Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Istaknuto

Kako zaustaviti dječje svađe

Kada se radi o dječjim svađama dobro je znati njihov uzrok.

Mnoga djeca su u samoizolaciji ili pak imaju online nastavu. Bliži nam se kako se čini i još jedan lockdown, ograničenje kretanja i druženja. Na djecu to itekako utječe ako znamo da prema preporukama stručnjaka ona bi svaki dan trebala provesti barem tri sata na otvorenom u slobodnoj igri.

Razlog zašto je kretanje i boravak u prirodi toliko važno za djecu je taj što potiče njihov fizički, ali i mentalni razvoj. Osim što tako jačaju mišiće i kosti, manje su sklona debljanju i imaju bolji imunitet zahvaljujući povećanim količinama D vitamina. Nikako ne treba zaboraviti i da djeca koja se redovito kreću u prirodi bolje spavaju, manje se svađaju, imaju manje ispada bijesa, lakše se koncentriraju, te bolje i lakše usvajaju novo gradivo.

Međutim, sada kada je boravak na otvorenom mnogima onemogućen, postoje načini kako doskočiti dječjem ponašanju i svađama. Samo je važno da ste dosljedni u primjeni metoda i da ih redovito primjenjujete. Pa krenimo redom.

Odredite obiteljska pravila

Kada se radi o dječjim svađama dobro je znati njihov uzrok. To je uglavnom pridobivanje pažnje ili pak dobivanje onoga što želi. Na primjer, stariji brat se igra s nekom igračkom i mlađe dijete ga udari kako bi ju dobilo. Jedno od obiteljskih pravila bi moglo biti da Nema udaranja. Pri tome bi bilo dobro da djetetu pokažete i objasnite kako da izrazi svoju ljutnju bez nasilnog ponašanja.

Pravila moraju biti u skladu s dobi djeteta

  • Za manju djecu možete koristiti timer kako bi označili kada je vrijeme da se zamjene u recimo igranju s nečim. A možete napraviti i raspored kako bi ga mogli vidjeti i znati što slijedi. Tada im je puno lakše popustiti i poslušati vas.
  • Sa starijom djecom možete napraviti zajednički raspored ili ugovor vezan za dijeljenje stvari, ponašanja i sl. Tako pružate djeci priliku da sama odrede pravila i surađuju prema zajedničkom cilju.
  • Kada se radi o adolescentima, onda je tu najbolji razgovor. Na glas izrazite što ste primijetili, te ih pitajte što misle kako bi taj problem mogli riješiti.

Nagrađujte dobra ponašanja

Maknite fokus s lošeg ponašanja. Nemojte redovito držati prodike zbog toga. To nitko ne želi slušati, pa ni djeca. Usmjerite se na ono što dobro čine i pohvalite ih za to. Upravo tako potičemo dobro ponašanje. Dijete želi ponovo čuti pohvalu i osjećati se dobro, pa će se i dalje truditi dobro se ponašati.

Objasnite djeci razlike

Sada kada su neki online, neki u školi ili u samoizolaciji vrlo je vjerojatno da će doći do svađa oko korištenja mobitela ili kompjutera. Objasnite djeci te razlike. Na primjer, objasnite mlađem djetetu da starije dijete koristi kompjuter za školu. Odvedite ga i neka vidi kako starije dijete sluša online nastavu ili rješava neke zadatke, a ne igra igricu.

 

Autorica teksta Iva Brčić, Najsretnija beba Hrvatska

Ne propustite

Obitelj

Dolaskom prinove život se okreće naglavačke za sve članove obitelji, osobito kada planirate jednu, a stignu dvije bebe, a malo stariji braco tek je...

Budi fit

Mario Valentić, jedan je od naših najpoznatijih promotora zdravog načina života i fitness trener.

Zanimljivosti

Nastavak projekta #RokOtok, istoimene Udruge i Ribafisha, RokPoluotok – plivanje oko Istarskog poluotoka, počinje u nedjelju 23. lipnja 2024. u 18 sati na plaži...

Savjeti stručnjaka

Tamo gdje konvencionalna medicina u liječenju razvojnih poremećaja osoba s motoričkim teškoćama i zaostataka u mentalnom razvoju često ne može napraviti mnogo, dr. Vitalii...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.