Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Hrana za zdrave zube

Zubi vole čvrste namirnice, peršin, celer i puno mliječnih proizvoda.

Nije nikakva novost kako je saharoza – koja se nalazi u slatkišima, tijestima, medu – najopasniji šećer za zdravlje zuba. Međutim, količina šećera u nekoj namirnici nije ujedno i prvi uzrok karijesa, pokazalo je to jedno nizozemsko istraživanje. Odlučujuće je, ipak, vrijeme koje šećer "provede" u ustima – što je šećer dulje u usnoj šupljini, to je opasnost od razvoja karijesa veća. Čak i ako se radi o šećerima koji su manje "opasni" od saharoze, ukoliko dugo ostaju u ustima, također mogu štetiti zubima. Primjer takvog šećera je amidon koji se nalazi u kruhu ili žitaricama.

Stoga, ukoliko jedete puno kruha i žitarica, odnosno namirnica koje obiluju amidonom, konzumirajte ih uz mliječne proizvode. Oni sadrže kalcij koji jača zube.

Što se tiče slatkiša, najopasniji su žele bomboni, jer se želatina lijepi za zube, a bakterije zadržavaju i razmnožavaju. Ukoliko su vam bomboni "Ahilova peta" i nikako im ne možete odoljeti, probajte one bez želatine, ili kao alternativu uzmite kocku čokolade – po mogućnosti crne i gorke.

Masiranje desni i čišćenje zubiju

Imajte na umu kako sve namirnice koje sadrže šećer izazivaju lučenje kiseline, te započinje proces demineralizacije zuba – to je prvi korak u nastanku karijesa. Stoga je svako grickanje, primjerice voća ali i ispijanje zaslađenog čaja, potencijalno opasno za vaše zube.Onaj čaj koji definitivno pomaže kod zdravlja zubi je – već dokazano učinkovit – zeleni čaj. Katehini u ovom čaju ubijaju bakterije u ustima i neutraliziraju neugodan miris.

Za zdrave zube stručnjaci preporučuju konzumiranje čvrstih namirnica. One utječu na mišiće vilice, te potiču žvakanje i lučenje sline. A slina štiti zube i smanjuje kiselost u ustima. Primjer takve hrane je celer. Ne samo da zahtijeva dodatno žvakanje, veće je i namirnica koja masira desni i čisti prostor između zuba. Za lijepe zube jedite i puno luka i peršina – prvo povrće neutralizira djelovanje bakterija, dok drugo osigurava svjež dah.

Iako mnoge namirnice utječu negativno na kiselost u ustima, sir nije jedna od njih. Ovaj mliječni proizvod smanjuje kiselost u ustima i neutralizira štetno djelovanje nekih namirnica. Sir obiluje kalcijem i fosforom, te pojačava zaštitno djelovanje sline. Zato je, s vremena na vrijeme, obrok dobro završiti komadom sira.

www.ordinacija.hr
 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Iako higijenu intimnog područja nikada ne bismo trebali zanemarivati, posebnu joj je pažnju potrebno posvetiti tijekom ljeta radi visokih temperatura, povećane vlažnosti te znojenja...

Savjeti stručnjaka

Nakon napornog rada koje je vaše tijelo uložilo u stvaranje vašeg malog zamotuljka radosti, nadate se zasluženom odmoru, ali vaš postporođajni oporavak tek je...

Moj dom

Ako vam je previše vruće da biste spokojno usnuli i ujutro se probudili odmorni, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi spustili temperaturu...

Financije

Nakon uspješno završene akcije prikupljanja materijalne pomoći za Ivana Ferderbera iz Rijeke, organizator i humanitarac Bruno Lerotić nastavlja svoj dobrotvorni rad s novim obiteljima...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.