Lažne kalorije u restoranima

Već su i restorani ( pogotovo oni s fast food ponudom) počeli stavljati na jelovnike izračunate kalorije jela iz ponude, pa se ponekad čini da nam je jednostavnije izaći van na večeru i imati unos kalroija pod kontrolom, nego si istu pripremiti doma. No, ispostavlja se pitanje jesu li te vrijednosti koje navode uz porcije zaista točne?

Naime, provedena je i studija u 269 američkih restorana prema kojoj je ustanovljeno da fast food restorani i razni slični lanci hrane uglavnom daju krive informacije na jelovniku. Samo 7 % obroka je bilo krivo za tek 10 kalorija, dok je 20 % testiranih obroka imalo čak 100 kalorija više. U jednom jelu su našli i 1.000 kalorija više nego što je bilo navedeno.

Vaša kuhinja najpouzdanija

Nevjerojatno je da su greške u kalorijama bile veće kod zdrave hrane, poput salata i juha. Naravno, sve ovisi o kuharu, pa tako količina sastojaka, masti i kalorija je individualan i nikad ne može biti jednak onome na jelovniku.

Ipak, sve ovisi od kuhinje do kuhinje, ali zaključak je da je vaša kuhinja najtočnija i najpouzdanija. Stoga, ako ste zaista u fazi brojenja kalorija ne vjerujte nikome osim vlastitom zbroju. Iako postoje mnoge provjere kod prodaje proizvoda u dućanima, čini se da i tu jedino možete vjerovati samo onome zasađenom u svojem dvorištu.