Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Brinimo jedna o drugoj

Možda su ovo razlozi zbog kojih smo stalno gladni!?

Jeli ste prije nekoliko minuta i već osjećate glad? Prepuštanje porivu da opet jedete može loše utjecati ne samo na vašu liniju nego i na vaše zdravlje, posebno ako u tim trenucima birate nezdravu hranu.

Jeli ste prije nekoliko minuta i već osjećate glad? Prepuštanje porivu da opet jedete može loše utjecati ne samo na vašu liniju nego i na vaše zdravlje, posebno ako u tim trenucima birate nezdravu hranu.

Prekomjerna glad znak je da tijelo treba više hrane, ali često je posljedica neravnoteže hormona gladi koja se može pojaviti iz različitih razloga koji, između ostalog, uključuju neadekvatnu prehranu i određene životne navike.

Osim toga, ne smijete zanemariti uzimanje određenih lijekova, kao ni određene zdravstvene probleme.

Ako ste često gladni, korisno bi bilo procijeniti vašu prehranu i način života kako biste vidjeli postoje li promjene koje možete napraviti kako biste se osjećali sitije. Ovo je 14 potencijalnih razloga zbog kojih često osjećamo glad, donosi Zadovoljna.hr. Kada osvijestite razlog, možda ćete pronaći i rješenje.

1. Izbjegavate zeleno povrće

Zeleno povrće nije dio vaših obroka? Onda nemojte biti iznenađeni ako jedete 10 puta dnevno. Zeleno povrće bogato je vlaknima, a nedostatak vlakana može uzrokovati pretjeranu glad. Konzumiranje hrane bogate vlaknima “ubit” će glad, ali i pomoći vam ako imate problema s probavom, povišenim šećerom, krvnim tlakom i kolesterolom.

2. Ne konzumirate dovoljno proteina

Osim što je konzumiranje proteina dobro za izgradnju mišića, proteini su idealni i za one koji pokušavaju smanjiti unos hrane kako bi izgubili suvišne kilograme.

Proteini se sporije razgrađuju i zato nas duže drže sitima, zbog čega je bitno jesti ih u dovoljnim količinama. Ako ne jedete meso, ne trebate se brinuti o unosu proteina jer ih možete dobiti iz biljaka kao što su grah, grašak, mahune, orašasti plodovi i sjemenke.

3. Jedete previše šećera

Jednako kao primjerice alkohol, cigarete ili droge, i šećer stvara ovisnost. Zato nije nimalo čudno ako osjećate glad samo nekoliko minuta nakon što ste pojeli nešto slatko.

Ako želite smanjiti želju za slatkim, onda ćete morati smanjiti unos šećera. Taj dio možda će vam olakšati činjenica da šećer dovodi do pretilosti, uzrokuje propadanje zubi, a posljedica pretjeranog unosa može biti i primjerice dijabetes tipa 2.

4. Pod velikim ste stresom

Je li vaša svakodnevica jako stresna? Ako je odgovor pozitivan, ne treba vas čuditi činjenica da ste stalno gladni i da, kada ogladnite, jedete masnu i slatku hranu.

Stručnjaci tvrde da povećana razina stresa može povećati razinu šećera u krvi, što može uzrokovati stalni osjećaj gladi.

Zbog svega navedenog pokušajte izbjegavati stres. S obzirom na to da je u današnje vrijeme vrlo teško izbjeći ga u potpunosti, pronađite neku aktivnost koja će vam pomoći da se oslobodite stresa, ali i smanjite apetit i sve druge komplikacije povezane sa stresom.

5. Dehidrirani ste

Konzumacija dovoljne količine vode, barem dvije litre dnevno, bitna je za naše zdravlje, ali i za sprječavanje prejedanja. U nekim slučajevima kad mislite da ste gladni, zapravo osjećate žeđ.

Bitno je da vaše tijelo pravilno hidrirate, a ako ste u skupini koja zaboravlja posegnuti za čašom vode, možete namjestiti podsjetnik na mobitelu, napisati poruku na vašem stolu ili pronaći neki svoj način koji će vas podsjećati da dovoljno pijete.

6. Ne spavate dovoljno

San je iznimno važan za zdravlje. Spavanje je potrebno za pravilno funkcioniranje našeg mozga i imunološkog sustava, a dovoljno sna povezano je s manjih rizikom od više kroničnih bolesti. Osim toga, dovoljno sna je faktor koji kontrolira apetit jer pomaže u regulaciji grelina, hormona koji stimulira apetit.

Nedostatak sna dovodi do veće razine grelina zbog čega se, kada ste neispavani, možete osjećati gladnije.

U jednoj studiji 15 osoba kojima je nedostajalo sna samo jednu noć izvijestilo je da su znatno više gladne te su odabrale 14 posto veće količine obroka od skupine koja je spavala osam sati.

Dovoljno sna osigurava i odgovarajuću razinu leptina, hormona koji potiče osjećaj sitosti. Kako biste razinu gladi održavali na normalnoj razini, preporuka je da spavate osam sati svake noći.

7. Vaša prehrana ima premalo masti

Mast igra ključnu ulogu u održavanju sitosti. Između ostalog, razlog je činjenica da joj treba duže vremena za probavu i ostaje u želucu duže vrijeme. Osim toga, konzumiranje masti može dovesti do oslobađanja različitih hormona koji potiču sitost.

Iz tih istih razloga možete osjećati čestu glad ako vaša prehrana sadrži premalo masti.

Jedna studija provedena na 270 odraslih pretilih osoba pokazala je da su oni koji su imali prehranu s niskim udjelom masti, imali i značajno povećanje želje za ugljikohidratima te sklonost hrani s visokim udjelom šećera.

Postoji mnogo hranjivih namirnica, bogatih mastima koje možete uključiti u prehranu kao što su kokosovo ulje, omega-3 masne kiseline, avokado, maslinovo ulje, jaja, punomasni jogurt…

8. Jedete dok vas ometaju druge aktivnosti

Ako živite užurbano, vjerojatno često jedete u situacijama kada vas ometaju druge obaveze. Iako tako možda štedite vrijeme, ne radite dobro za svoje zdravlje. Između ostalog, ovakav način jedenja povezan je s većim apetitom, povećanim unosom kalorija i debljanjem.

Naime, ometeni drugim aktivnostima, niste svjesni količine hrane koju konzumirate i niste u stanju prepoznati signal vašeg tijela da ste siti jednako učinkovito kao kad jedete u miru.

Jedno istraživanje je utvrdilo da su ljudi koji su uz ručak igrali računalnu igricu, bili manje siti od onih koji je nisu igrali. Osim toga, oni koji su igrali igru pojeli su 48 posto više hrane.

Kako biste izbjegli ovakve situacije, tijekom obroka fokusirajte se na hranu, a elektroničke uređaje utišajte. Tako sjedit ćete u miru, osjetiti sve okuse i prepoznati sitost vašeg tijela.

9. Puno vježbate

Pojedinci koji puno i često vježbaju troše puno kalorija. Istraživanja su pokazala da oni koji redovito intenzivno vježbaju imaju brži metabolizam, što znači da u mirovanju sagorijevaju više kalorija od onih koji vježbaju umjereno ili vode sjedilački način života.

Iako je nekoliko studija pokazalo da je vježbanje korisno za suzbijanje apetita, postoje i dokazi da osobe koje dugotrajno intenzivno vježbaju imaju povećan apetit.

U svakom slučaju, povećanu glad koja je posljedica vježbanja možete spriječiti povećanim unosom hrane bogate vlaknima, proteinima i zdravim mastima. Druga opcija je smanjenje intenziteta treninga.

Važno je napomenuti da se navedeno odnosi na strastvene sportaše koji vježbaju često i intenzivno.

10. Pijete previše alkohola

Alkohol je poznat po učincima koji potiču apetit. Studije su pokazale da alkohol može inhibirati hormone koji smanjuju apetit, poput leptina, osobito ako se konzumira prije ili uz obroke. Iz istog razloga možete osjećati povećanu glad ako pijete previše alkohola.

Osim što vas može učiniti gladnijima, alkohol utječe na dio mozga koji kontrolira prosuđivanje i samokontrolu što vas može navesti da jedete više, bez obzira na to koliko ste gladni.

Da biste smanjili ove učinke alkohola, najbolje je konzumirati ga umjereno ili ga potpuno izbjegavati.

11. Pijete kalorije

Tekuća i čvrsta hrana na različite načine utječu na apetit. Ako konzumirate puno tekuće hrane, poput smoothieja, shakeova, juha, možda ćete biti gladniji češće nego što biste bili da jedete više čvršće hrane.

Jedan od glavnih razloga zašto je to tako je činjenica da tekuća hrana prolazi kroz želudac brže od čvrste hrane.

Konzumiranje tekuće hrane oduzima i manje vremena od konzumiranja čvrste hrane, što vas također može navesti da jedete više samo zato što mozak nije imao dovoljno vremena za obradu signala sitosti.

Kako biste izbjegli ovaj problem, uključite više čvršće, cjelovite hrane u svoju prehranu.

12. Uzimate određene lijekove

Postoje lijekovi koji kao nuspojavu imaju povećanje apetita. Najčešće su to antipsihotici, antidepresivi, stabilizatori raspoloženja, kortikosteroidi i lijekovi protiv napadaja.

Ako sumnjate da su lijekovi uzrok vaše povećane gladi, razgovarajte s liječnikom o drugim mogućnostima liječenja. Možda postoji alternativa koja vas neće činiti gladnima.

13. Jedete prebrzo

Brzina kojom jedete može imati utjecaj na to koliko ste gladni. Nekoliko studija pokazalo je da oni koji brzo jedu imaju veći apetit i sklonost prejedanju za vrijeme obroka, u usporedbi s onima koji jedu sporije. Također, veća je vjerojatnost da će imati višak kilograma ili biti pretili.

Učinci brzog jedenja djelomično su posljedica nedostatka žvakanja i smanjenje svjesnosti koja je prisutna kada osoba jede polako, a oboje je potrebno za ublažavanje osjećaja gladi.

Osim toga, sporije jedenje i temeljito žvakanje daju tijelu i mozgu više vremena za oslobađanje hormona protiv gladi i prenošenje signala sitosti.

Ako ste često gladni, moguće je da trebate sporije jesti. To možete učiniti tako da udahnete nekoliko puta prije jela, spuštate vilicu između zalogaja i da produžite vrijeme žvakanja hrane.

14. Imate zdravstveni problem

Česta glad može biti simptom bolesti. Za početak, ona je klasičan znak dijabetesa, a javlja se kao rezultat iznimno visoke razine šećera u krvi i obično je praćena drugim simptomima kao što su prekomjerna žeđ, gubitak težine i umor.

Hipertireoza, stanje koje karakterizira preaktivna štitnjača, također je povezana s povećanom glađu jer uzrokuje višak proizvodnje hormona štitnjače za koje se zna da potiču apetit. Razinu gladi, piše Healthline, može povećati i hipoglikemija ili niska razina šećera u krvi.

Prekomjerna glad često je povezana i s drugim stanjima kao što su depresija, anksioznost i predmenstrualni sindrom.

 

Ako sumnjate na bilo koje od navedenih stanja, važno je razgovarati s liječnikom kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i razgovarali o mogućnostima liječenja, piše Zadovoljna.

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Prilikom rješavanja organizma ovog tereta prehrana igra značajnu ulogu, a dužina dijete ovisi o simptomima i njihovoj jačini, kao i cjelokupnom zdravstvenom zdravlju.

Budi fit

Mnoge studije imaju različite nalaze koji se oslanjaju na različite čimbenike i željene rezultate, ali postoji općenito optimalno vrijeme za vježbanje

Duh i tijelo

Odlazak na posao čini vas nervoznom?! Kažu, kurkuma pomaže.

Seks

Seks je vrlo važan za intimno povezivanje u braku ili vezi, ali ponekad i neočekivane svakodnevne stvari mogu smanjiti libido

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.