Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Kako zaštiti djecu od negativnog utjecaja tehnologije i pronaći balans između onlinea i offlinea

Kako bismo zaštitili djecu i usadili im vrijednosti koje će uvijek biti važne, treba razumjeti rizike i prednosti upotrebe digitalnih medija te naučiti kako, usprkos njihovoj sveprisutnosti, održati zdravu komunikaciju i ravnotežu u obitelji.

Zbog interneta svijet se promijenio na svim razinama. Na potpuno nepoznatom terenu odgajamo djecu, za budućnost za koju ne možemo ni slutiti kako će izgledati. Dok smo se mi kao klinci divili daljinskom upravljaču i bili sretni što će konačno netko umjesto nas roditeljima “šaltati” kanale, danas klinci ni ne gledaju televizor. Ne gledaju ni kroz prozor. Gledaju samo u ekrane  gadgeta.

Tehnologija se razvija i mijenja iz dana u dan, umjetna inteligencija postaje dio naših života. Mi smo djetinjstvo provodili vani, igrajući se skrivača, lovice i rata ili s barbikama i autićima, a jedini izvor informacija bili su roditelji, škola i tinejdžerski časopisi.

Današnji klinci se rađaju s ekranima u rukama te su u vrijeme kada bismo ih trebali učiti pisati i čitati i kontrolirati što rade i čemu su izloženi, oni nerijetko pismeniji od nas. Digitalna pismenost danas je imperativ i na žalost, ispada važnija od “ije” i “je”, htjeli mi to priznati ili ne. No, sa sobom nosi brojne zamke za psihičko i fizičko zdravlje djece te socijalizaciju.

Istraživanje koje je potvrdilo ono što i sami znamo – klinci su puno previše pred ekranima

Kako bismo zaštitili djecu i usadili im vrijednosti koje će uvijek biti važne, treba razumjeti rizike i prednosti upotrebe digitalnih medija te naučiti kako, usprkos njihovoj sveprisutnosti, održati zdravu komunikaciju i ravnotežu u obitelji.

Američka organizacija Common Sense Media provela je 2022. istraživanje koje je pokazalo da djeca u dobi od osam do 12 godina u prosjeku provedu pet i pol sati dnevno uz ekrane. Ta se stopa penje na više od osam i pol sati dnevno za tinejdžere.

Među tinejdžerima, 79 % ih je reklo da koristi društvene medije barem jednom tjedno, a 32 % njih dodalo je da “ne bi htjeli živjeti bez” YouTubea. Gotovo dvije trećine (65 %) tinejdžera izjavilo je da gleda TV, 64 % konzumira online sadržaj (videa najviše), a 43 % igra ih igrice na pametnom telefonu ili tabletu svaki dan.

Velike su to brojke no, no nije rješenje djeci zabraniti  konzumaciju digitalnog sadržaja i korištenje društvenih mreža. Ne zaboravite da se i tamo, u virtualnom svijetu, druže s istim onim prijateljima s kojima igraju nogomet ili voze bicikl. Ova ovdje naša stvarnost jednostavno se prelila izvan okvira, u online sferu u kojoj također treba odgojiti djecu, a ne izolirati je od nje.

Zna se tko je gazda u kući – onaj tko plaća internet

Ne zaboravite da ste vi i dalje roditelj i autoritet, bez obzira na to što se vaš klinac možda tehnički bolje snalazi sa svim tim čudima tehnologije. Znamo tko je gazda u kući – onaj tko plaća internet! Sad kada smo to utvrdili, donosimo nekoliko savjeta kako zaštititi djecu od negativnog utjecaja tehnologije i vratiti ravnotežu u obitelj.

Vaša je dužnost da postavite pravila i osigurate da se poštuju. No, nemojte samo šefovati. Potrudite se razumjeti, naučiti nešto novo i sudjelovati u onome što zanima vaše dijete i dio je njegova života. 

Zajedno

Umjesto da odbijate ono što ne razumijete i djetetu branite internetski sadržaj, igrice pa i društvene mreže (naravno ovisno o tome koliko ima godina), konzumirajte ih zajedno. Zajedno gledajte videa, usmjeravajte dijete na edukativni sadržaj, igrajte igrice. Tako provest ćete kao obitelj vrijeme skupa, a ne svatko za svojim ekranom.

Ono što nikako ne smijete činiti, je davati djeci tablete u ruke kako biste dobili malo mira za sebe. Činite si medvjeđu uslugu jer umjesto da ga gradite, vi narušavate odnos s djetetom.

Razgovarajte o tome što se događa u online svijetu

Potičite dijete da komentira ono što konzumira u onlineu. Razgovarajte s njim o emocijama koje mu izaziva određeni sadržaj, pitajte ga kako bi ono postupilo u određenim situacijama. Raspitujte se o prijateljima s kojima komunicira online.

Ograničite upotrebu interneta

Roditelji bi trebali djeci ograničiti upotrebu interneta. Generalna preporuka  je maksimalno sat vremena za djecu od dvije do devet godina, za one od deset do 12 godina 90 minuta, a one od 13 do 18 godina, 120 minuta.

Djeca mlađa od dvije godine uopće ne bi smjela biti izložena ekranima.

Također, računalo s kojeg dijete pristupa internetu, trebalo biti u zajedničkim prostorijama, a ne u njegovoj sobi. Čini li to sa smartphonea, roditelj treba imati nadzor nad njime. Roditeljska zaštita dobar je način da spriječite dijete da gleda sadržaj neprimjeren njegovoj dobi.

Neprestano ga upozoravajte na opasnosti koje vrebaju s interneta

Razvijte djetetu svijest o tome da ono što je jednom objavljeno na internetu zauvijek tamo ostaje. Da nikada nikome bez vašeg znanja ne daje osobne podatke te ne stupa u kontakt s osobama koje ne poznaje.

Također, naučite ga koliko je važno pristojno se ponašati, biti pažljiv prema drugima i u online svijetu. Iza online profila stoji osoba koja ima osjećaje, čovjek od krvi i mesa.  Netko kome, baš kao i vašem mališanu, teško padaju uvrede i ponižavanja.

Isto tako, izgradite s djetetom odnos pun povjerenja, u kojem će se osjećati sigurno i slobodno reći vam sve što ga tišti.

Ne propustite

Beauty report

FOREO, švedski skin-tech div, ima savršeno rješenje omiljeno među čitateljima za postizanje savršenog zategnutog i podignutog izgleda – BEAR 2 Eyes & Lips!

Seks

O čemu maštaju žene?

Savjeti stručnjaka

Tamo gdje konvencionalna medicina u liječenju razvojnih poremećaja osoba s motoričkim teškoćama i zaostataka u mentalnom razvoju često ne može napraviti mnogo, dr. Vitalii...

Duh i tijelo

Seksualno nasilje je jedno od najtežih kaznenih djela koje se najmanje prijavljuje. I to ne samo u Republici Hrvatskoj nego u cijelom svijetu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.