Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Istaknuto

Koja je razlika između postporođajne tuge i depresije

Fizičke i emocionalne promjene koje se mogu javiti kod majki nakon poroda.

Svaka žena ima potpuno individualan i osoban doživljaj vlastitog poroda, no većina nakon poroda ima sličan razvoj događaja. Nakon što splasne početno uzbuđenje zbog konačnog susreta s bebom, novopečene majke počinju doživljavati niz zbunjujućih i kontradiktornih emocija (tzv. baby blues) koje su zapravo potpuno normalna reakcija na jednu novu životnu situaciju. No, postoje i slučajevi kada se javljaju i ozbiljniji problemi emocionalne nestabilnosti (postporođajna depresija), a vrlo su iznimna ekstremna patološka stanja (postporođajna psihoza).

Baby blues doživljava 90 % žena

Naime, postporođajna tuga ili baby blues javlja se 2 do 5 dana nakon poroda, traje do mjesec dana te ga doživljava 90% žena. Uglavnom su za to krivi hormoni te umor, bol i stres od samog poroda. Naime, tijekom trudnoće, razina dvaju ženskih hormona, estrogena i progesterona ubrzano raste. U prva 24 sata nakon poroda razina ovih hormona naglo opada i vraća se u svoje prvobitno stanje. Znanstvenici smatraju kako je upravo ova nagla promjena hormona “okidač” za tugu i depresiju, jednako kako manje promjene u razini hormona mogu utjecati na promjene raspoloženja tijekom menstrualnog ciklusa. Također, opadanje razine tiroidnih hormona koji pomažu u regulaciji metabolizma utječe na brži razvoj depresije. Glavne su karakteristike postporođajne tuge manjak energije, slabost, ranjivost, nagle promjene raspoloženja, plačljivost, zbunjenost. Mnoge mame osjećaju da je beba prevelika odgovornost za njih, oplakuju gubitak svoje slobode ili su pak uvjerene da ih nitko ne voli i ne može voljeti. Nešto jače simptome imaju žene koje su rodile carskim rezom ili samohrane majke. Baby blues prolazi sam od sebe, potrebno je samo nekoliko dana odmora i velika podrška i pomoć okoline.

Postporođajna depresija ima ozbiljnije simptome

Postporođajna ili postpartum depresija počinje se javljati u prvih 4 do 8 tjedana nakon poroda, mada se to može dogoditi i kasnije, tijekom prve godine djetetovog života. Ona traje mnogo duže od “baby bluesa”, čak i do godinu dana, te su joj i simptomi ozbiljniji – osjećaj bespomoćnosti i beznadnosti, nedostatak energije i motivacije, poremećaji hranjenja i spavanja, nedostatak interesa za seksualne odnose, osjećaj nesposobnosti za nošenje sa zahtjevima okoline, razdražljivost, plačljivost. Također je vrlo karakteristična i anksioznost koja se očituje u nedostatku privrženosti bebi, te osjećaja krivnje zbog toga. Postpartum depresiju doživljava 10% do 16% mama, a liječenje se uglavnom sastoji od adekvatne psihoterapije i eventualnog uzimanja antidepresiva, dok je kod blažih simptoma ponekad dovoljno i savjetovanje psihologa. Pobrinite se da svaki dan imate vrijeme odmora. Zaboravite na neko vrijeme osmosatno noćno spavanje, no upravo zato je vrlo bitno da se odmarate kad i beba spava. Kako bi se izvukli iz depresije nemojte zanemariti svoje navike i hobije te imajte vrijeme za sebe svaki dan. Družite se s ljudima koje volite, prošetajte ili pišite dnevnik. Ako treba zanemarite na neko vrijeme i kućanske poslove. Glavna razlika između postporođajne depresije i baby bluesa je što su za vrijeme tuge mame svjesne da je to privremeno stanje, dok one koje su u depresiji smatraju da im više nema pomoći i da više nikad neće doći sebi.

Postporođajna hipotireoza i psihoza

Još jedna mogućnost poremećaja koja se može pomiješati s depresijom je postporođajna hipotireoza. Naime, svaka petnaesta žena nakon poroda osjeća simptome umora, tuge i otežanog gubljenja težine koji su posljedica poremećenog rada štitne žlijezde. Kako štitnjača tijekom trudnoće radi usporeno, tako se kod nekih žena i nakon poroda ona ne normalizira. Stoga bi, prije dijagnosticiranja postporođajne depresije, a pogotovo prije početka uzimanja antidepresiva, bilo poželjno napraviti krvni test na hormone štitnjače kako se u stvari ne bi radilo o postporođajnoj hipotireozi. Ovaj poremećaj uglavnom prođe sam od sebe u prva 3 mjeseca nakon poroda, a ako traje duže, može se uzimati hormonalna terapija. Kod 0,1% do 0,2 % žena u prva 4 tjedna nakon poroda može se javiti vrlo ozbiljno i kritično stanje postporođajne psihoze. Karakteriziraju je nagle promjene raspoloženja, paranoja, te halucinacije usmjerene ideji da je dijete zlo, demonsko i slično. Majka često razmišlja o djetetovoj smrti te je vrlo sklona ranjavanju i ozljeđivanju same sebe, bebe ili ostalih ljudi u svojoj okolini. Naravno, u tim slučajevima je potrebna hitna medicinska pomoć i hospitalizacija. Takvi slučajevi se najčešće događaju koje i inače pate od težih psihičkih bolesti.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Suncokreti na oblacima

Jedan od mojih dugogodišnjih izazova, koji mi zadaje sve više i sve veće muke, je moje skupljanje raznoraznih stvari, vezivanje za njih...

Duh i tijelo

Otprilike jedna od sedam žena razvije postporođajnu depresiju, ali taj broj je vjerojatno veći jer neke žene nikad ne kontaktiraju svog liječnika i pate...

Horoskop

Nažalost, ne postoji čarobni štapić za eliminaciju tuge.

Savjeti stručnjaka

U literaturi se ovaj poremećaj može naći i pod nazivima "postnatalna" ili "postpartalna" ili "postporođajna" depresija.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.