Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Hrana koja ublažuje PMS

Idealni saveznici u borbi protiv neželjenog sindroma. 

Predmenstrulani sindrom ili PMS dobro je znana pojava za više od 70% žena u svijetu. Ovaj sindrom, uočljiv je svaki mjesec u obliku prolaznih fizičkih i psihičkih smetnji u trajanju od 7 do 10 dana prije početka mjesečnice. Glavobolja, umor, bolne i napete grudi, akne, nadutost u donjem djelu trbuha, anksioznost, depresivnost, nesanica, promjene raspoloženja, razdražljivost ili bijes te napadaji plača, samo su neki od nuspojva izmjene menstrulanog ciklusa kod žena.Čudesna tabletica ili cjepivo ne postoje, ali postoje načini da se ovo stanje ublaži i spriječi. Smanjite unos šećera i soli u organizam. Tako ćete si pomoći pri olakšavanju simptoma. Također pomaže i konzumiranje hrane više puta dnevno u manjim obrocima te redovito vježbanje. Međutim nije ni zgorega znati konkretno koje su to namirnice koje vam mogu biti od pomoći prilikom reduciranja simptoma PMS-a.

Sljedećih 10 neka se nađe na vašoj listi prioriteta ususret sljedećeg napada PMS-a.

1. Mlijeko i mliječni proizvodi

Sve namirnice bogate kalcijem odličan su saveznik u borbi protiv PMS-a. Kalcij utječe na razinu estrogena u tijelu i time pomaže organizmu da se lakše nosi sa simptomima.

2. Srdele

Omega 3 kiseline kojima je ova riba bogata pomažu u ublažavanju menstrualnih grčeva. Ako niste ljubiteljica ove ribe, pokušajte s lososom koji ima isti efekt. 3. Banane

Bogate su vitaminom B6 za kojeg je dokazano da kod PMS-a uspješno reducira problem bolnih i napetih grudi, promjenea raspoloženja i nakupljanja vode u tijelu. 

4. Sjemenke 

Bučine sjemenke, sjemenke suncokreta, kikiriki i indijski oraščići bogati su magnezijem koji pomaže pri prijenosu kalcija u kosti. 

5. Ananas

Osim što ćete se konzumiranjem ovog voća i soka riješiti nadutosti, ujedno možete biti sigurni da je učinkovit i kao prirodni antidepresiv jer visoka koncentracija mangana u njemu djeluje na povećanje razine serotonina ujedno poznatog kao hormona sreće. 6. Konopljika

Znanstveno je odkazano da sjemenke ove biljke pozitivno utječu na depresivna stanja, glavobolje te na bolne i natečene grudi.

7. Ulje noćurka

Bogato je gama-linolenskom kiselinom i omega-6 masnim kiselinama koje utječu na ublažavanju boli u organizmu za vrijeme PMS-a. 

8. Naranča

Bogata je tiaminom, tj. vitaminom B1 koji je poboljšava probavu te na taj način i otklanja zatvor ili proljev koji se mogu javiti kao jedan od simptoma PMS-a.

9. ŠparogeBogat su izvor vitamina E koji je snažan antioksidans i pozitivno djeluje na krvožilni sustav. 

10. Zeleno povrće

Lisnato zeleno povrće bogato je željezom, koje žena gubi prilikom menstrualnog krvarenja te je bitno ga kroz hranu nadoknaditi i pri tom smanjiti mogućnost pojave nekih od simptoma PMS-a.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Zdravstveni karton

Iskorijenimo tabue i predrasude o endometriozi, ali i o menstrualnom blagostanju općenito.

Horoskop

Svi znamo da bismo trebali paziti na namirnice koje unosimo u organizam, a razumijevanje svojih slabosti može doprinijeti cjelokupnom shvaćanju koncepta zdrave prehrane.

Savjeti stručnjaka

Tvorci Liquid Sun-a poveli su se svim saznanjima o snazi mlade zelene pšenice i kroz već više od desetljeća postojanja na tržištu, donose radost...

Gastronomija

Naime, gotovo dvije godine od otvorenja,  popularni zagrebački sushi street food mijenja ime u SoHo sushi rolls & poké bowls, čime ujedno najavljuje i...

Advertisement