Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Jutro započinjete kavom?

Otkrivamo vam sve prednosti nutritivno bogatog doručka.

Koliko vas sada dok ovo čitate odista vjeruje da ne može započeti dan bez kave odnosno kad se probudi prvo uzima kavu (za neke to će biti i kava u društvu cigarete)? Mislite li da je kava jedini način da vas razbudi? Jeste li u pravu?

Da, dijelom ste odista u pravu jer jutarnja kava će pojačati otkucaje srca, "probuditi" mišiće, suziti krvne žile — jednostavno rečeno, dovest će tijelo u stanje stresa. Ali što ako ste odista po stresom, ne zbog kave već iz drugih razloga? Tada će čak i kava od jučer negativno utjecati na vaš stres i udvostručit će vašu uznemirenost.Znači li to da nije nikako preporučljivo piti kavu? Ne, naprotiv, nedavno je dokazano da kava pozitivno djeluje na naše zdravlje, i to na zdravlje jetre, kao zaštitnik od dijabetesa, a novija istraživanja povezuju je i sa zaštitom od Parkinsonove bolesti. Ali nije ni svaka kava ista, odnosno način na koji se priprema određuje hoće li kava štetno djelovati na zdravlje ili ne.

Nefiltrirana kava
dugoročno može povisiti masnoće u krvi, i to zbog tvari kafesterol koja se nalazi u talogu šalice. Stoga, ako možete birati, pijte dobar talijanski espreso ili pak kavu iz filter-aparata! Ali kada god pijete kavu, ne zaboravite da dodatak šlaga odnosno vrhnja pojačava vaš dnevni kalorijski unos, kao i unos masnoća.Zaključak bi bio da vam najviše tri kave na dan neće naškoditi, ali ne više od toga. Ipak, kava kao prvi jutarnji napitak nije preporučljiva, ali nakon nutritivno bogatog doručka zašto ne? U danima stresa budite oprezni s kavom, a ako inače popijete četiri ili više kava, nesanica, uznemirenost i glavobolje mogu postati vaša svakidašnjica.

Dobrobiti nutritivno bogatog doručka
  • doručak pomaže da se izgubi višak kilograma
  • doručak stabilizira razinu šećera u krvi
  • doručak snižava kolesterol
  • doručak poboljšava koncentraciju i memoriju
  • doručak nas čini opuštenijim
  • doručak će nahraniti naše mišiće te ćemo se osjetiti mnogo energičnijim i manje umornima
  • doručak nam omogućava da unesemo i apsorbiramo važne nutrijente


Ovo je isječak iz knjige Zdrava i fit koju je, u suradnji s fitness trenericom Renatom Sopek, napisala poznata nutricionistica dr. Lejla Kažinić Kreho. Riječ je priručniku zdravog življenja za modernu ženu, prvog takvog tipa u Hrvatskoj, kojeg možete pronaći u svim Profilovim knjižara po cijeni od 99 kn. Sadrži jednostavne recepte i vježbe za jačanje kondicije i dobro raspoloženje, motivirajuće poruke za svakodnevno uživanje u hrani i vlastitom tijelu, te predlaže top namirnice i dinamičan trening za uklanjanje masnoća i oblikovanje tijela.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Duh i tijelo

Pružite svome tijelu sve ono što mu treba kako bi bezbrižno izguralo nadolazeću hladnu zimu.

Gastronomija

Priča o Jamaica Blue Mountain kavi počela je 1728. godine, kad je tadašnji guverner Jamajke, Nicholas Lawes, donio više mladih stabala 100% arabike i...

Duh i tijelo

Svako eterično ulje ima svoja svojstva, pa stoga i svoj jedinstveni raspon emocija koje može izazvati.

Duh i tijelo

Sve ste razdražljiviji, umorniji, dani postaju kraći, a hladne noći sve duže… Pitate se, kako stati na kraj ovim turobnim jesenskim brigama?

Advertisement