Budi fit

Kako izgubiti posljednje kilograme?

10 savjeta dr. Oza za uspješan završetak dijete.
Dovoljno je smršaviti samo nekoliko kilograma kako biste vidjeli razliku i osjećali se puno bolje i zdravije. No, kada dijeta dobro napreduje, često je najteža stvar izgubiti posljednjih nekoliko kilograma. Dr. Oz predlaže 10 jednostavnih pravila uz pomoć kojih ćete se riješiti posljednja 2 ili 2,5 kilograma.

1. Pazite na veličinu porcije

U posljednjih nekoliko desetljeća veličine porcija drastično su se povećale. Veća porcija znači veću količinu hrane, a to donosi i više kalorija, čak i ako jedete samo zdravu hranu. Pazite na veličine porcije, komad mesa ne smije biti veći od dlana ili špila karata, a pola tanjura obavezno napunite s povrćem ili voćem.



2. Odustanite od light proizvoda

Većina ljudi koji paze na težinu i žele smršaviti, napune vlastitu kuhinju proizvodima na kojima je označeno da su malomasni ili nemasni. Ova oznaka često je zamka, jer su masti u ovim namirnicama zamijenjene ugljikohidratima koji se brzo probavljaju i brzo upijaju u krvotok. To uzrokuje nagli porast, a zatim pad šećera, nakon čega ponovno slijedi glad, a mnogi pojedu više takve hrane jer smatraju da ne deblja.

3. Ubrzajte metabolizam

Metabolizam pomaže organizmu da hranu pretvori u energiju. Ako vam je metabolizam spor, pokušajte ga ubrzati uz pomoć nekoliko metoda. U svoju prehranu dodajte proteine i povrće bogato vlaknima. Dok probavlja proteine, tijelo sagorijeva dvostruko više kalorija nego probavljajući ugljikohidrate.



Jedite ribu kao što je losos jer je bogata proteinima i omega-3 masnim kiselinama. Začini (feferoni, kajenski papar, tabasco, đumbir) također ubrzavaju metabolizam, kao i dodaci prehrani koji sadrže fukoksantin, sascha inchi i L-arginin.

4. Izbacite umjetna sladila

Umjetna sladila nalaze se u dijetnim namirnicama i napicima, a izravno su povezana s debljanjem. Umjesto umjetnih sladila, uživajte u hrani koja sadrži prirodni šećer, poput voća i tamne čokolade bogate antioksidansima.

5. Izbacite gazirane sokove

Gazirani sokovi na prvom su mjestu napitaka koji su neprijatelji vitkosti. Sadrže kofein, fruktozu i kalorije, a redovita konzumacija povećava rizik za dijabetes, propadanje zubi i slabljenje kostiju. To se odnosi i na dijetne sokove.



6. Krećite se

Tjelesna aktivnost je nezaobilazan dio zdravog mršavljenja. Dnevno napravite barem 10.000 koraka i odaberite tjelovježbu koja odgovara vašim navikama.

7. Varirajte unos kalorija

Kada svakodnevno konzumirate jednaku količinu kalorija, tijelo se navikne i teže počinje proces mršavljenja. Krenite s unosom 1.800 kalorija prvi dan, pa smanjite na 1.600 idući dan, a sljedeći dan opet 1.700.

8. Pijte više vode

Dovoljno tekućine pridonosi zdravlju, ali obična hladna voda pomaže i u mršavljenju. Istraživanja su pokazala da redovito pijenje vode prije obroka pomaže manjem unosu kalorija.



9. Jedite cjelovite žitarice

Zamijenite bijeli kruh, rižu, tjesteninu i slične proizvode kruhom i tjesteninom od cjelovitih žitarica te smeđom rižom, zobenom kašom i quinoom. Bogate su vlaknima koja vas čine sitima, vitaminima, mineralima i antioksidansima i stabiliziraju šećer u krvi.

10. Napravite detoksikaciju

Ako i dalje ne možete smršaviti, možda je krivac za to nakupljanje toksina u organizmu. Eliminiranje toksina iz tijela nužno je kako biste konačno smršavili posljednjih nekoliko kilograma.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Drama Queen

Tada sam mislila kako me cijeli svijet gleda i vrišti da sam kurvetina. A što ćeš, neugodnjak!

Budi fit

Kada bi postojala tableta koja bi imala isti učinak kao i tjelovježba, biste li je uzimali ili biste ipak odradili svoju dnevnu dozu rekreacije?...

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version