Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
financijska pismenost
financijska pismenost

Financije

Kako djecu učiti o novcu?

Jeste li znali da se financijska pismenost uči od malena? Saznajte kako svoje dijete naučiti vještini pametnog upravljanja novcem!

Financijska pismenost je ključna vještina koju trebamo prenijeti našoj djeci već od najranijih dana. Učenje o novcu od roditelja je temelj na kojem se grade navike i shvaćanja o financijama, ali često je to neplansko ili nasljeđivanje ponašanja koje može biti neprikladno. Nažalost, u mnogim obrazovnim sustavima ta važna tema nije adekvatno zastupljena, što rezultira nedostatkom financijske pismenosti u društvu.

Mnoge dobre i loše navike vezane za novac usvojili smo od vlastitih roditelja. Ipak, učenje o novcu od naših roditelja je uglavnom bilo neplansko ili smo često usvajali obrasce njihovih ponašanja dok su se i oni sami zapravo borili s vođenjem obiteljskih financija.

U našoj kulturi ne postoji svijest o važnosti financijske pismenosti čemu je dokaz i činjenica da ona u hrvatskom obrazovnom sustavu nije uopće ili je iznimno slabo zastupljena. Sve se to kasnije odražava na financijski status pojedinaca i cijelog društva. Zato – počnimo svoju djecu od malena pripremati za izazove koji ih čekaju u budućnosti!

Kako bismo promijenili ovu situaciju, ključno je da djecu već od najmlađih dana učimo o vrijednosti novca, trošenju, štednji te odgovornom upravljanju financijama. Kroz razgovore s djecom o novcu i omogućavanje im da sami upravljaju novcem, možemo im pružiti dragocjene životne lekcije. Pristup učenju treba prilagoditi dobi djeteta, koristeći igre, praktične primjere i koncepte koji su primjereni njihovom razvojnom stupnju.

Razumijevanje razlike između želja i potreba, učenje o štednji, plaćanju, te čak i posuđivanju novca su koraci prema razvijanju odgovornih i pametnih financijskih navika kod djece. Kroz kontinuirane i dosljedne razgovore te praktična iskustva, djeca će postati osnažena da donose bolje odluke u vezi s novcem tijekom svog odraslog života.

Razgovarajte s djecom o novcu i omogućite im situacije u kojima sami upravljaju novcem!

Pokazalo se da djeca čiji roditelji s njima razgovaraju o novcu i koji im pružaju mogućnosti da sami upravljaju džeparcem, u odrasloj dobi mnogo bolje upravljaju novcem.

Ovisno o dobi djeteta, postoje različiti načini kako djeci približiti novac. Kod mlađe djece, možete se poslužiti različitim igrama, ali djeca i nekoliko godina prije polaska u školu, već mogu učiti kako samostalno u trgovini plaćati, naravno uz pratnju roditelja. Poanta je da dijete samo osjeti kako je to upravljati novcem i da kroz iskustvo počne shvaćati logiku novca. Kako djeca rastu, potrebno je njihovoj dobi prilagoditi razgovore i situacije vezane za novac. Ono što je važno jest da i po pitanju financijske pismenosti, kao u ostalom i bilo čega u odgoju djeteta, budete konstantni i dosljedni.

Što djecu učiti o novcu?

Sva djecu su različita, ali s obzirom na dob djeteta koristit ćemo različite pristupe da bi im na primjeren način približili mnoge aspekte financijske pismenosti. Evo nekoliko savjeta za roditelje različitih dobi djeteta!

Djeca od tri i četiri godine

Djeca ove dobi su veoma znatiželjna i već su sposobna razumjeti koncept novca. U ovoj dobi ih je potrebno upoznati s idejom vrijednosti novca, davanja i primanja novca te trošenja novca.

Djeca ove dobi mogu raspoznati različite kovanice, boje novčanica i brojeve na njima. Razumiju da je za različite stvari potrebno izdvojiti različitu svotu novca i razumiju da novac treba čuvati i ne gubiti ga.

Iskoristite ovu dob pri kupnji stvari kojima se djeca vesele, primjerice sladoleda ili igračke! S djecom se možete i igrati trgovine, banke i drugih zanimljivih igara u kojima oni oponašaju svijet odraslih.

Djeca od pet i šest godina

Djeca ove dobi već mnogo bolje razumiju brojeve i imaju bolju koncentraciju. Jako je važno još uvijek zadržati pristup koji djetetu kroz igru pomaže usvojiti koncept novca, ali je sada vrijeme kada je dobro početi s integriranjem financijskih tema u svakodnevni život djeteta. Možete u ovoj dobi uvesti i koncept štednje, početi im davati džeparac i s njima redovito razgovarati o novcu.

U ovoj dobi djeca razumiju da im novac pomaže da kupe stvari koje žele imati, počinje ih uzrujavati ako izgube novac, a moguće ih je naučiti da se novac ne dobiva već zarađuje.

Djeca od sedam i osam godina

U ovoj dobi djeca mogu razumjeti razliku između želja i potreba. Sada je vrijeme da se počne s razgovorima o tome kako mogu ostvariti svoje želje kroz zaradu i kroz štednju. Djeci se u ovoj dobi može predstaviti i plaćanje debitnom i kreditnom karticom, kupovina on-line te koncepti posuđivanja novca.

Dobro je da u ovoj dobi sami donose odluke vezano za trošenje novca, od kojih će neke biti i loše. Na taj način dijete u kontroliranim uvjetima uči o pametnom upravljaju novcem.

Djeca od devet do dvanaest godina

U ovoj dobi djeca počinju biti značajno više samostalna. Fokus roditelja bi trebao biti na učenju odgovornosti u upravljanju novcem. Potrebno je da kroz iskustvo u stvarnom životu shvate uzročno-posljedičnu vezu njihovih odluka o novcu i stanja osobnih financija što mogu učiti kroz upravljanje džeparcem ili odgovornosti koju donosi primjerice korištenje mobilnog telefona.

Roditelji ih mogu učiti i o budžetiranju i konceptu posudbe novca. Budžetiranje mogu učiti tako da im se pokaže kako voditi pismenu evidenciju upravljanja novcem iz koje zajedno s roditeljima mogu vidjeti što se na primjer događa ako prekorače budžet.

O posuđivanju novca mogu također učiti s roditeljima. Kod posuđivanja je najvažnije da shvate da ono u stvarnom svijetu nije besplatno i da dolazi s kamatama, a možebitno i s određenim problemima. Dobro je razgovarati o tome kako izbjeći probleme i donositi pametne odluke.

Tinejdžeri

Kod tinejdžera je mnogo mogućnosti jer oni uglavnom imaju znatno veće želje, a možda čak i veće potrebe negoli mlađa djeca. Bilo da se radi o modi, tehnologiji, vozačkom ispitu, prvim prilikama da se zaradi novac na nekom sezonskom poslu ili nečem drugom – svaka je situacija prilika za razvijanje svijesti o financijama.

Zato je dobro nadgledati njihove odluke, ali im i dati prostora da ih samostalno donose. Osim razgovora i vlastitim primjerom pokažite kako se pametno upravlja novcem i pripremite svog tinejdžera za život koji je pred njim!

Naučite svoju djecu da novac nije samo sredstvo razmjene, već i alat za ostvarivanje želja, ciljeva te za osiguranje financijske stabilnosti. S pravim pristupom, možete pripremiti djecu za uspješnu i odgovornu financijsku budućnost.

Tekst je objavljen u sklopu projekta „Financijska pismenost djece i mladih u Hrvatskoj” koji je financijski podržala Agencija za elektroničke medije kroz projekt Poticanja novinarske izvrsnosti za 2023. godinu.

Više

Zanimljivosti

Prvi grad za djecu, MiniPolis, rezultat je intenzivne suradnje s dječjim psiholozima i odgajateljima, a grad je potpuno siguran i prilagođen dječjem uzrastu.

Duh i tijelo

Perovići su užurbanost i buku grada zamijenili životom u prirodi i uživaju u svakom trenu. I znate što – voljeli bismo biti na njihovom...

Savjeti stručnjaka

Omega-3 masne kiseline su važne za razvoj djeteta i mnogi se slažu da ih je sigurno koristiti.

Zanimljivosti

Igračke imaju mnogo dublje značenje. Djeci daju sposobnost stvaranja posebnih emocija i odnosa kroz koje će graditi druge odnose u budućnosti.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.