Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Kava prije treninga je dobra ideja!

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu ‘International Society of Sports Nutrition’ ispijanje jake kave prije vježbanja može pomoći u sagorijevanju dodatnih masti.

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu ‘International Society of Sports Nutrition’ ispijanje jake kave prije vježbanja može pomoći u sagorijevanju dodatnih masti.

Istraživanje je za cilj imalo utvrditi učinke kofeina na ‘oksidaciju masti’ ili brzinu kojom tijelo sagorijeva masnoće. Rezultati su pokazali da su sudionici koji su unosili kofein sagorijevali masnoće brže tijekom svog treninga od onih koji su uzimali placebo.

“Rezultati naše studije pokazali su da je akutni unos kofeina 30 minuta prije izvođenja aerobnog treninga povećao maksimalnu oksidaciju masti tijekom vježbanja”, rekao je Francisco José Amaro-Gahete, docent s Odjela za fiziologiju na Sveučilištu u Granadi i vodeći autor ovog istraživanja.

Iako je kofein uvijek utjecao na sagorijevanje masti, posebno je moćan kada se koristio prije popodnevnih vježbi. Njihova otkrića sugeriraju da kofein povećava oksidaciju masti tijekom jutarnjih treninga na sličan način kao i treninzi bez kofeina u popodnevnim satima, sugerirajući da ćete najbolje rezultate postići ispijanjem brze kave prije nego što počnete vježbati kasnije tijekom dana.

Čini se da se ova studija suprotstavlja uvjerenjima da će početak dana treningom dovesti do najboljih rezultata.

“Preporuka za vježbanje natašte ujutro kako bi se povećala oksidacija masti je uobičajena. Međutim, ovoj preporuci možda nedostaje znanstvena osnova jer nije jasno je li ovo povećanje posljedica vježbanja ujutro ili dužeg perioda bez hrane”, kaže Amaro-Gahete.

Ova nova studija temelji se na malom uzorku pa rezultati sugeriraju da su potrebna daljnja detaljnija istraživanja. Također, važno je da ne pretjerate s unosom kofeina nego se držite preporučenih vrijednosti.

Budući da se brzo apsorbira nakon unošenja, od 15 do 45 minuta, svoj vrhunac utjecaja na tijelo kofein dostiže između 30 i 75 minute, pokazale su neke ranije studije. Zato je idealno popiti šalicu kave sat vremena prije vježbanja ako trenirate ujutro.

Dalje, sudionici koji su prije treninga popili kavu osjećali su znatno manju bol u mišićima tijekom treninga u odnosu na ispitanike koji nisu pili kavu.

I, naravno, nemojte pretjerati… Ni u vježbanju ni u unosu kave!

Izvor:24sata, volimkavu.com

Više

Zanimljivosti

Šalice sa simpatičnim likovima Lunarovih mačaka upotpunjene motivacijskim porukama Sandra Slavnića, bit će dostupne za kupnju u odabranim trgovinama, te narudžbu preko Barcaffe web...

Gastronomija

Diljem svijeta konzumiramo više od 170 milijuna vrećica kave godišnje, što kavu čini napitkom koji se najviše konzumira u svijetu nakon vode.

Gastronomija

Povodom Svjetskog dana kave, danas, 1. listopada, Julius Meinl daruje svakoj ispijenoj šalici omiljenog napitka novo značenje.

Savjeti stručnjaka

Kad ste pod stresom, mozak šalje tijelu signale pripreme za borbu pa se napinje svaki mišić u tijelu, a puls se ubrzava.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.