– Dnevnu potrebu za proteinima upotpunjujem kombinacijom žitarica i mahunarki koje svakodnevno jedem i daju mi optimalni omjer potrebnih aminokiselina. Osim toga, konzumiram i mliječne proizvode te soju, tofu i seitan, bogate izvore proteina,- odgovorio je na predrasude Saša Momić, četverostruki prvak Hrvatske u odbojci.
Iako vegetarijanac, igrao je u najjačim ligama svijeta, uključujući talijansku i slovensku. Profesionalno se bavi odbojkom od 1995. godine, a također je osobni wellness trener i savjetnik za prehranu.
Vegetarijanci unose manje proteina od ljudi koji konzumiraju hranu životinjskog podrijetla, no to se može nadoknaditi. Čak i u sportovima kao što su bodybuilding i fitness, moguće je unijeti u organizam dovoljno proteina konzumirajući hranu isključivo neživotinjskog porijekla. Naravno, važni su i proteinski napici kao dodatak prehrani.
U usporedbi s ljudima koji konzumiraju hranu životinjskog porijekla, vegetarijanci jedu puno više voća i povrća, vlakana i hrane bogate antioksidansima, a tu je puno manje zasićenih masnoća, a time i kolesterola. Upravo to čini vegetarijansku prehranu zdravom. Istraživanja britanskog društva nutricionista 2005. godine pokazala su kako vegetarijanci manje obolijevaju od bolesti srca, nekih oblika raka, dijabetesa i visokog tlaka.
"Osjećam se lakše"
Za vegetarijanstvo se Momić odlučio još u srednjoj školi kada je pisao maturalni rad na temu tumora te je u tu svrhu čitao knjige o prehrani. Knjige su ukazivale na povezanost nekih oblika zloćudnih tumora s prehranom. Naučio je mnogo o samom funkcioniranju ljudskog organizma i o nutrijentima potrebnim za njegovo normalno funkcioniranje. Iz knjiga je saznao kako u zemljama gdje se tradicionalno ne konzumira meso ima daleko manji postotak oboljelih od raka debelog crijeva, želuca i probavnog trakta. Sve je to ostavilo na njega veliki dojam i navelo ga da u potpunosti promijeni način prehrane.
– Meso, ribe i jaja sam odmah izbacio iz prehrane, a mliječne proizvode još uvijek s vremena na vrijeme konzumiram. Najprije sam primijetio da se osjećam lakše, a potom i kako se brže oporavljam nakon treninga. Osim toga, povećala mi se izdržljivost,- istaknuo je Momić.
Stručnjaci preporučuju sportašima dva grama proteina po kilogramu tjelesne težine. Momić smatra da se na snazi i izdržljivosti može „dobiti“ i sa znatno manjim unosom tog nutrijenta i podsjeća na svjetski poznatog body biliding prvaka Andreasa Cahlinga. Neki se nutrijenti u organizmu sami spajaju u proteine, kao na primjer spoj mahunarki i žitarica.
– Kao i svi sportaši, koristim razne dodatke kao što su multivitaminski kokteli, jer je današnja hrana „praznija“, odnosno, ima manje vitamina i minerala zbog raznih kemikalija koje sadrži. Prije sam nakon treninga pio proteinske napitke, nisam bio zadovoljan sve dok u "Formuli 1", nisam našao optimalnu količinu svih potrebnih aminokiselina, minerala i vitamina,- otkriva naš sugovornik.
Recepti odbojkaškog prvaka
Doručak:
Voće, jer ne opterećuje probavu i pridonosi „čišćenju“, odnosno, detoksikaciji. Osim toga, voće opskrbljuje mozak fruktozom i glukozom koje su naše „gorivo“.
Ručak:
Tofu i seitan narežemo na kockice, te ih nekoliko sati mariniramo s maslinovim uljem i tamari sosom. Tako izmiješane sastojke stavimo u vatrostalnu posudu i dodamo buču narezanu na kockice te pečemo u pećnici na 220 stupnja oko 45 minuta.
Večera:
Drevne žitarice kinoju i amaranth koristili su Maje i Asteci, jer su savršen spoj proteina i vitamina. Kinoja sadrži i augumin – protein za koji se do sada smatralo da se nalazi samo u jajetu. Osim toga, sadrži dva puta više kalcija nego mlijeko.
Špinat se prokuha tek minutu i prelije s prženim bademima i tamari sosom.
Poslije treninga:
Napitak koji sadrži sve potrebne nutrijente.
Konzumira i puno orašastih plodova te sjemenki uljarica koje su bogat izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina, a mogu im se dodati i kompleksni ugljikohidrati kao što su žitarice, integralna tjestenina i riža.
Iako vegetarijanac, igrao je u najjačim ligama svijeta, uključujući talijansku i slovensku. Profesionalno se bavi odbojkom od 1995. godine, a također je osobni wellness trener i savjetnik za prehranu.
Vegetarijanci unose manje proteina od ljudi koji konzumiraju hranu životinjskog podrijetla, no to se može nadoknaditi. Čak i u sportovima kao što su bodybuilding i fitness, moguće je unijeti u organizam dovoljno proteina konzumirajući hranu isključivo neživotinjskog porijekla. Naravno, važni su i proteinski napici kao dodatak prehrani.
U usporedbi s ljudima koji konzumiraju hranu životinjskog porijekla, vegetarijanci jedu puno više voća i povrća, vlakana i hrane bogate antioksidansima, a tu je puno manje zasićenih masnoća, a time i kolesterola. Upravo to čini vegetarijansku prehranu zdravom. Istraživanja britanskog društva nutricionista 2005. godine pokazala su kako vegetarijanci manje obolijevaju od bolesti srca, nekih oblika raka, dijabetesa i visokog tlaka.
"Osjećam se lakše"
Za vegetarijanstvo se Momić odlučio još u srednjoj školi kada je pisao maturalni rad na temu tumora te je u tu svrhu čitao knjige o prehrani. Knjige su ukazivale na povezanost nekih oblika zloćudnih tumora s prehranom. Naučio je mnogo o samom funkcioniranju ljudskog organizma i o nutrijentima potrebnim za njegovo normalno funkcioniranje. Iz knjiga je saznao kako u zemljama gdje se tradicionalno ne konzumira meso ima daleko manji postotak oboljelih od raka debelog crijeva, želuca i probavnog trakta. Sve je to ostavilo na njega veliki dojam i navelo ga da u potpunosti promijeni način prehrane.
– Meso, ribe i jaja sam odmah izbacio iz prehrane, a mliječne proizvode još uvijek s vremena na vrijeme konzumiram. Najprije sam primijetio da se osjećam lakše, a potom i kako se brže oporavljam nakon treninga. Osim toga, povećala mi se izdržljivost,- istaknuo je Momić.
Stručnjaci preporučuju sportašima dva grama proteina po kilogramu tjelesne težine. Momić smatra da se na snazi i izdržljivosti može „dobiti“ i sa znatno manjim unosom tog nutrijenta i podsjeća na svjetski poznatog body biliding prvaka Andreasa Cahlinga. Neki se nutrijenti u organizmu sami spajaju u proteine, kao na primjer spoj mahunarki i žitarica.
– Kao i svi sportaši, koristim razne dodatke kao što su multivitaminski kokteli, jer je današnja hrana „praznija“, odnosno, ima manje vitamina i minerala zbog raznih kemikalija koje sadrži. Prije sam nakon treninga pio proteinske napitke, nisam bio zadovoljan sve dok u "Formuli 1", nisam našao optimalnu količinu svih potrebnih aminokiselina, minerala i vitamina,- otkriva naš sugovornik.
Recepti odbojkaškog prvaka
Doručak:
Voće, jer ne opterećuje probavu i pridonosi „čišćenju“, odnosno, detoksikaciji. Osim toga, voće opskrbljuje mozak fruktozom i glukozom koje su naše „gorivo“.
Ručak:
Tofu i seitan narežemo na kockice, te ih nekoliko sati mariniramo s maslinovim uljem i tamari sosom. Tako izmiješane sastojke stavimo u vatrostalnu posudu i dodamo buču narezanu na kockice te pečemo u pećnici na 220 stupnja oko 45 minuta.
Večera:
Drevne žitarice kinoju i amaranth koristili su Maje i Asteci, jer su savršen spoj proteina i vitamina. Kinoja sadrži i augumin – protein za koji se do sada smatralo da se nalazi samo u jajetu. Osim toga, sadrži dva puta više kalcija nego mlijeko.
Špinat se prokuha tek minutu i prelije s prženim bademima i tamari sosom.
Poslije treninga:
Napitak koji sadrži sve potrebne nutrijente.
Konzumira i puno orašastih plodova te sjemenki uljarica koje su bogat izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina, a mogu im se dodati i kompleksni ugljikohidrati kao što su žitarice, integralna tjestenina i riža.
You must be logged in to post a comment Login