Lepršavi uz ljetnu kuhinju

Tržnice su prepune voća i povrća – iskoristite tu priliku. Tu je i morska hrana – ribe, rakovi, školjke – izvrsna je na roštilju, a isto vrijedi i za meso koje može biti i još ukusnije ako ga dan prije pripreme marinirate u češnjaku, začinskom bilju i maslinovom ulju. Dodate li marinadi malo limuna i naranče, nećete požaliti.

Za razliku od zimskog dugog, kaloričnog kuhanja, ljetno pripremanje hrane je brzo i jednostavno – neka vam pravilo ljetnog kuhanja bude što jednostavnije i brže. Umjesto da se hrana raspadne pripremite je „al dente“. Blitvi i špinatu dovoljno je tek tri minute kuhanja, a brokula i karfiol bit će mnogo ukusniji ako ih kuhate pet minuta. Uz to, na ovaj način pripreme, povrće će zadržati mnogo više vitamina i minerala.

Neka vas mašta ponese

Promjene u prehrani trebalo bi dopuniti maštovitim promjenama u ponudi, aranžiranju i serviranju jela. Koristite svježe sezonske namirnice redom kako se pojavljuju na zelenoj tržnici; zelena salata, jagode, blitva, borovnice, brokula, grašak, mladi krumpir, krastavci, marelice itd.

Dnevno pojedite pet voćnih i povrtnih obroka. I ne zaboravite – ljetne vrućine vas mogu dovesti do dehidracije, stoga uvijek nosite bočicu vode sa sobom.

Manje masti i šećera

Namirnice koje ste zimi pekli ili pržili, sada biste mogli kuhati. Primjerice, kuhano povrće posluženo uz lagani mesni prilog značajna je promjena. Lagana pizza s mozzarellom i povrćem za večeru, dobrodošla je promjena u odnosu na klasičnu večeru koja često sadržava mnogo nepotrebnih kalorija.

Smanjite i unos masnoća – umjesto punomasnih mliječnih proizvoda birajte one s manjim postotkom masnoće, svinjetinu zamijenite puretinom ili piletinom.

Također, jedite manje šećera. Umjesto čokolade pojedite neko svježe sezonsko voće, a umjesto kupovnog sladoleda napravite domaći. Voćni prirodni sok pomiješan s komadićima voća ili pak jogurt u koji ste dodali malo meda i voća zaledite te uživajte u domaćem i zdravom sladoledu! Ne zaboravite ni na prirodne shake-ove koje također možete isprobati u tisuću kombinacija – neka vaša mašta učini svoje!