Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Kako istopiti trudničke kilograme?

S pravilnim režimom prehrane i tjelovježbom, možete stati u stare traperice.

Većina žena neće instantno izgubiti trudničke kilograme nakon poroda, poput mnogih zvijezda. Međutim, ovaj zadatak i nije tako težak kao što se misli, jedino što iziskuje vremena.

Trbušni mišići se drastično promijene za vrijeme trudnoće. Hormon relaksin je odgovoran za rastezanje vezivnog tkiva i mišića kako bi se omogućio rast fetusa, a nakon trudnoće potrebno je otprilike osam tjedana za potpuni oporavak ovih mišića. Stoga rezultate ne možete očekivati preko noći, baš kao ni kod "klasičnog" vježbanja ili mršavljenja.

Ako ste devet mjeseci nakupljali kilograme i širili se, sigurno se nećete skupiti za dva tjedna. Stoga budite realni u svojim ciljevima i polako se vratite na put tjelovježbe.

Od velike je važnosti pristupite problemu debljanja u trudnoći unutar nekoliko mjeseci nakon poroda. Istraživanja su pokazala kako će pretile žene nakupiti više kilograma u trudnoći no što je preporučljivo (sedam kilograma, tvrde stručnjaci), a istovremeno će ih i teže izgubiti nakon poroda. Prema nedavnom istraživanju, žene koje su se udebljale više od 11 kilograma u trudnoći imale su dva puta manje izglede za gubljenje kritičnih 40% nakupljene težine godinu dana nakon poroda, a što je broj nakupljenih kilograma bio veći, to je bilo teže izgubiti

Žene koje ne istope trudničke kilograme unutar šest mjeseci poslije poroda vjerojatno će ih i dalje imati i poslije deset ili 15 godina.

Kada se može početi vježbati?

Vrijeme kada bi novopečene majke trebale početi vježbati ovisi o mnogim faktorima, kao što su vrsta poroda i u kakvoj su formi mišići bili prije trudnoće. Kada se javite svom liječniku prvi put nakon poroda, što je obično poslije mjesec i pol dana, pitajte ga za savjet i preporuke. Jednom kada dobijete službeno zeleno svjetlo, obratite se instruktoru fitnessa ili slijedite sljedeći plan tjelovježbe kod kuće.Svakako, pronalazak vremena koji ćete odvojiti za sebe i vježbanje može vam predstavljati veliki izazov, jer se morate brinuti o vašem mališanu. Obratite se baka-servisu ili prijateljicama za pomoć ili probajte izdržati popodnevne sate kada partneru možete malo prepustiti bebu.

Fitness program

Temelj svega mora biti opći kardiovaskularni fitness program. Trudničke kile nisu koncentrirane samo na područje trbuha, nego posvuda po tijelu, a aerobne vježbe su najkorisnije za sagorijevanje kalorija i mršavljenje.

Zatim se koncentrirajte na mišiće trupa koje trebate ojačati. Osim klasičnih trbušnjaka koji će se pobrinuti za ravni trbušni mišić, tj. onaj koji sudjeluje u održavanju uspravnog stava i disanju, fokusirajte se i na poprečne trbušne mišiće. Oni se nalaze najdublje od svih mišića koji čine prednji i bočni dio trbušne stjenke i zahtijevaju trud ako želite ravni trbuh.Jednako tako morate učvrstiti mišiće dna zdjelice koji podupiru maternicu, mjehur, crijeva i bubrege. U ovu svrhu su sastavljene Kegelove vježbe koje možete izvoditi svakodnevno. Njima se nastoji očvrsnuti mišiće dna zdjelice, poboljšati njihov tonus nakon trudnoće i tako spriječiti pojavu inkontinencije. Dnevno treba napraviti barem stotinu Kegelovih vježbi, podijeljenih u nekoliko blokova po 20 do 30 stezanja. To će ubrzati povratak zdjeličnih organa na staro stanje i smanjiti mogućnost daljeg spuštanja maternice i mokraćnog mjehura.

Osim izvođenja vježbi, morate se držati pravilne prehrane. Nemojte se ograničavati nekon diejtom, što će biti nezdravo i za vas i za vašu bebu, nego se posvetite uravnoteženom režimu prehrane: konzumirajte puno voća i povrća, bezmasne proteine i žitarice cjelovitog zrna.

Ordinacija.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Trudnoća

Vježbanje u trudnoći može donijeti mnoge zdravstvene koristi za trudnice i njihove bebe.

Budi fit

Imate li problema s pretjeranom željom za hranom što poništava vaše zdrave prehrambene navike?

Budi fit

Porazgovarali smo s njom o trendovima u fitnessu, ali i o fitness kongresu, Urban Training Campu 2024, koji će se održati u Sparta Gym...

Brinimo jedna o drugoj

Zahvaljujući svom sastavu trešnje vam mogu pomoći u nastojanju da usporite pojavu znakova starenja kao što su bore, celulit, suhoća kože i kose i...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.