Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Brinimo jedna o drugoj

Kako se riješiti proširenih vena i kapilara?

Kako bismo riješili problem proširenih vena prvi korak je pregled kod liječnika koji se bavi  proširenim venama te ultrazvučni (UZV) pregled venske cirkulacije nogu.

Kako bismo riješili problem proširenih vena prvi korak je pregled kod liječnika koji se bavi  proširenim venama te ultrazvučni (UZV) pregled venske cirkulacije nogu. Liječnik će, ako je  potrebno, predložiti uklanjanje proširenih vena, kako bi se vratio prijašnji izgled nogu, odnosno izbjegle kasnije kronične komplikacije (rane, tromboza, promjene na koži). Uklanjaju se (liječe) samo “površinske” vene koje odvode oko 10%  krvi, dok “duboki” venski sustav odvodi 90 % venske krvi. Liječimo samo one vene koje su “oboljele”, odnosno proširene vene, tako da njihovo uklanjanje ne stvara nikakav rizik, nego doprinosi boljoj cirkulaciji kroz venski sustav.

Koji su glavni načini tretmana proširenih vena?

a) Skleroterapija (tretman pjenom) je postupak kod kojeg injiciramo sklerozirajuće sredstvo finom iglom, na više mjesta u području proširene vene.  Tretirana vena se sužava, pretvara u vezivno tkivo i nestaje.

+ Tretman je brz, nisu potrebni posebni uvjeti u smislu operacijske sale, nije potrebna opća ni lokalna anestezija. Nakon tretmana može se nastaviti s uobičajenim dnevnim aktivnostima.

– Dva do četiri tretmana najčešće su potrebna za uspješan terapijski rezultat. Skleroterapija je vrlo efikasna metoda liječenja proširenih vena do 6 mm veličine, dok je za vene većeg promjera metoda izbora termička ablacija. Rizik recidiva je oko 25%,  tijekom pet godina nakon tretmana.

mr.sc. Gorislav Erceg

b) Kirurško liječenje je postupak tijekom kojeg vaskularni kirurg uklanja proširenu venu iz njenog ležišta, Tehnika je stara oko 100g. 

+ osim za proširene vene promjera većeg od 20 mm, kirurški tretman ne bi trebalo prakticirati – za postupak je potrebna opća anestezija. Postoperativno se mogu pojaviti bolnost i hematomi, oporavak je duži, uz primjenu kompresivnih čarapa ili zavoja. U slučaju recidiva proširenih vena, teško ih je ponovno tretirati.

c) Termička ablacija (Laser i Radiofrekvencija) je postupak kojim se vena tretira zagrijavanjem laserskom ili radiofrekventnom sondom koja se kroz sitni ubod uvodi u unutrašnjost vene. Vena se pretvori u ožiljak i polako nestaje.

+ Termalne metode su danas metoda izbora za tretman safenoznih vena. Izuzetno su efikasne, uz manje recidiva i komplikacija. Oporavak je unutar 24 sata. Nema potrebe za nošenjem kompresivnih zavoja niti elastičnih čarapa.

– Potrebna je lokalna anestezija.

Proširene kapilare – liječenje

Trajno proširene kapilare crvene i plave boje na koži natkoljenica i potkoljenica tretiramo laserom Nd:YAG 1064 nm (Cutera) na odjelu dermatovenerologije. Obično se radi o gušće distribuiranim ili rjeđe solitarnim kapilarnim mrežama koje prosijavaju kroz kožu te mogu predstavljati estetski problem, a ako su brojne i izraženije dovode i do subjektivnih tegoba, kao što su svrbež, peckanje i žarenje u nogama. Za razliku od sklerozacije, ovdje nema uboda, nego se laserskom zrakom kapilara tretira u cijelom njenom tijeku, pri čemu one najsitnije i najpovršnije kapilare odmah pucaju i nestaju, a u onim većim i dublje smještenim kapilarama događa se upala zbog koje u vremenu od šest do osam tjedana dolazi do nestajanja kapilarne mreže.

dr.sc. Dijana Celić

Ovisno o kliničkom nalazu, tretman se može ponoviti nakon šest tjedana. Laser Nd:YAG 1064 nm indiciran je i u liječenju rozaceje (proširenih kapilara na licu), kao i u uklanjanju drugih vaskularnih promjena, kao što su “spider” nevusi (kapilare nalik paukovoj mreži) i cherry angiomi (točkaste do veličine graška crvene ili plavičaste promjene) na licu, vratu, dekolteu, rukama i nogama. Za uspješan rezultat dovoljan je samo jedan tretman.

Za sva dodatna pitanja ili rezervaciju termina konzultacija i specijalističkog pregleda javite nam se pozivom na broj 072 12 12 ili mailom na [email protected].

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Holter EKG omogućava snimanje električne aktivnosti srca kroz duži vremenski period, za razliku od standardnog elektrokardiograma (EKG) koji daje prikaz u trajanju od 10-ak...

Brinimo jedna o drugoj

Kako nepravilnosti u srčanom ritmu mogu biti simptomatske i asimptomatske od iznimne važnosti su upravo slučajno detektirane aritmije koje mogu biti značajne, ponekad i...

Brinimo jedna o drugoj

e-Dječja kartica – ‘Mudrica’ je aplikacija za mobilne uređaje (iOS i Android), namijenjena roditeljima, čije korištenje omogućava pogodnosti ili popuste na robe ili usluge s...

Savjeti stručnjaka

PET/CT Centri Poliklinike Medikol u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku nedavno su postali referentni centri tvrtke Philips za zemlje srednje i istočne Europe.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.