Ključ uspjeha za postizanje i trajno održavanje zdrave tjelesne težine leži u trajnoj promjeni životnih navika, tvrde prof.dr.sc. Hazim Mulić, specijalist neuropsihijatrije i nutricionistkinja te wellness terapeutkinja Alma Letić u knjizi "Držim dijetu a ne mršavim. Zašto?".
Donosimo vam njihove savjete kako možete postići uži struk, poboljšati svoje zdravlje i zadržati zavidnu liniju malim promjenama.
Kod kuće
U restoranu
Ordinacija.hr
Donosimo vam njihove savjete kako možete postići uži struk, poboljšati svoje zdravlje i zadržati zavidnu liniju malim promjenama.
- Jedite pet-šest malih obroka dnevno! Rasporedite svoje dnevne kalorijske potrebe u više manjih obroka, a odbacite naviku uzimanja samo jednog do dva obilna obroka.
- Ne zaboravite doručak. Pojedite prvi obrok unutar jednog sata nakon ustajanja. To će pokrenuti metabolizam i osigurati potrebnu energiju za početak dana.
- Započnite dan svježim voćem ili tekućinom (nezaslađeni voćni sokovi ili topla limunada). Vaš organizam se ujutro oslobađa nusproizvoda metabolizma nakupljenih tijekom noći. Ovo će pospješiti "jutarnje čišćenje".
- Zadnji dnevni obrok uzmite tri do četiri sata prije spavanja kako biste manje opteretili organizam tijekom noći i osigurali zdraviji i kvalitetniji san.
- Pijte dovoljno tekućine (30 ml po kilogramu tjelesne težine ili podijelite tjelesnu težinu s osam i dobit ćete dnevno potrebni broj čaša tekućine).
- Spavajte dovoljno. Nedostatak sna utječe na hormone koji povećavaju apetit.
Kod kuće
- Jedite uvijek na jednom mjestu i ne grickajte hranu u drugim sobama.
- Ne radite druge stvari dok jedete (npr. ne čitajte i ne gledajte televiziju).
- Ne miješajte osjećaj gladi s osjećajem žeđi, umorom ili dosadom (popijte čašu vode, odspavajte, telefonirajte ili izađite iz kuće u kratku šetnju).
- Ne idite u kupovinu namirnica gladni. Radije obavite nabavu poslije obroka. Imat ćete manju potrebu za kupovinom visokokaloričnih namirnica, a hodanjem ćete utrošiti nešto kalorija od prethodnog obroka i pospješiti probavu.
- Ponesite marendu na posao. Time ćete izbjeći kupovinu visokokaloričnih, a pri tome prehrambeno manje vrijednih jela.
- Slastice i kolače pripremajte za posebne prilike. Nastojite da vam pravljenje kolača ne bude hobi.
U restoranu
- Ako ste pozvani u restoran, pojedite "mali zalogaj" kod kuće. Tako ćete naručiti i pojesti manje u restoranu.
- Podijelite desert.
- Izaberite s jelovnika jela pripremljena na lešo, na žaru ili kuhana. Izbjegavajte pržena i pohana jela i teške umake.
- Ne služite se kruhom i maslacem dok čekate glavni obrok.
- Izbjegavajte "topli buffet". Takva jela su u pravilu više kalorična jer povećan sadržaj masti u njima služi i kao konzervans, da hrana može duže održati svježinu.
Ordinacija.hr
You must be logged in to post a comment Login