Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Kuhanje kao terapija

Blagotvorni učinci kulinarskog eksperimentiranja.

Kuhanje je mnogima svakodnevna aktivnost koju vide kao samo još jednu u nizu obaveza koje moraju odraditi. Neki ljudi nastoje provesti što manje vremena u kuhinji i smatraju da je ono samo u funkciji preživljavanja.

Isto tako, drugima je to savršena prilika za opuštanje i smanjenje stresa. Može biti zabavno, a ima i terapijski učinak, naime, može se koristiti kao lijek protiv dosade, nesanice, tjeskobe, pa čak i slomljenog srca. Pročitajte koje su to blagodati kulinarskog eksperimentiranja.

1. Opušta

Umjesto užurbanog ručka izvan kuće, opustite se i smirite uz odlazak na tržnicu i nabavu namirnica koje ćete koristiti u kuhanju. Miris svježe hrane i raznolikost boja voća i povrća stimulira sva osjetila, a priprema hrane smanjuje stres.

2. Uklanja ljutnju

Kuhanje je aktivnost koja zahtijeva pažnju i koncentraciju te na taj način smiruje negativne osjećaje i frustracije. Umjesto svađe i vikanja, dopustite osjećajima da izađu kroz suze kada sjeckate luk. Priprema kolača i kompliciranih deserta idealno je ispunjavanje vremena kada nam je dosadno.3. Daje osjećaj postignuća i uspjeha

Bilo da kuhamo samo za sebe ili za druge, skuhano jelo čini još jedno postignuće. Osim što smo ponosni na sebe kada od ničega napravimo nešto korisno, kada kuhamo za druge osjećamo se dobro jer pomažemo i brinemo o njima.

4. Zbližava ukućane

Kuhamo li u paru ili društvu, takva zajednička aktivnost može biti dobra zabava i način zbližavanja i povezivanja.Ako jedan član obitelji najviše kuha, ponekad mu i drugi mogu pomoći i primjerice, u danima vikenda sudjelovati u zajedničkoj pripremi jela.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Putovanja

Nakon više od godine dana neprekidnih ograničenja putovanja, napokon se odaje priznanje pozitivnom utjecaju koji putovanja imaju na zdravlje i blagostanje, a odlazak na...

Duh i tijelo

Pružite svome tijelu sve ono što mu treba kako bi bezbrižno izguralo nadolazeću hladnu zimu.

Život u dvoje

Teme koje predviđaju sretnu budućnost.

Horoskop

Svi znamo da bismo trebali paziti na namirnice koje unosimo u organizam, a razumijevanje svojih slabosti može doprinijeti cjelokupnom shvaćanju koncepta zdrave prehrane.

Advertisement