Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Foodies – nova generacija hranoljubaca

Otkrijte značenje sve popularnije riječi.

Dobar zalogaj je omiljen svima, ali ne dijele svi istu strast prema hrani. Nekima je ona samo nužno sredstvo preživljavanja, dok drugi svim čulima i osjetilima uživaju u klopi. Riječ gurman se u zadnje vrijeme često zamjenjuje s terminom foodie, međutim, značenje tih dvaju termina nije identično.



Foodies je neformalan naziv za ljubitelje hrane i pića. Nastao je prije 30 godina i često se koristi u istom značenju kao i gurman, iako su ta dva pojma različita. Dok za gurmana smatramo osobu koja je sladokusac i koja konzumira najbolju hranu, foodie osim što radi isto, pronalazi i malo više interesa za istu. Njega zanima – kako je jelo spravljeno, koji su njegovi sastojci, podrijetlo namirnica i njihov način proizvodnje.

Ponekad riječ može imati i negativnu konotaciju jer se smatra da je foodie snob po pitanju hrane i njene konzumacije te da 'traži dlaku u jajetu'. Međutim takvo što se prije znalo događati kada je bilo puno teže nego danas pronaći kvalitetnu i zdravu hranu. Danas smo pak svi svjedoci sve veće popularnosti kulinarstva putem svih medija. To je uvelike pripomoglo da se dobru hranu lakše i pronađe.



Tako je došlo i do popularizacije pojma foodie i njegovog češćeg korištenja, ali u pozitivnom smislu. Činjenica je da uistinu svatko to može i biti. Nije potrebno završiti posebnu školu, niti tečaj, već je dovoljno biti dobro informiran o trendovima i redovito biti informiran o novitetima. I naravno gajiti veliku strast prema hrani. Ne samo prema konzumiranju iste, već i prema svemu ostalome povezanom uz hranu (proizvodnja, priprema, podrijetlo namirnica).

Posljednjih nekoliko godina dogodio se pravi boom u foodies blogosferi. Zaljubljenici u hranu koji ovom predmetu svojeg obožavanja pristupaju amaterski ali jednako strastveno kao i profesionalci odlučno su iskoristili blog kao medij, tako da danas možete naići na bezbroj blogova koji se bave hranom, uz najrazličitije pristupe i sadržaje. Termin foodies toliko je prihvaćen u gastro svijetu da danas već možemo razlčikovati različitie vrste foodieja.

Predstavljamo vam jednu takvu podjelu web magazina Ecosalon koji razlikuje čak 10 tipova foodieja.

1. Sam sam to napravio/la

Foodie koji nakon serviranog objeda detaljno ističe sve vezano uz isti i neprestano se hvali kako ga je sam/a spravio/la.

2. Ljubitelj organskog

Koristi prvenstveno hranu organskog podrijetla i daje si truda kod već spravljenih jela saznati da li su sastojci organski ili ne.



3. Ljubitelj europskog

Kako i sam naziv kaže, namirnice uzgojene u Europi i proizvodi europskog podrijetla omiljene se ovom foodieju.

4. Onaj/ona koji je korak ispred

Ona hrana i namirnice koje su uobičajene za podneblje u kojemu se nalazite od strane tog foodieja gube na značaju jer ih je upravo on/ona probao u puno boljem 'aranžmanu' na putovanju u nekoj egzotičnoj zemlji.



5. Snob

Sve što drugi netko spravi nije dovoljno dobro i za sve ima zamjerku, a prava istina je da ovaj foodie sam ne bi se mogao podičiti sa zavidnim vještinama u kuhinji.

6. Anti – snob

Nezahtjevan po pitanju mjesta pronalaska hrane, njenog serviranja ili 'posebnih' sastojaka, ali svejedno zna odabrati i pronaći kvalitetan obrok.

7. Onaj/ona koji izbjegava određene namirnice

Striktno se pridržava određenih pravila pri konzumiranju hrane, tj. točno pazi da određeni sastojci nisu u ponuđenom mu jelu.

8. Blogger s fotićem

Vodi blog o hrani, ali i neprestano u blizini hrane maltretira sve prisutne slikavanjem iste.

9. Ljubitelj/ica slanine

U stanju su zagovarati da ne treba jesti meso, ali isto tako obavezna namirnica u kuhinji im je svinjska mast i slaninu koriste u većini jela.



10. Sam svoj majstor

Ne treba ga brkati s prvim tipom gore navedenim jer je u kuhinji manje inovativan po pitanju izbora namirnica i načina pripravka.

Značenje pojma foodies ne obuhvaća samo ljubitelja hrane već je to svojevrsni lifestyle, način života koji danas u svim sferama poprima sve više značaja. Sve su popularniji i foodie festivali, kuharice, televizijske emisije, kolumne i bloggovi.

Istinski ljubitelji hrane sigurno će se pronaći u nekom do predstavljenih tipova foodieja, no u svakom slučaju – riječ je o lijepoj strasti i nadamo se da ćete i dalje uživati u ukusnoj klopi i cugi.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Savjeti stručnjaka

Kompulzivno prejedanje je težak, potencijalno životno ugrožavajući, ali i izlječiv poremećaj prehrane.

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Budi fit

Ubrzajte metabolizam i uklonite nadutost...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.