Pohano meso nalazi se u kuharicama skoro svake zemlje na svijetu. Iako se ne može točno ustanoviti kada i tko se prvi sjetio umakati meso u brašno, jaja i krušne mrvice te ga takvo pržiti na masnoći, razni načini paniranja dobili su ime po velikim europskim gradovima. No, od pariškog, bečkog, milanskog, Orly ili onog u sezamu najhrskaviji je omotač onaj od Cornflakesa. Stoga vam donosimo recept za favorit redakcije – hrskavu piletinu u cornflakesu.
Iako je pohana piletina već stoljećima na jelovniku primjerice Škotske ili zapadne Afrike, ovo jelo često se povezuje s kontinentom koji se nalazi tisućama kilometara daleko preko Atlantika. Pohana piletina specijalitet je kuhinje južnog SAD-a. Ovo južnjačko jelo prvi su počeli spravljati robovi koji su s Crnog kontinenta dovezeni kako bi služili bogatim veleposjednicima. Za razliku od škotskih pohanaca, u smjesu su stavljali razne začine i spremali ih u posebnim prilikama. Uskoro je pohana piletina postala omiljena hrana njihovih vlasnika, a nakon ukidanja ropstva ovo se jelo zadržalo u gastronomskoj tradiciji SAD-a. I dalje je na njihovim prostorima obavezno jelo blagdanskih menija i uobičajen nedjeljni ručak.
S nedjeljnim objedom pohano meso povezuju i mnogi kontinentalci u Hrvatskoj. Zato vam baš danas donosimo malo drugačiju verziju vašeg omiljenog ručka – hrskavu piletinu u cornflakesu. Pileće hrskavce možete peći u dubljem ulju ili, na zdraviji način, u pećnici. Poslužite ga uz kuhano povrće, pire krumpir, šarenu salatu ili u tortilji s raznovrsnim povrćem. Piletina u sitnijim paniranim komadima poslužena uz razne umake izvrstan je fingerfood za razna druženja ili zabave.
RECEPT – HRSKAVA PILETINA U CORNFLAKESU
Sastojci:
- 500 g pilećih prsa
- 3 jaja
- 3 žlice brašna
- 150 g cornflakesa
- sol
- papar
Piletinu narežite na željene komade, posolite, popaprite i možete krenuti s paniranjem. na tanjurima pripremite brašno umućena jaja i cornflakes koji ste rukama razmrvili. Umjesto mesa posoliti možete i jaja u koje ćete umakati meso.
Piletinu prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja pa u cornflakes. Ako ste se odlučili za zdraviju varijantu, panirane komade poslažite na papir za pečenje u protvanu i pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta ili ih jednostavno propržite u dubljem ulju.
Piletinu poslužite odmah uz prilog po želji. Dobar tek!
Ako ste više ljubitelj ribe preporučujemo ovaj recept:
You must be logged in to post a comment Login