Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
kopar
kopar

Gastronomija

Kopar: Blago u vašoj kuhinji

Kopar odmah podsjeća na kisele krastavce i salatu od krumpira, ali je stoljećima imao mjesto u kuhinjama diljem Europe i Azije.

Poznat i kao Anethum graveolens, anita, koper, koprić, mirođija – kopar, je jednogodišnja biljka iz porodice štitarki (Apiaceae) i uzgaja se u brojnim vrtovima. Također se koristi i u farmaceutskoj industriji i industriji mirisa.

Nutritivna svojstva kopra

Možda niste znali, ali energetska vrijednost 100 g svježeg kopra iznosi 43 kcal/180 kJ. Od toga sadrži 7,02% ugljikohidrata, 3,46% proteina i 1,12% masti. Od minerala u kopru se nalaze kalcij, željezo, magnezij, fosfor cink, bakar i mangan, a od vitamina sadrži vitamin C ,tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B6, folnu kiselinu i vitamin A.

Također u 100 g sadrži 2,1 g vlakana.

kopar
Kako kuhati s koprom? Umak od kopra i vrhnja

Kad spomenemo kopar odmah pomislimo na kisele krastavce i salatu od krumpira. Stoljećima ima mjesto u kuhinjama diljem Europe i Azije. Listovi kopra poznati su kao trava korova kopra, dok se sjeme kopra koristi kao začin. Svježi kopar je u sezoni u proljeće i rano ljeto, ali se često uzgaja u staklenicima pa je dostupan tijekom cijele godine.

Budući da ima tako jedinstven okus, mala količina kopra može puno pomoći.

Kopar umak s vrhnjem je lagan i osvježavajući. Nadopunite ga limunom ili češnjakom te prelijte preko pripremljenog jela od ribe ili povrća. Vrijeme pripreme je svega 15 minuta.

Sastojci koje ćete trebati su:

  • 1 čaša kiselog vrhnja,
  • 2 žličice nasjeckanog ili sušenog kopra,
  • 1 sitno nasjeckani češanj češnjaka,
  • malo soka od limuna,
  • malo limunove korice,
  • 1 jušna žlica mlijeka,
  • pola žličice šećera,
  • sol.

Kako biste napravili umak od kopra, samo trebate dobro pomiješati sve sastojke. Malo šećera će izbalansirati gorčinu kopra, a mlijekom dajete punoću okusu. Umak možete pohraniti u zdjelici i čuvati u hladnjaku par dana, a hladni umak od kopra upotpunit će bilo koje jelo.

kopar
Kopar je i ljekovit!

Ljekoviti dijelovi kopra su listovi i cvjetovi koji se skupljaju do sazrijevanja i plodovi koji se skupljaju kada biljka sazre. Jedinstvena ljekovita svojstva kopar zahvaljuje dobrom mineralnom i vitaminskom sastavu te snažnim fitonutrijentima monoterpenima (karvon, limonen, anetofuran) i flavonoidima (kemferol i vicenin).

Smatra se da je kopar idealna biljka za smirivanje organizma i stanja poput grčeva u želucu, nadutosti, manjka apetita i slabe probave. Umanjit će osjećaj mučnine, poboljšati zadah te vas umiriti.

Kopar se preporučuje i dojiljama jer potiče izlučivanje mlijeka. Eterično ulje kopra se često koristi kao insekticid, ali i u kozmetičkoj industriji.

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Marina Brekalo svoju je strast prema dizajniranju odjeće i torbi kroz godine sve više usmjeravala na hranu koja joj je oduvijek bila sjajan poligon...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.