Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Kako se nositi s menopauzom

Problemima se može doskočiti uz pomoć prehrane, vježbanja te unosa vitamina.

Manjak estrogena i progesterona u ženskom tijelu oko 50-e godine uzrokuje prestanak menstruacije i ulazak u menopauzu. Godinu dvije prije same menopauze počinje se smanjivati funkcija jajnika, tj. žena s ulaskom u taj period više ne može ostati trudna. To je prijelazna faza – perimenopauza koja može trajati između dvije i osam godina.

Simptomi menopauze
mogu biti razni – od neredovite menstruacije, valunga, suhoće vagine, promjena raspoloženja, poremećaja spavanja, debljine, opadanja kose i smanjenja grudiju. Sam period menopauze može trajati između nekoliko mjeseci i par godina. Ipak, bitno je znati kako to stanje tijela i uma nije bolest koja se treba liječiti, već prirodno biološko stanje.Ipak, u vremenu menopauze zbog hormonalne deficijencije lakše dolazi do određenih neugodnih stanja i bolesti. Mogući su kardiovaskularni problemi, osteoporoza, inkontinencija, slabost i depresija.

Doskočite možebitnim neugodnim stanjima vježbanjem i prehranom. Naime, aerobne vježbe poput bicikliranja ili brzog hodanja uvelike mogu pomoći, posebice što se tiče kontroliranja krvnog tlaka. Također je pametno izbjegavati alkohol i cigarete kako se ne bi pripomoglo nastanku kardiovaskularnih bolesti.

S prvim znacima menopauze potrebno je uzimati vitamin D i kalcij kako ne bi došlo do velikih problema s osteoporozom. Šetnja ili lagano trčanje također će ojačati kosti.Inkontinencija se može smanjiti uz pomoć vježbanja mišića zdjeličnog dna kako bi ojačanim mišićima koji podupiru zdjelicu pomogli mjehuru. Iako je menstruacija prestala, ulošci su i dalje u higijenskom kabinetiću jedne žene, najviše zbog problema s nekontroliranim mokrenje.

Promjene raspoloženja za vrijeme menopauze znaju biti izrazito problematične. Okidač psihičkim problemima zna biti i hrana – zato je bolje izbjegavati začinjene proizvode, alkohol te vruće napitke. Na promjene raspoloženja utječe i vlažna klima te visoki tlak zraka.Opuštanje uz pomoć joge ili nekih drugih tehnika, ovisno o preferencijama žene, može pomoći kod problema s depresijom, promjenama raspoloženja te nesanicom.  Kroz hranu je u menopauzi potrebno unijeti što više izoflavona koji se nalaze u soji i povrću te lignana s antikancerogenim, antiupalnim i antioksidativnim djelovanjem kojim su bogate žitarice.

Osim vježbanja i prehrane, u menopauzi je potrebno češće ići na papa test, mamografiju te provjeravati lipide čija povećana koncentracija uzrokuje aterosklerozu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Darivanje

Ako se susretnete s problemom akni, poželjet ćete najbolji dostupni alat koji će ukloniti mrlje s vašeg lica u trenu, a upravo to je...

Darivanje

Dajana je cura koja zna što želi, uvijek je pokretač, puna je energije, ljudi obožavaju njezin humor i energiju kojom zrači.

Budi fit

Motivacija je ključna, a mi donosimo savjete kako se motivirati na vježbanje kod kuće.

Zdravstveni karton

Iako se radi o sasvim normalnoj fazi života, menopauza je još uvijek tabu tema koja dovodi do mnogih zabluda i stvara osjećaj straha kod...

Advertisement