Kako modeli ostaju mršavi?

Počela je sezona svjetskih modnih tjedana tijekom kojih se osim o najnovijim kolekcijama ponovno govori i o manekenkama i njihovom izgledu. Tako je za vrijeme prošli tjedan završenog New York Fashion Weeka ruski model Kira Dikhtyar progovorila za medije o mračnoj strani manekenstva i otkrila koje sve metode koriste modeli kako bi ostali mršavi za prestižne revije.

Cigarete, laksativi, tablete za dijetu, lijekovi na recept koji potiskuju apetit, samo su neke od metoda koje manekenke koriste i koje je u javnost iznijela 24-godišnja manekenka. Pridodala je šokantne informacije o tome kako mnogi modni agenti ohrabruju djevojke da uzimaju amfetamin i kokain koji navodno ubrzavaju metabolizam i potiskuju glad.

Prema njezinim tvrdnjama, u posljednje vrijeme popularne su postale injekcije kao što su ubrizgavanje hormona HCG u kombinaciji s planom dijete 500 kalorija ili injekcije za štitnjaču kojima se podvrgavaju zdrave manekenke kako bi ubrzale rad štitnjače i tako ubrzale metabolizam.

HCG injekcije koriste se u terapiji neplodnosti, ali nedavno je otkriveno da mogu uzrokovati gubitak kilograma i potiskivati glad. Njihovo korištenje kao metoda mršavljenja je iznimno opasno jer može dovesti do nastanka krvnih ugrušaka i moždanog udara. Jednu od najbizarnijih dijeta na svijetu, gutanje kuglica vate, koriste i mnoge manekenke kako bi što dulje ostale site.

Iako nije sve tako crno, modna industrija daleko je od glamura koji se prikazuje na pistama i stranicama modnih časopisa, a posao manekenke uključuje i puno rada i brige za izgled.

Adriana Lima, jedan od najpoznatijih modela za Victoria's Secret, otkrila je kako se priprema za modne revije koje gledaju milijuni ljudi. Iako mnogi modeli tvrde da su prirodno mršavi i imaju brz metabolizam, 31-godišnja manekenka iskreno je progovorila što zapravo znači biti Viktorijin anđeo.

Nekoliko mjeseci prije Victoria's Secret revija manekenka svakodnevno vježba s osobnim trenerom. Posljednjih nekoliko tjedana prije revija vježba svaki dan po dva puta dnevno, a intenzivan trening sastoji se od skakanja preko užeta, dizanja utega i boksa.

Osim trenera, Lima surađuje s nutricionistom koji joj redovito mjeri mišićnu masu, udio masti u tijelu te razinu tekućine u organizmu. Manekenka obavezno pije 3,5 l vode dnevno, uzima proteinske shakeove, vitamine i dodatke prehrani kako bi imala dovoljno energije za naporne treninge.

Zanimanje manekenke uključuje puno odricanja i dovođenje tijela u vrhunsku formu jer revije i modna snimanja često su fizički zahtjevan posao. Pripreme za revije mogu se usporediti s režimom profesionalnih sportaša, a osim top forme, uključuju i brigu za zdravlje.