyle, način života koji danas u svim sferama poprima sve više značaja. Sve su popularniji i foodie festivali, kuharice, televizijske emisije, kolumne i bloggovi.
Istinski ljubitelji hrane sigurno će se pronaći u nekom do predstavljenih tipova foodieja, no u svakom slučaju – riječ je o lijepoj strasti i nadamo se da ćete i dalje uživati u ukusnoj klopi i cugi.
Foodies je neformalan naziv za ljubitelje hrane i pića. Nastao je prije 30 godina i često se koristi u istom značenju kao i gurman, iako su ta dva pojma različita. Dok za gurmana smatramo osobu koja je sladokusac i koja konzumira najbolju hranu, foodie osim što radi isto, pronalazi i malo više interesa za istu. Njega zanima – kako je jelo spravljeno, koji su njegovi sastojci, podrijetlo namirnica i njihov način proizvodnje.
Ponekad riječ može imati i negativnu konotaciju jer se smatra da je foodie snob po pitanju hrane i njene konzumacije te da 'traži dlaku u jajetu'. Međutim takvo što se prije znalo događati kada je bilo puno teže nego danas pronaći kvalitetnu i zdravu hranu. Danas smo pak svi svjedoci sve veće popularnosti kulinarstva putem svih medija. To je uvelike pripomoglo da se dobru hranu lakše i pronađe.
Tako je došlo i do popularizacije pojma foodie i njegovog češćeg korištenja, ali u pozitivnom smislu. Činjenica je da uistinu svatko to može i biti. Nije potrebno završiti posebnu školu, niti tečaj, već je dovoljno biti dobro informiran o trendovima i redovito biti informiran o novitetima. I naravno gajiti veliku strast prema hrani. Ne samo prema konzumiranju iste, već i prema svemu ostalome povezanom uz hranu (proizvodnja, priprema, podrijetlo namirnica).
Posljednjih nekoliko godina dogodio se pravi boom u foodies blogosferi. Zaljubljenici u hranu koji ovom predmetu svojeg obožavanja pristupaju amaterski ali jednako strastveno kao i profesionalci odlučno su iskoristili blog kao medij, tako da danas možete naići na bezbroj blogova koji se bave hranom, uz najrazličitije pristupe i sadržaje. Termin foodies toliko je prihvaćen u gastro svijetu da danas već možemo razlčikovati različitie vrste foodieja.
Predstavljamo vam jednu takvu podjelu web magazina Ecosalon koji razlikuje čak 10 tipova foodieja.
1. Sam sam to napravio/la
Foodie koji nakon serviranog objeda detaljno ističe sve vezano uz isti i neprestano se hvali kako ga je sam/a spravio/la.
2. Ljubitelj organskog
Koristi prvenstveno hranu organskog podrijetla i daje si truda kod već spravljenih jela saznati da li su sastojci organski ili ne.
3. Ljubitelj europskog
Kako i sam naziv kaže, namirnice uzgojene u Europi i proizvodi europskog podrijetla omiljene se ovom foodieju.
4. Onaj/ona koji je korak ispred
Ona hrana i namirnice koje su uobičajene za podneblje u kojemu se nalazite od strane tog foodieja gube na značaju jer ih je upravo on/ona probao u puno boljem 'aranžmanu' na putovanju u nekoj egzotičnoj zemlji.
5. Snob
Sve što drugi netko spravi nije dovoljno dobro i za sve ima zamjerku, a prava istina je da ovaj foodie sam ne bi se mogao podičiti sa zavidnim vještinama u kuhinji.
6. Anti – snob
Nezahtjevan po pitanju mjesta pronalaska hrane, njenog serviranja ili 'posebnih' sastojaka, ali svejedno zna odabrati i pronaći kvalitetan obrok.
7. Onaj/ona koji izbjegava određene namirnice
Striktno se pridržava određenih pravila pri konzumiranju hrane, tj. točno pazi da određeni sastojci nisu u ponuđenom mu jelu.
8. Blogger s fotićem
Vodi blog o hrani, ali i neprestano u blizini hrane maltretira sve prisutne slikavanjem iste.
9. Ljubitelj/ica slanine
U stanju su zagovarati da ne treba jesti meso, ali isto tako obavezna namirnica u kuhinji im je svinjska mast i slaninu koriste u većini jela.
10. Sam svoj majstor
Ne treba ga brkati s prvim tipom gore navedenim jer je u kuhinji manje inovativan po pitanju izbora namirnica i načina pripravka.
Značenje pojma foodies ne obuhvaća samo ljubitelja hrane već je to svojevrsni lifestyle, način života koji danas u svim sferama poprima sve više značaja. Sve su popularniji i foodie festivali, kuharice, televizijske emisije, kolumne i bloggovi.
Istinski ljubitelji hrane sigurno će se pronaći u nekom do predstavljenih tipova foodieja, no u svakom slučaju – riječ je o lijepoj strasti i nadamo se da ćete i dalje uživati u ukusnoj klopi i cugi.
You must be logged in to post a comment Login