Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Idealan način vježbanja

Trčite bosonogi i po pijesku.

Bosonogo trčanje je sjajno, ali ljudi misle da je trčati po pijesku lakše od trčanja po katranskim stazama. Ali varaju se! Pijesak je meka površina koja mijenja oblik, a manjak stabilnosti i konzistencije će trčanje učiniti izazovnijim i težim. Christopher McDougall  aktivni bosonogi trkač, objasnio je  prednosti i nedostatke trčanja po pijesku:

Zašto je dobro trčati po pijesku?

Nestabilna površina natjerat će vas da budete pažljiviji i da više napregnete mišiće, a ujedno ćete morati obratiti i više pozornosti na ravnotežu – sjajna vježba. Mekoća pijeska pod stopalima može biti vrlo ugodna, a time će potaknuti ljude da više vježbaju.

Čovjek je svjesniji pokreta svojega tijela kada bosonog trči po pijesku i istovremeno je više koncentriran na pravilno trčanje. Pijesak pruža dosta otpora i tako vas tjera da više radite. Nestabilna površina vas prisiljava da mijenjate raspon i širinu koraka zbog čega ne ponavljate jednolične pokrete Trčati trebate kratkim koracima. Nemojte praviti preduge korake, ali ni prespore jer tako nećete ojačati mišiće niti ćete povećati brzinu kojom možete trčati.

Oprez!


Trčeći po pijesku "oprostit će vam se trkački grijesi" obzirom da meka podloga ublažava udaranje stopala o tlo i tako loša tehnika i pogreške ne dolaze do izražaja. Međutim, iako pijesak kompenzira pogreške koje radite prilikom trčanja na neko vrijeme, ako ostanete pri lošoj tehnici trčanja (udaranje petom o tlo, dugi, spori koraci koje vučete), samo ćete si naštetiti. Kada trčite stazama vaše tijelo je automatski na oprezu od udaranja o tlo, ali kad ste na pijesku lako se možete opustiti i zaboraviti na oprez i početi trčati jače i brže što može dovesti do uganuća zgloba, istegnuća tetiva, grčeva u listovima koji u dugoročnom smislu mogu imati ozbiljne posljedice.

Metro-portal.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Budi fit

Ako trenutno niste spremni izaći iz kuće i trenirati u teretanama, sve to možete raditi u svom domu i održavati tjelesnu aktivnost, ali i...

Savjeti i preporuke

Vježbanje na otvorenom donosi mnogo prednosti, a ako zimi redovito trčite, vozite bicikli ili hodate na otvorenom, primijetit ćete npr. neugodan osjećaj zategnutosti kože...

Zanimljivosti

Zahvaljujući spektakularnom događaju kojim će u sportskom duhu ispratiti turistička sezona, povijesni grad pod zidinama od 28.-29.10.2023. postat će trkači centar svijeta

Savjeti stručnjaka

Kad ste pod stresom, mozak šalje tijelu signale pripreme za borbu pa se napinje svaki mišić u tijelu, a puls se ubrzava.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.