Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Kako odabrati najbolje žitarice?

Korisni savjeti – nemojte kupovati one na kojima piše 'od punog zrna'.

Žitarice za doručak najbolji su početak svakog dana. Ipak, nisu sve žitarice zdrave, a neke vas čak mogu i udebljati. Mnoge vrste žitarica sadrže veliku količinu šećera i umjetnih tvari, a reklamiraju se kao ''najzdravije za vas''. Sve što morate učiniti jest pažljivo pročitati deklaraciju i pročitati nekoliko korisnih savjeta kako odabrati one zbilja najbolje žitarice.

Šećer

Vjerovali ili ne, većina žitarica na tržištu sadrže i do 25% šećera, što ih zapravo čini vrlo nezdravim obrokom, zato pazite da odaberete one s vrlo malo šećera. Na primjer, muesli su se nekada smatrali vrlo zdravima, ali većina proizvođača u njih dodaje puno šećera. No, ako ih jako volite, postoje i nezaslađene varijante. Dodate li im svježe voće opet će biti slatki, ali i zdravi.

Bez umjetnih sastojaka

Pri odabiru žitarica nije dovoljno uzeti samo one na kojima piše ''od punog zrna'', to ne garantira zdrav obrok. Također pogledajte koja količina umjetne boje, soli i prerađenih žitarica piše na deklaraciji, jer upravo tih sastojaka bi trebalo biti najmanje.

Vlakna

Za razliku od umjetnih tvari, važno je da vaše žitarice sadrže puno vlakana. Osim toga, uvijek je bolje odabrati one koje sadrže više vrsta žitarica poput zobi i pšenice. I sami možete napraviti svoju smjesu žitarica – u trgovinama zdrave hrane naći ćete različite vrste zobi i žitarica.

Malo masti

Neka vas ne zavara privlačno pakiranje s puno boja koje će vas odvratiti od čitanja deklaracije. Morate jako paziti koliko masti sadrže pojedine žitarice.

Metro-portal.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Budi fit

Uz puno truda i vježbanja potrebno je svoju prehranu prilagoditi novom stilu života. Jer bez promjene prehrambenih navika nećete puno toga promijeniti.

Gastronomija

S obzirom na to da niste stigli pripremiti kraljevski doručak neka vam smoothie "priskoči" u pomoć.

Gastronomija

Heljda je nekada, uz krumpir, bila osnovna seljačka hrana, budući je vrlo jednostavna za uzgoj jer uspijeva na siromašnoj, jako pjeskovitoj zemlji s dosta...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.