Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Kako se nositi s menopauzom

Problemima se može doskočiti uz pomoć prehrane, vježbanja te unosa vitamina.

Manjak estrogena i progesterona u ženskom tijelu oko 50-e godine uzrokuje prestanak menstruacije i ulazak u menopauzu. Godinu dvije prije same menopauze počinje se smanjivati funkcija jajnika, tj. žena s ulaskom u taj period više ne može ostati trudna. To je prijelazna faza – perimenopauza koja može trajati između dvije i osam godina.

Simptomi menopauze
mogu biti razni – od neredovite menstruacije, valunga, suhoće vagine, promjena raspoloženja, poremećaja spavanja, debljine, opadanja kose i smanjenja grudiju. Sam period menopauze može trajati između nekoliko mjeseci i par godina. Ipak, bitno je znati kako to stanje tijela i uma nije bolest koja se treba liječiti, već prirodno biološko stanje.Ipak, u vremenu menopauze zbog hormonalne deficijencije lakše dolazi do određenih neugodnih stanja i bolesti. Mogući su kardiovaskularni problemi, osteoporoza, inkontinencija, slabost i depresija.

Doskočite možebitnim neugodnim stanjima vježbanjem i prehranom. Naime, aerobne vježbe poput bicikliranja ili brzog hodanja uvelike mogu pomoći, posebice što se tiče kontroliranja krvnog tlaka. Također je pametno izbjegavati alkohol i cigarete kako se ne bi pripomoglo nastanku kardiovaskularnih bolesti.

S prvim znacima menopauze potrebno je uzimati vitamin D i kalcij kako ne bi došlo do velikih problema s osteoporozom. Šetnja ili lagano trčanje također će ojačati kosti.Inkontinencija se može smanjiti uz pomoć vježbanja mišića zdjeličnog dna kako bi ojačanim mišićima koji podupiru zdjelicu pomogli mjehuru. Iako je menstruacija prestala, ulošci su i dalje u higijenskom kabinetiću jedne žene, najviše zbog problema s nekontroliranim mokrenje.

Promjene raspoloženja za vrijeme menopauze znaju biti izrazito problematične. Okidač psihičkim problemima zna biti i hrana – zato je bolje izbjegavati začinjene proizvode, alkohol te vruće napitke. Na promjene raspoloženja utječe i vlažna klima te visoki tlak zraka.Opuštanje uz pomoć joge ili nekih drugih tehnika, ovisno o preferencijama žene, može pomoći kod problema s depresijom, promjenama raspoloženja te nesanicom.  Kroz hranu je u menopauzi potrebno unijeti što više izoflavona koji se nalaze u soji i povrću te lignana s antikancerogenim, antiupalnim i antioksidativnim djelovanjem kojim su bogate žitarice.

Osim vježbanja i prehrane, u menopauzi je potrebno češće ići na papa test, mamografiju te provjeravati lipide čija povećana koncentracija uzrokuje aterosklerozu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Iako je općeprihvaćeno mišljenje kako postoji veza između sve većeg broja depresije kod mladih i njihovog vremena provedenog na društvenim mrežama, čini se da...

Zdravstveni karton

U danu bi odrasla osoba trebala unositi oko 300 mg magnezija, a ako ovaj savjet preskačete, nećete odmah osjetiti posljedice manjka magnezija, ali problemi...

Duh i tijelo

Sjedite više od pola dana, i na poslu i doma. Nemate vremena za rekreaciju pa vaš organizam zbog toga pati: tromi ste, blijedi i...

Gastronomija

Lubenica je osvježavajuće i niskokalorično voće i odličan borac protiv ljetnih vrućina. Ovo ljeto konzumirajte ju na profinjeniji način- kao sorbet!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.