Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Logistika i promjena životnih navika

Ne znam za vas, no kada govorimo o promjenama životnih navika vezanih za prehranu i vježbanje, puno toga ovisi o emocionalnom stanju duha.

Ne znam za vas, no kada govorimo o promjenama životnih navika vezanih za prehranu i vježbanje, puno toga ovisi o emocionalnom stanju duha. Posebno ako vam je to novo i za vas neistraženo područje.

Mogu samo zamisliti pomiješane osjećaje (i misli) kada prvi puta stupite u neki fitness centar i odjednom se nađete u novom svijetu (što bi rekao jedan moj klijent na „X-MEN“ planetu), okruženi nepoznatim spravama (od kojih pola izgledaju kao da su izašli z knjige „50 nijansi sive“) i ljudima koji okolo trčkaraju u bliještećoj, uskoj sportskoj opremi. Taj novi teritorij trenutno izgleda kao da ga posjeduju. Hoće li i vama biti dozvoljeno da se igrate?

motus melior1

Razina nesigurnosti nije samo vezana za vaš „performance“ već i za promjenu živothih navika koje počinju u trgovini s čitanjem sastava pojedinih namirnica. Nikada prije niste morali čitati što se nalazi u ovim žitaricama ili onim keksima. Nikada prije niste ovako razmišljali o svom zdravlju. Vaš cilj je da se krećete bolje (a potom i više), da izgledate bolje i da se osjećate bolje, ali na početku ne znate ni što, ni kako, a ni koliko.

motus melior

I kada ste konačno izborili bitku sa samim sobom i krenuli u željenom smjeru morate se naučiti nositi s vašom okolinom. Ako niste okruženi ljudima koji suportiraju vaše nove navike, naići ćete na gomilu zadirkivanja i neodobravanja. Za takve ljude imam „zero“ tolerancije, jer mi nije jasno zašto netko ne bi dao podršku onima koji se žele promijeniti na bolje.

A znate zašto? Stvar je u tome da oni to čak i ne čine namjerno, nego naprosto teško prihvaćaju činjenicu da se netko želi poboljšati, dok s druge strane oni nisu u stanju napraviti kvalitetan korak naprijed (iako žele, no očito nedovoljno jako). Kada spoznamo da se netko pored nas mijenja na bolje, dok mi zadržavamo „status quo“, počinjemo se preispitivati o vlastitom životu, našim karakternim manama i nedostacima. Ako se i želimo promijeniti, morat ćemo se maknuti iz „komforne“ zone i uložiti dosta truda da bi to postigli.

Kada se osoba do nas počne drastično mijenjati (gubitak masne mase, mišićna definicija) onda joj prigovaramo da je premršava ili prejaka, dok oni realno izgledaju fenomenalno!!! Mislim da ta količina „gluposti“ proizlazi iz činjenice da mi više ne prepoznajemo kako izgleda zdravo, fit tijelo zbog sve većeg postotka debelih i pretilih ljudi koji nas okružuju. Prosječna osoba sadašnjice je ili predebela, ili ima preveliki udio masti i boluje od jednog oblika sindroma x (povišen krvni tlak, povećan loš kolesterol u krvi, dijabetes tipa 2).

Margareta Marković

Margareta Marković

Promjena životnih navika i potpora

I još jedna stvar kada govorimo o zdravim navikama koja me ljuti: jeste li ikada bili na nekoj večeri/ručku s vašim prijateljima/poznanicima gdje oni naručuju palačinke s Nutellom i šlagom ili čokoladnu lavu sa sladoledom, a da nisu zakolutali očima kada vi niste naručili isto? Osim ako ne živite kao Tibetanski svećenik, kladim se da jeste.

Zašto opet nailazimo na neodobravanje umjesto da nas pohvale što imamo čvrst karakter koji uspješno odolijeva iskušenju?

Nadam se da se slažete sa mnom da je došlo vrijeme kada svi trebao preispitati svoje živote i njegovu kvalitetu. Da svi napravimo iskorak prema zdravijem, jačem i zavodljivijem životnom stilu (navikama). Vrijeme je da pokažemo palac gore našim bližnjima u njihovoj misiji ka zdravijem životu, jer će u konačnici njihov uspjeh biti i vaš uspjeh!

Margareta Marković, Motus Melior

Margareta Marković, Motus Melior

Normativi današnjice trebaju biti postavljeni na fit, jak pa i seksi, a ne pretio, slab i spor. Vrijeme je za promjene i vrijeme je sada (a ne od ponedjeljka).

I nemojte da su vam blagdani isprika, molim vas…

[box style=”0″]

Tekst napisala Margareta Marković, magistra kineziologije fitnessa i sporta, certificirana za promjene životnih navika koji uključuju prehranu.

Radi kao kondicijski trener za fitness i sport u Motus Melioru te je zadužena za promjene sastava tijela klijenata.

[/box]

Ne propustite

Gastronomija

Ova salata je vrlo aromatična i osvježavajuća, tako da je idealan izbor za tople dane te ide odlično uz roštilj

Budi fit

U slučaju da mislite da će vam ova kolumna dati quick fix, stanite sad čitati jer ovo nije takav đir.

Darivanje

ALATI predstavljaju dinamičnu, na rezultate usmjerenu vježbu, čiji je cilj čitatelju pružiti neposredno olakšanje od dugotrajnih problema te uspostavu kontrole - i nade.

Savjeti stručnjaka

Redovita zdrava stolica prva je predispozicija zdravlja crijeva

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.