Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
Nakon duge, hladne zime, vrijeme je za generalku! <br />

Budi fit

Joga – čišćenje tijela i uma

Nakon duge, hladne zime, vrijeme je za generalku!

Želite li saznati zašto je svijet poludio za yogom, navratite u Sangha yoga studio i provjerite sami.. ili.. odgovorite na naše nagradno pitanje i osvojite mjesečnu članarinu!

U zadnjem desetljeću dinamična joga proširila se cijelim svijetom, te ju danas vježbaju svi – od kućanica do celebrityja. Ljudi osjećaju da vježbanjem joge ne dobivaju samo ljepotu tijela, već i unutarnju mirnoću što je u današnje, vrlo stresno vrijeme, najvažnije.

Sjedinjenje duha i tijela

Sama riječ joga znači unija, odnosno, sjedinjenje duha i tijela. To je integracija nas samih s onim uzvišenim, a u drevnim tekstovima ona se spominje kao put mudrosti kroz mentalno, duhovno i fizičko zdravlje.

Vježbanjem joga ashatanga, odnosno pozicija, možemo povećati snagu i fleksibilnost tijela, ojačati zglobove, pospješiti cirkulaciju i rad probavnog trakta, te kardiovaskularnog i živčanog sustava. Osim toga, redovitim vježbanjem povećavate energiju i vitalnost te snažite imunitet.

Neobične joga pozicije masiraju unutarnje organe i oslobađaju ih od nakupljenih toksina, te vraćaju izgubljenu energiju što je vrlo bitno u proljetno doba. „Jogičko disanje“ povećava koncentraciju kisika, te umiruje naš zaposleni um.

– Jogu sam otkrila 1999. kada sam se preselila u London. Tada sam živjela vrlo intenzivno – posao, škola, izlasci… Prijatelj mi je savjetovao da odem na sat Ashtanga joge u studio nedaleko od stana u kojem sam živjela. Mislio je da ću tako naći mir i povratiti raspršenu energiju. Bio je u pravu! Od prvoga sata sam zavoljela ovu disciplinu te počela prakticirati pet do šest puta tjedno. Odlazak na jogu brzo je postao prioritet bez obzira na sve obaveze jer sam već nakon nekoliko mjeseci osjetila velike promjene na svim planovima, od fizičkog tijela do veće emotivne i mentalne ravnoteže. Bolje sam spavala i lakše obavljala sve obaveze, ističe Snježana Vukas, vlasnica Sangha Yoga studija u Zagrebu.

Nakon četiri godine u Londonu boravila je neko vrijeme u SAD, otkrivala druge joga stilove, pohađala razne satove, radionice i intenzivne treninge, te je 2005. u Miamiju na Floridi završila obuku za učiteljicu joge. No, obuka nikada ne prestaje pa i danas često odlazi na intenzivne učiteljske radionice. Osim toga, pohađa i 500-satni trening sa Shiva Reaom, jednom od najpoznatijih joga učiteljica danas.

Ostvarenje sna

– Zapravo sam, već u Londonu nakon prvih nekoliko godina vježbanja ashtange, znala da je to nešto čime se želim baviti u budućnosti. Moj tadašnji učitelj je u jednom razgovoru nazvao Zagreb "djevičanskim teritorijem" jer tada nije postojao studio gdje se vježbala Ashtanga Vinyasa ili bilo koji drugi dinamični joga stil, te je rekao da bi ja trebala otvoriti joga studio u Zagrebu. Kada sam se 2006. odlučila vratiti u Hrvatsku imala sam jasnu viziju da jedino što želim raditi je otvoriti vlastiti studio, kaže Snježana.

Naum joj je bio kreirati ugodan prostor koji će ljude podsjećati na dom i gdje će svi moći vježbati, od početnika do naprednih vježbača, cijenom prihvatljivo i studentima i menadžerima.

– Studio sam nazvala Sangha što u prijevodu sa sanskrta znači zajednica. Danas osim 25 joga sati tjedno svaki mjesec ugošćujemo poznate hrvatske i internacionalne učitelje te održavamo razne radionice i ljetne joga odmore.  Sanghi se 2007. godine pridružuje Gaia Yoga, škola za učitelje joge koju vode Sandra i Marco Bianco. Do danas je već educirano 40-ak učitelja, ponosno ističe Snježana.

U sanghi se najviše vježba Vinyasa flow joga te ashtanga vinyasa joga koje su vrlo dinamični stilovi. Naravno, postoje i manje intenzivni satovi kao Abc za početnike, Restorative i Slow flow, no baza je uvijek ista.

Ashtanga – joga pozicije

Ashtanga joga prati uvijek isti slijed pozicija te može biti vođeni sat i ashtanga mysore. Na ovaj način svaka osoba može pronaći svoj vlastiti ritam te zaista pratiti svoj dah što je i najvažnije u prakticiranju asana (pozicija). Ovo je vrlo meditativna praksa, fizički intenzivna ali mentalno i duhovno oslobađajuća.

Vinyasa flow su dinamični, kreativni i zabavni satovi koje sliče plesu jer se pozicije brzo mijenjaju i postoji konstantan "flow" pokreta i daha.

SHE.HR POKLANJA- REGISTRIRAJ SE I OSVOJI

Sangha Yoga studio i She.hr poklanjaju Vam 3 mjesečne članarine!

Nagrađujemo najsretnije čitatelje koji točno odgovore na pitanje:

Koji od navedenih joga stilova možete vježbati u Sangha yoga studiu?

a) Bikram joga
b) Iyengar joga
c) Ashtanga joga
d) Kundalini joga

Informaciju o preuzimanju nagrada sretni dobitnici će primiti na njihove e-mail adrese koje su prijavili pri registraciji.

Vaš She.hr


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Korijenska čakra je kao temelj za kuću u kojoj živimo.

Savjeti stručnjaka

Kad ste pod stresom, mozak šalje tijelu signale pripreme za borbu pa se napinje svaki mišić u tijelu, a puls se ubrzava.

Duh i tijelo

Ljudsko tijelo nije prilagođeno sjedilačkom načinu života, tipičnom za današnjeg poslovnog čovjeka.

Budi fit

Sigurna sam da poznajete onaj osjećaj nakon dobrog sata joge. Svaka stanica vašeg tijela zahvaljuje vam što joj dajete upravo ono što joj treba....

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.