Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
detoksikacija
detoksikacija

Budi fit

Kako post utječe na naše tijelo?

U stanju gladovanja naše se tijelo adaptira na nizak unos energije i aktivira alternativne metaboličke puteve.

U mnogim civilizacijama i religijama (kršćanstvu, islamu, budizmu, judaizmu, hinduizmu i mnogim afričkim religijama), gladovanje je poznato kao jedno od “sredstava” pročišćenja – fizičkog, psihičkog, spiritualnog. U Starom Egiptu postojala je primjena tzv „terapijskog gladovanja“ koje je bilo provođeno kroz dulji period, u svrhu jačanja organizma. Utjecaj religije na prehranu provlači se od davnina sve do današnjeg doba, a uloga hrane u religiji temelji se na:
  • komunikaciji s Bogom (kroz riječi zahvale ili traženja blagoslova)
  • iskazivanju vjerovanja prihvaćanjem pravila vezanih uz prehranu
  • učvršćivanju vjere postom.
Prehrambene restrikcije mogu se odnositi na:
  • hranu koja se smije i ne smije jesti
  • hranu koja se smije konzumirati u određeno doba dana ili godine
  • vrijeme dana u koje se smije jesti
  • način pripreme hrane
  • pravila kada, kako i koliko dugo postiti.

Što se događa u tijelu za vrijeme posta?

U stanju gladovanja naše se tijelo adaptira na nizak unos energije i aktivira alternativne metaboličke puteve. U stanju gladovanja katabolički hormoni pojačavaju proizvodnju glukoze u jetri i smanjuju iskorištavanje glukoze u skeletnim mišićima i masnom tkivu. Promjene u tijelu ovise o tome koliko dugo gladovanje traje i radi li se o potpunom gladovanju ili se unosi minimalna količina određene hrane (npr. povrtni i voćni sokovi). Na početku gladovanja, kao i kod produžene tjelesne aktivnosti, tijelo prvo troši zalihe glikogena – osnovnog tjelesnog ugljikohidrata koji se nalazi u jetri i mišićima. U nedostatku hrane koja bi poticala stvaranje zaliha glikogena, proteina i masti, tijelo počinje razgrađivati vlastito tkivo. No, organizam to čini tako da prvo razgrađuje nepotrebne masne naslage, a tek kasnije poseže za mišićnim tkivom.

Post kao način detoksikacije organizma

Post vodom  Najjednostavniji, ali i najintenzivniji način detoksikacije je post vodom. Tijekom posta uzima se samo voda, i to po mogućnosti izvorska. Potrebno je piti najmanje 2 litre vode dnevno. Trajanje posta ovisi o općem stanju pojedinca. Ovakva detoksikacija je najbrža, ali i potencijalno najopasnija. Ubrzano izlučivanje nakupljenih toksina može prouzročiti razne tegobe, jer brzo dolazi do iscrpljenosti i nemogućnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Stoga se ovaj post preporučuje samo kratko vrijeme.
Post sokovima
Tijekom ovoga posta dopušteni su samo svježe pripremljeni sokovi od sirovog voća i povrća, te biljni čajevi i voda. Baza su sokovi od zelenog povrća. Post sokovima čisti tijelo, a u isto vrijeme ga opskrbljuje hranjivim tvarima.
Detoks s biljnim sokovima poželjno je provoditi ne duže od 3 dana.
Post kašama od svježeg voća i povrća Za razliku od posta sokovima, konzumiranje kaša nam omogućuje i unos vlakana, koja daju osjećaj sitosti te pospješuju izlučivanje stolice. Detoksikacija uslijed posta kašama je srednjega intenziteta, ali se podnosi puno lakše od prethodnih tipova posta. Dijeta sa sirovom hranom Prehrana sirovom hranom sve češće postaje stilom života brojnih ljudi koji žele poboljšati kvalitetu života. Sirove namirnice se smatraju živima i donose nam vitalnost i svježinu. Sirova hrana sadrži enzime koji pomažu rad jetara i otpuštanje otrova. Ovakva detoksikacija je postupna i najčešće nema neželjenih nuspojava. Eliminacijska dijeta  Detoksikacija se provodi eliminacijom namirnica koje smo ocijenili potencijalno štetnima za naše zdravlje. To mogu biti prerađene i teško probavljive namirnice, mliječni proizvodi, crveno meso ili pšenica. Eliminacijska dijeta je također izvrsna priprema za post. Takav zdravi režim prehrane nam može biti i uvod za mršavljenje i održavanje tijela u formi tijekom cijele godine.

Od čega sve još možemo postiti?

Odricanje alkohola Nakon nekoliko dana posta jetra se počinje regenerirati, a nekoliko tjedana potrebno je za postupno povlačenje nakupljene masti u jetri. Odricanje djeluje preventivno na cirozu jetre, a nuspojave se odnose na pojačanu agresivnost. Odricanje cigareta Samo 20 minuta nakon posljednje cigarete poboljšava se prokrvljenost ruku i nogu, a nakon dva dana se vraćaju osjeti za miris i okus. Pluća se počinju “stabilizirati” nakon dva tjedna. Odricanje šećera Znatno se poboljšava krvna slika, a osjećaj ovisnosti o slatkišima povlači se nakon mjesec dana. U sedam tjedana  tijelo konzumira 3,9 kilograma šećera manje, odnosno 15.680 kalorija. Moguće je smršaviti do 2,5 kg. Odricanje kave Osobe koje pate od visokog krvnog tlaka osjetit će znatno smanjenje nakon kratkog vremena odricanja. Oporavit će se želudac, a može se pojaviti glavobolja uslijed nedostatka uobičajene doze kofeina.   Izvori vitamini.hr, Metro-portal.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zdravstveni karton

Iako su najčešće nalakirani, gelirani, pa nerijetko zaboravimo kakvi su doista, zdravi nokti odlikuju se ružičastom bojom i glatkom površinom.

Duh i tijelo

Čišćenjem mozga od toksina, i vaše će tijelo živnuti.

Zdravstveni karton

Tajna leži u zdravim principima prehrane i načina života koji će vam dati prirodne smjernice kako smršaviti i održavati idealnu tjelesnu težinu.

Budi fit

Ako jetra ne radi “normalno”, masti se ne izlučuju iz organizma

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.