Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

J*** mi se terapija

Odvojite bitno od nebitnog i postanite svjesni života

Posljedice stresa već neko vrijeme pune redove crne kronike. Od onih nestabilnih ljudi koji ‘pucaju po šavovima’ do porasta srčanih udara uzrokovani tom boljkom užurbanog gradskog života i današnjim socijalnim prilikama. Kako bi napravili prvi korak ka životu bez stresa, treba prije svega hrabrosti, a Londončani John Parkin i njegova supruga Gaia uspjeli su je skupiti i promijeniti svoj život, a sada ga mijenjaju drugima.

Parkinovi su pobjegli od stresnog okruženja u britanskom velegradu i preselili na ranč u Italiji pod imenom ‘The Hill That Breathes’ (‘Brdo koje diše’), gdje pomažu ljudima koji se ne mogu nositi s problemima koje im donosi posao ili život općenito. Od tada su otvorili i radionice u Velikoj Britaniji i izdali knjigu inspirirano njihovom metodom – J*** se terapijom.

John je prije ‘prosvjetljenja’ radio u marketinškoj agenciji i nije mrzio svoj posao. Kao i posao njegove supruge, bio je kreativan, a u njega je uspijevao ukomponirati i njegovu ljubav i zanimanje za alternativne terapije. Kao šamanski iscjelitelj koristio je hipnozu kako bi pomogao klijentima da dobiju neke ideje. Nakon nekog vremena poželio je pomoći ljudima sa stvarnim problemima, onih koji bi ih u konačnici mogli koštati zdravlja.

j se terapija 2Počeo je razgovarati s ljudima o tome kako promijeniti život na bolje. I zajedno njima pronalaziti načine kako učiniti taj prvi korak i napustiti život koji vas ne ispunjava. Shvati je kako nas većinu zabrinjavaju stvari koje nisu ni bitne. Njima se mučimo do momenta kada shvatimo da zbog toga ne vrijedi toliko patiti. Na takve stvari moramo odmah reći ‘J*** se, nije bitno!’.

Ideja J*** se terapije zapravo se vrti oko toga da sagledamo naš život iz perspektive promatrača koji objektivno može razlučiti što je zaista bitno u našem životu, a što poprilično nebitno, a na to trošimo energiju.

Parkini priznaju kako ih često vijesti iz crne kronike, a pogotovo smrti bliskih osoba podsjećaju da život kratak i da se u njemu treba uživati, te guraju naprijed u njihovoj ideji koja, uvjereni su, produžuje život. Nije stvar života na selu ili u gradu, već u onome kako se nosite s problemima koji vas pritišću.

j se terapija 1Za instant anti-stres terapiju krenite malenim koracima, predlaže Parkin. Prvo dišite s dugim izdisajima. Zatim osvijestite sebe u ‘sadašnjem vremenu’. Osvijestite što vas trenutno okružuje. Nekome pomaže ako se usredotoči na zvukove koji ga okružuju, na ritam tračnica tramvaja ili podzemne, naravno uz mantru ‘J** se’.

Parkin smatra da smo previše opsjednuti idejom sreće. Na nju bi trebalo zaboraviti ako možete jer je biti zadovoljan još bolje.

Ključna stvar kod mijenjanja našeg života je svjesnost problema ili nečeg što nas čini nesretnima. Kada smo nesretni često počnemo više piti, više jesti ili više raditi. No onog trenutka kada shvatimo da neće biti bolje i postanemo toga svjesni – stvaraju se mogućnosti promjena.

j se terapija 3Meditacija također uvelike pomaže. Ne morate meditirati svaki dan i nije bitno koliko dugo meditirate već što ćete napraviti s ostatkom dana.

Najvažnije je biti svjestan svega, no ne vezati se puno za sve, te se prestati osuđivati. Svoju pozornost usredotočite na okus hrane, razgovore koje vodite s ljudima i budite stvarno svjesni života. Ova terapija pomoći će vam da postanete bolja osoba, da se uspješno nosite s problemima, da odvojite bitno od nebitnog za koje uvijek možete reći J*** se!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Ples je i vrlo zdrav, pa je sigurno da će se partneri nakon plesa kući osjećati bolje.

Duh i tijelo

Iako izraz burnout sugerira da bi to moglo biti trajno stanje, to nije točno.

Zanimljivosti

Davanje poklona može biti izvor stresa, posebno ako niste sigurni što darovati.

Duh i tijelo

Povrće koje obiluje sastojcima za ublažavanje mnogobrojnih tegoba.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.