Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Kako smršaviti plivanjem?

Plivanje se često smatra najefikasnijim načinom vježbanja.

Plivanje se često smatra najefikasnijim načinom vježbanja. Na ovaj način vježbanja kile ne odlaze rapidno, ali je velika prednost kod ovog sporta što se prilikom plivanja koriste sve najvažnije grupe mišića te značajno opterećuju srce i pluća.

Plivanje ima prednost za pretile ljude, trudnice i kod osoba koje se oporavljaju od nekih povreda, jer se pretjerano ne opterećuje niti jedan dio tijela.

Plivajući prsno ili leđno, sagorijevate jednak broj kalorija kao i kod brzog hodanja ili jogginga. Doduše, američka istraživanja pokazuju kako se plivanjem u usporedbi s hodanjem i vožnjom bicikla najmanje troše kile.

Velika je razlika i u tome u kakvoj vodi plivate. U hladnijoj, od oko 23 stupnja tijelo više troši energiju, ali i stimulira apetit, pa se najčešće može pogriješiti ako se nakon izlaska iz vode odmah najedete i nadomjestite sve sagorene kalorije.

Ni možete računati da žena s otprilike 74 kilograma u prosjeku za sat vremena plivanja sagori 581 kaloriju. Naravno, ako imate snage plivati stil leptira za sat vremena možete potrošiti čak 813 kalorija. Također je bitna i brzina plivanja, ali nije se nikad pametno ni preforsirati kako vam se plivanje ne bi zamjerilo. Radije to radite više puta dnevno dok ste na godišnjem i sigurno ćete se osjećati bolje.

Može li se smršaviti samo plivanjem?

Za ljude koji imaju problema s nataloženim masnoćama ili celulitom plivanje je idealan sport. Kada plivate, većina mišića u tijelu se aktivira i to sinkronizirano. Mišićima je potrebno mnogo više kisika nego obično, pa pluća i srce rade ubrzano i tako „dovode“ kisik u mišiće. Rezultat toga je da vam pluća i srce postaju jači. Ovo opet za posljedicu također ima i snižavanje krvnog tlaka i održavanje tlaka na normalnom nivou.

Redovito plivanje je također odlično i za ublažavanje simptoma određenih kroničnih bolesti. Ako svakodnevno plivate, ojačat ćete i imunološki sustav.

Pročitajte još

Budi fit

Kada se govori o mršavljenju, mnogi nisu sigurni što je učinkovitije u gubljenju kilograma – vježbanje ili dijeta?

Budi fit

Društvenim mrežama kruže mnogi mitovi o mršavljenju, koji ponekad mogu biti i štetni za zdravlje te suprotni cilju da smršavite, pa ih vrijedi ‘protresti’,...

Budi fit

Predstavljamo vam ciljane vježbe kojima napadate struk i bokove, bilo da izaberete gimnasticiranje kod kuće ili vježbanje na spravama u sportskim centrima, plivanje ili...

Savjeti stručnjaka

Kroz čovjekov život probavni sustav mora preraditi otprilike 40 tona hrane i 60.000 litara tekućine, što osiguravaju milijarde različitih mikroorganizama koji se brinu da...

Advertisement