Izbor serija iz 2017. koje ne smijete propustiti

Volimo gledati serije, a volimo raditi i top liste! U 2017. odgledali smo sve što smo stigli (uvijek bismo željeli više, ali tu je taj faktor vremena) te napravili serija iz lanjske produkcije koje su nas posebno oduševile.

U nastavku slijede naši favoriti!

1. Stranger Things (S02)

Na Noć vještica nismo gledali horore niti Predbožićnu noćnu moru, već smo se s nestrpljenjem vratili u gradić Hawkins u kojem se sada odvijaju još čudnije stvari. Druga sezona Netflixova čuda od serije oduševila nas je uzbudljivim preokretima, fantastičnom produkcijom na filmskoj razini i zanimljivom dinamikom između slikovitih junaka, a sve to oplemenjeno je odmjerenom dozom retro nostalgije koja, pohvalno, nije zasjenila priču. Ukratko, Stranger Things vrhunac je zabave koju danas pružaju mali ekrani.

Gdje gledati: Netflix

2. The Expanse (S02)

The Expanse je serija kakvu su ljubitelji pravoga SF-a dugo čekali, a o njenim kvalitetama već smo se ranije raspisali. Druga sezona puna je briljantnih sci-fi trenutaka, neočekivanih smjerova priče i edge-of-the-seat prizora, a posebno nam se svidjela i “Marsijanka” Bobbie Draper, novo pojačanje u bogatoj galeriji intrigantnih likova. I da, poetičan susret Millera i Julie Mao u petoj epizodi nešto je što nećemo tako brzo zaboraviti.

Gdje gledati: Netflix

3. Master of None (S02)

Druga sezona serije Master of None daleko je bolja od prve. Emotivnija, snažnija, jača, zaljubljenija. Svaka se epizoda gleda s posebnom ljubavlju, a neke od njih – Thanksgiving – zasluženo su nagrađene Emmyjem. U deset epizoda koje prebrzo prođu naći ćete pamtljive scene, poput Devove vožnje kući Uberom ili plesa s Francescom. Uz sve te nježne emocije i dalje je riječ o komediji, koja će vas nasmijati i u koju ćete se zaljubiti.

Gdje gledati: Netflix

4. The Leftovers (S03)

Prošle godine oprostili smo se s Leftoversima i možemo sa sigurnošću reći kako na televizijskom nebu dugo neće biti išta slično ovoj seriji. Radnja završne sezone preselila se u Australiju koja postaje poprištem emotivne katarze glavnih junaka, a cijela priča završava baš onako kako treba, ne otkrivajući ni previše ni premalo o velikoj enigmi. Carrie Coon a.k.a. Nora Durst zaslužuje sve moguće glumačke lovorike.

Gdje gledati: HBO GO

5. Ozark (S01)

Čini se kako nitko nije puno očekivao od Ozarka, iako su ga pokušavali prodati pod novi Breaking Bad. Tako ni mi, pa nas je svejedno jako ugodno iznenadio – toliko da smo ga pogledali u par dana. I to zato što vas mudro već od prve epizode duboko uvuče u krimi priču o računovođi koji se zbog sranja u koja je upao s kartelom mora preseliti u Ozark u Missouriju. Svaki potez koji napravi, samo ga (nekad i slučajno) zakopava dublje, a priča postaje sve kompliciranija. Toliko da jedva čekamo drugu sezonu.

Gdje gledati: Netflix

6. Dark (S01)

Što dobijete kada pomiješate Povratak u budućnost, Twin Peaks i Stranger Things, uz mrvicu soap opera začina? Rezultat je Dark, izvanredna njemačka serija u Netflixovoj produkciji koja predstavlja jedno od najvećih osvježenja godine. Zbog gomile isprepletenih likova i kompleksne priče koja se odvija u različitim vremenskim linijama, Dark je najbolje konzumirati u jednom komadu, a nakon završnog cliffhangera željet ćete samo još. Druga sezona već je potvrđena i jako se veselimo povratku u Winden.

Gdje gledati: Netflix

7. Star Trek Discovery (S01)

Ljubav prema Star Treku je poput ljubavi prema djetetu. Bezuvjetna. Predugo je vremena prošlo od posljednjeg serijala pa smo malo manje kritični prema ovom. Unatoč toj našoj mani, Star Trek Discovery je i dalje serija koju svrstavamo među najbolje serije u sezoni 2017. Ako je suditi po prvoj epizodi u 2018. godini, kvaliteta će joj samo rasti.

Gdje gledati: Netflix

8. BoJack Horseman (S04)

BoJack iz sezone u sezonu jednostavno postaje sve bolji. Gotovo je nevjerojatno koliko je samo životna i “ljudska” jedna animirana serija čiji su glavni junaci (uglavnom) antropomorfne životinje koje obitavaju u nekom uvrnutom, alternativnom Hollywoo(d)u. A sve je počelo kao tek još jedna u nizu parodija showbusinessa i ustaljenih pop-kulturnih motiva. Naravno, BoJack putem nije izgubio svoju humoristično-satiričnu oštricu, ali je istovremeno evoluirao do nečeg puno višeg – fascinantne studije karaktera i gorko-slatke priče o opipljivim likovima do kojih nam je stalo.

Gdje gledati: Netflix

9. Snowfall (S01)

Još jedna serija s naše binge-watch liste je Snowfall ili po naški Bijelo. Priča nas vraća u osamdesete i dolazak cracka na ulice Los Angelesa te pratimo nekolicinu likova iz jednog kvarta čiji se životi isprepliću. No, nas je privukla jer pred našim očima jedan dragi dečko izrasta u pravog gangstera koji, polako se uzdižući, postaje nemilosrdan i brutalan. Nešto kao Breaking Bad – s tom razlikom što je naš junak u Bijelom puno brže “odrastao”.

Gdje gledati: HBO GO

10. The Orville (S01)

Što je zapravo Orville? Parodija ili kopija Star Treka? Ili jedna topla posveta legendarnoj franšizi? Oko odgovora na to pitanje već se neko vrijeme lome koplja, a mi moramo priznati kako smo uživali u klasičnim žanrovskim pričama i svijetu budućnosti u kojemu ima mjesta za humor, zabavu i optimizam. Ugodno nas je iznenadilo i gostovanje SF kraljice Charlize Theron u jednoj od epizoda.

Gdje gledati: FOX

Piše: planb.hr