Maslinovo ulje jedna je od najčešće spominjanih namirnica kad je u pitanju zdrava prehrana. Hrvatska, kao mediteranska zemlja, idealna je za proizvodnju i konzumaciju maslinovog ulja, no ono je poprilično zanemareno kod nas. Istaknuo je to nedavno Dražen Miloloža, tajnik Grupacije za maslinarstvo HGK, na predstavljanju projekta “Priča o maslinovom ulju”.
Zdrava prehrana od malih nogu
Sa zdravom prehranom treba početi od najranijeg djetinjstva, a jednu od glavnih uloga u pravilnoj prehrani igraju upravo masti. Naravno, postoje kvalitetne i zdrave masti te one štetne, no maslinovo ulje svakako je preporučena masnoća, prema prehrambenim standardima i smjernicama za pripremu hrane u osnovnim školama i vrtićima.
Cilj projekta “Priča o maslinovoj ulju” upravo je povećati korištenje maslinovog ulja u predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama, educirati osoblje škola i vrtića zaduženo za planiranje i pripremu hrane te posredno roditelje i djecu o maslinovom ulju, njegovim povoljnim učincima na zdravlje te načinima kako ga uključiti u jelovnik djeteta.
Prof. dr. sc. Olivera Koprivnjak s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci kaže da su mnogi poznati povoljni učinci djevičanskog maslinovog ulja na zdravlje potvrđeni i znanstvenim dokazima, a pojašnjava i što znače oni “famozni” atributi “djevičansko”. Riječ je o oznaci za maslinova ulja proizvedena bez korištenja kemijskih sredstava, već samo uz pomoć mehaničkih postupaka, a takva ulja sadrže brojne za zdravlje korisne sastojke kao što su vitamin E te fenoli, koji imaju antioksidantna i antimutagena svojstva te ulju daju karakterističnu gorčinu i pikantnost.
Nismo na razini Europe
Unatoč tome što je Hrvatska mediteranska i maslinarska zemlja, konzumiraju se samo dvije litre maslinovog ulja godišnje po stanovniku, dok je europski prosjek oko četiri litre. U nekim mediteranskim zemljama, kao što su Grčka i Italija, troši se više od 10 litara maslinovog ulja po stanovniku. Povećanje potrošnje maslinovog ulja pozitivno bi utjecalo na očuvanje zdravlja i kvalitete života populacije, a edukacija najmlađih dobnih skupina bio bi prvi korak usmjeren prema dugoročnom povećanju potrošnje maslinovog ulja.
Maslinovo ulje svakako preporučamo koristiti u salatama, prilozima te u kombinaciji s ribom, a bez problema ga možete uvrstiti i u konzumaciju zalogajčića poput tosta, juha, u pripremi jela s piletinom i sl. Nadamo se da će se maslinovo ulje sve više koristiti u našim školama i vrtićima, ali dotad ga svakako koristite kod kuće. A možete se inspirirati i svim prednostima ove namirnice koje donosimo.
Foto: Pixabay
You must be logged in to post a comment Login